冰燈玉露錦冇錦苗

作者: taxitang 发表于 2019-4-6 18:25:40
2045 13
信圖片就好吸引,但有錦小苗就買唔起,退其次,買葉插冇錦小苗,養大後,就可以嘗試砍頭或葉插,但之前師姐轉述"老公仔"前輩話,要溫差大才易出錦,到時要留意這點。現在首要養好小苗。

小蘑菇 發表於 2019-4-7 18:50:22 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-7 14:58
十二卷感覺唔太難種,大大一定冇問題。

主要係環境唔知岩唔岩種, 都仲係摸索緊
taxitang 發表於 2019-4-7 14:58:37 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-7 14:09
我都唔急的, 剛剛才買左一粒試種, 如果種唔掂, 都唔好意思要師兄的玉露小錦呢 ...

十二卷感覺唔太難種,大大一定冇問題。
小蘑菇 發表於 2019-4-7 14:09:16 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-7 13:34
OK,雖然我的現在大多是小苗,但側芽随時會出現,到時通知你。

我都唔急的, 剛剛才買左一粒試種, 如果種唔掂, 都唔好意思要師兄的玉露小錦呢
taxitang 發表於 2019-4-7 13:34:59 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-7 13:23
好呀, 先多謝樓主了, 我依家屋企果棵如果能成功種植一年以上的話, 就多 d 信心 ...

OK,雖然我的現在大多是小苗,但側芽随時會出現,到時通知你。
小蘑菇 發表於 2019-4-7 13:23:34 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-7 10:06
謝謝!玉露錦有冇興趣?將來有側芽或小苗,送粒你玩。

好呀, 先多謝樓主了, 我依家屋企果棵如果能成功種植一年以上的話, 就多 d 信心
taxitang 發表於 2019-4-7 12:51:03 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-4-7 11:42
酸鹼度會否影響出錦?

我就唔清楚,要請前輩解答,。
Forumdata 發表於 2019-4-7 11:42:27 來自手機 |顯示全部樓層
酸鹼度會否影響出錦?
taxitang 發表於 2019-4-7 10:06:25 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-7 10:01
希望樓主挑戰成功

謝謝!玉露錦有冇興趣?將來有側芽或小苗,送粒你玩。
小蘑菇 發表於 2019-4-7 10:01:00 |顯示全部樓層
希望樓主挑戰成功
taxitang 發表於 2019-4-6 20:44:50 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-6 19:35
咁夏季都可以, 日間三十幾度, 至夜晚有冷氣可到二十幾度

係喎!忘記可以人為因素,有東西輔助,溫差唔難,到時多一選擇。
powergun 發表於 2019-4-6 19:35:10 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-6 19:30
我留意到農曆新年期間有十零度溫差,而且維持都有一個月,秋冬期間亦有,早前曾播玉露錦種子,夏末秋初溫 ...

咁夏季都可以, 日間三十幾度, 至夜晚有冷氣可到二十幾度
taxitang 發表於 2019-4-6 19:30:39 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-6 18:28
但香港好難溫差大呀

我留意到農曆新年期間有十零度溫差,而且維持都有一個月,秋冬期間亦有,早前曾播玉露錦種子,夏末秋初溫差唔大,感覺發芽時間較長,第二次秋中未入冬播,温差较大,發芽時間確短了,但亦有機會因種子新鲜程度有关。但以我性格,最好吸收後再實踐,累積經驗。
powergun 發表於 2019-4-6 18:28:57 |顯示全部樓層
但香港好難溫差大呀