非洲紫羅蘭 Plumberry Glow

作者: yunge0 发表于 2019-1-9 16:36:13
2776 32

昨天手痕買了一盤非洲紫羅蘭, 花不多, 買它是因為喜歡花兒的顏色。由看見它至決定買, 全程只花5秒。

其實旁邊還有其他更美的品種 (那些花瓣有曲邊的), 怕忍不住手,便怱怱離開。
yunge0 發表於 2019-1-29 18:29:49 來自手機 |顯示全部樓層
1月新相
yunge0 發表於 2019-1-19 06:01:03 來自手機 |顯示全部樓層

20190111_195928.jpg 20190111_200117.jpg
花托似塑料,前後看都可愛。

細看下,葉有斑紋。没有發現蟲,不夠光?
yunge0 發表於 2019-1-13 15:54:37 來自手機 |顯示全部樓層
我發現有許多花蕾未開, 請問是否需要施水肥?
yunge0 發表於 2019-1-11 06:39:44 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-10 22:32
不嬲佢都要跟著我行花街 ,我比左幾盤大岩桐 放係佢公司,要毒緊佢

做得好! 你地真是恩愛
小雷子 發表於 2019-1-10 23:12:20 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-10 22:32
不嬲佢都要跟著我行花街 ,我比左幾盤大岩桐 放係佢公司,要毒緊佢

你做得好好!
得閒send啲靚花相+甜言蜜語,冧吓佢!
hkclive 發表於 2019-1-10 22:48:27 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-1-10 22:39
平心而論,你太太肯幫你掛完又掛,其實她對你也不錯。無謂因爲小事而傷了感情。如果她不去掛衣服,只是掛 ...

道理更係明白,不過第一刻會即時扯火架
chestnut007 發表於 2019-1-10 22:39:25 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-10 20:49
我爭住掛衫架,我掛完衫,佢右嫌掛得唔好,佢自己偷偷再掛過,就係咁成日掃跌曬植物 ...

平心而論,你太太肯幫你掛完又掛,其實她對你也不錯。無謂因爲小事而傷了感情。如果她不去掛衣服,只是掛住種AV ,你又話不夠完美。
hkclive 發表於 2019-1-10 22:32:46 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-10 22:02
你平日提供多d靚花照去薰陶你老婆, 得閒教下佢種花,慢慢同化佢, 到時輪到大家爭地方種植。  ...

chestnut007 發表於 2019-1-10 22:32:12 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-10 21:26
係咪我做錯野,今曰我成日都上傳唔到圖片

今天我開了個新post, 但上載不到圖片。

係囉好奇怪  發表於 2019-1-10 22:34
yunge0 發表於 2019-1-10 22:02:01 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-10 21:49
爭下爭下,爭出多d感情情

你平日提供多d靚花照去薰陶你老婆, 得閒教下佢種花,慢慢同化佢, 到時輪到大家爭地方種植。
hkclive 發表於 2019-1-10 21:49:05 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-10 21:35
哈哈!你太太好有要求!你要用無盡的愛,加陪感動佢!
世界冇完美的,就算2個人有共 ...

爭下爭下,爭出多d感情情
小雷子 發表於 2019-1-10 21:35:25 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-10 21:21
嬲係因為我掛完衫佢右再多手掛過

如果佢右鐘意種植,妳話幾完美呢 ...

哈哈!你太太好有要求!你要用無盡的愛,加陪感動佢!
世界冇完美的,就算2個人有共同興趣,亦未必可以同聲同氣,可能爭地盤種花!
hkclive 發表於 2019-1-10 21:26:11 來自手機 |顯示全部樓層
係咪我做錯野,今曰我成日都上傳唔到圖片
hkclive 發表於 2019-1-10 21:21:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-10 21:13
男人之苦!<span class="emoji emoji1f622"></span>

嬲係因為我掛完衫佢右再多手掛過

如果佢右鐘意種植,妳話幾完美呢
小雷子 發表於 2019-1-10 21:13:14 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-10 20:49
<span class="emoji emoji1f62d"></span>我爭住掛衫架,我掛完衫,佢右嫌掛得唔好,佢自己偷偷再掛過,就係咁成日掃跌曬植物 ...

男人之苦!

hkclive 發表於 2019-1-10 20:49:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-10 20:40
有露台巳經超好啦!我都係得個窗台咋!
如果你負責掛衫及收衫,問題就可以解決啦!而露台話事人就係你啦 ...

我爭住掛衫架,我掛完衫,佢右嫌掛得唔好,佢自己偷偷再掛過,就係咁成日掃跌曬植物,之後右偷偷地塞返植物入花盤,右粗手粗腳,先整死D植物
就係咁先搞到我出口話佢,其實我都唔想嘈,因不止一次係咁
小雷子 發表於 2019-1-10 20:40:02 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-9 22:59
我明白寄人籬下<span class="emoji emoji1f62d"></span>,我都係,我放露台,我老婆掛衫收衫時成日掃跌我啲花花,比佢咁整我 ...

有露台巳經超好啦!我都係得個窗台咋!
如果你負責掛衫及收衫,問題就可以解決啦!而露台話事人就係你啦!
yunge0 發表於 2019-1-10 18:19:23 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-10 17:35
咁祝你早日掌握要訣,之後可以彈性選擇自己所愛…的花!

多謝!
nekotoro 發表於 2019-1-10 17:35:56 來自手機 |顯示全部樓層
咁祝你早日掌握要訣,之後可以彈性選擇自己所愛…的花!
12下一頁