家樂花花莖發黑

作者: yinyinwai 发表于 2019-1-11 17:20:52
2001 10

種左半個月, 呢兩日發現D 花謝哂, 挖開D 泥土
見到D 莖發黑, 請問有無巴打/絲打教教我應該點處理啊~ Thanks!!

yinyinwai 發表於 2019-1-12 23:51:17 來自手機 |顯示全部樓層
多謝你地嘅回復, 我試下先~
yunge0 發表於 2019-1-12 11:13:23 來自手機 |顯示全部樓層
yinyinwai 發表於 2019-1-12 00:23
多謝咁多位花友解答
另外, 我係用原先買返黎已經有嘅泥, 加咖啡渣一齊種
咖啡渣種家樂花有無問題啊? ...

咖啡渣屬酸性, 不能直接種花, 只能混合泥土使用。咖啡渣含2%氮, 大量微量元素及有益礦物質, 分解後可成有機肥料。
我用咖啡渣鋪泥面作防蝸牛用。用剩的咖啡渣, 可以放少許在水中浸泡一晚, 然後用那些水來噴喜歡酸性土壤的植物, 如茄。因家樂花不愛酸質, 我沒有用咖啡渣。

要種好家樂花, 要先了解花的資料。
長壽花喜歡日照時間短但陽光充足的生長環境它們源自非洲的馬達加斯加, 是半沙漠地區。長壽花對土質不挑剔, 栽培土質以微鹼性的石灰質土壤為佳。我是用排水良好的砂質壤土種植的。

由於咖啡渣的性質與家樂花微鹼性土壤的要求不相配, 我不敢用咖啡渣鋪家樂花的泥面啊!

gita 發表於 2019-1-12 11:00:10 |顯示全部樓層
咖啡係酸性, 家樂花喜微酸性, 無問題. 但不能多,  約一茶匙就可以.  家樂花係多肉, 用多肉適宜的植料較好.  可參考: https://zhuanlan.zhihu.com/p/30130908
B17 發表於 2019-1-12 10:57:56 |顯示全部樓層
yinyinwai 發表於 2019-1-12 00:23
多謝咁多位花友解答
咖啡渣種家樂花有無問題啊? ...

唔係要堆肥先可以用咩?
yinyinwai 發表於 2019-1-12 00:23:05 |顯示全部樓層
多謝咁多位花友解答
咖啡渣種家樂花有無問題啊?
yunge0 發表於 2019-1-11 23:57:05 來自手機 |顯示全部樓層
家樂花比較耐旱, 即使缺水也不會立即死亡。若是缺水, 葉會有跡象顯示的。
近來天氣潮濕, 一星期淋一次已夠。
如上一樓花友做法換多一些疏植料, 減水觀察。
gita 發表於 2019-1-11 22:43:26 |顯示全部樓層
你的泥, 太保水. 可以換一半多粗粒小石成份的土. 放在通風位, 吹乾和多晒. 黑了的地方, 乾了後會自動修補.
新手小麗 發表於 2019-1-11 21:04:53 來自手機 |顯示全部樓層
最近濕度高,又冇陽光,我一星期才淋一次,也在摸索中
yinyinwai 發表於 2019-1-11 20:54:08 來自手機 |顯示全部樓層
我一星期淋兩次水

已經剪左黑色嗰D
但主俓都發黑
新手小麗 發表於 2019-1-11 20:01:32 來自手機 |顯示全部樓層

係咪要盡快剪去已腐爛的根呢?

重新插枝?

唔好淋得太密