2019年的球根植物

作者: Vinia 發表于 2019-3-1 08:48:12
2032 14
都差不多有大半年無上園藝館,一來那排都頗忙,二來因為棉花蟲好似冤魂不散,備受困擾,屋企的盆栽都種得唔好,搞到無心機亦無心情。
去年B大和Rumer 分享的酢球,今年終於有棵開了花,所以都幾開心。又有返動力出帖做紀錄
Vinia 發表於 2019-3-28 20:50:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-27 12:28
廚餘

幾粒魔肥就夠!酢酢生定咗,不宜轉盆,會亂七八糟!

係去花展送的廚餘 (土壤改良劑).
諗住之前個盤太細所以轉換大些盆,而家明白原來唔可以轉盆,唔該曬你!
回復

B17 發表於 2019-3-27 12:28:15 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2019-3-27 10:48
好心做壞事,諗住換個大些的盆,以及溝些咗廚餘肥, 谷棵酢醬oxalis compressa和有多些空間生長會多些酢 ...

廚餘

幾粒魔肥就夠!酢酢生定咗,不宜轉盆,會亂七八糟!
回復

Vinia 發表於 2019-3-27 10:48:15 來自手機 |顯示全部樓層

好心做壞事,諗住換個大些的盆,以及溝些咗廚餘肥, 谷棵酢醬oxalis compressa和有多些空間生長會多些酢球。 哪知弄巧反拙,第二日見到盆oxalis compressa有2棵莖腐爛,只剩下1棵。希望這棵健康生長。
回復

Vinia 發表於 2019-3-23 14:00:30 來自手機 |顯示全部樓層

終於又有1款酢球成功開花,係Rumer舊年分享給我的爪葉酢醬parma pink. IMG_20190322_164653.jpg
回復

Vinia 發表於 2019-3-23 13:28:40 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-3-9 00:38
種花為賞心樂事,若蟲患太困擾,不妨改種些粗生不惹蟲的植物<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

屋企都有些肉質類的粗生植物,不過始終對某些品種植物情有獨鍾。
回復

bettyfly 發表於 2019-3-9 00:38:40 來自手機 |顯示全部樓層
種花為賞心樂事,若蟲患太困擾,不妨改種些粗生不惹蟲的植物
回復

Vinia 發表於 2019-3-7 13:23:05 來自手機 |顯示全部樓層
傻啦!使乜講多謝。 冇你分享, 我都冇得種。
回復

Vinia 發表於 2019-3-6 10:10:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-4 23:52
咁就好,如果收球有多,請留兩粒給我
我的已全軍覆沒

無問題,好啊!

B17
謝謝  發表於 2019-3-6 11:32
回復

B17 發表於 2019-3-4 23:52:25 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2019-3-4 23:01
其實我都唔清楚。因為最初將你和Rumer 送的酢醬球都有分開種,後來又換盆又移盆都溝亂晒。 我都唔知邊個 ...

咁就好,如果收球有多,請留兩粒給我
我的已全軍覆沒
回復

Vinia 發表於 2019-3-4 23:01:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-1 22:55
呢隻係唔係oxalis compressa?

其實我都唔清楚。因為最初將你和Rumer 送的酢醬球都有分開種,後來又換盆又移盆都溝亂晒。 我都唔知邊個品種係邊盆, 除非有些品種的葉特徵好明顯, 一睇就睇出。 啱啱認真摷返之前的帖,睇過你和Rumer 之前分享畀我的品種名稱,其中你分享俾我有款係oxalis compressa。 我上網搜尋對比個圖片應該係這品種無錯。
回復

B17 發表於 2019-3-1 22:55:46 |顯示全部樓層

呢隻係唔係oxalis compressa?
回復

Vinia 發表於 2019-3-1 20:39:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-1 15:57
好嘢!有功課交!
你唔係買左小紫藥咩?點解仍然纏繞你?<span class="emoji emoji1f631"></span> ...

唔知係我落的份量唔夠,抑或方法有誤。又或者小紫藥有問題,總之隔一段時間又見到棉花蟲踪影……總之無眼睇
回復

小雷子 發表於 2019-3-1 15:57:16 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2019-3-1 08:49
昨日影的花照

好嘢!有功課交!
你唔係買左小紫藥咩?點解仍然纏繞你?
回復

Vinia 發表於 2019-3-1 08:49:59 來自手機 |顯示全部樓層
昨日影的花照
回復