(update 9/3/2020) 求救:嘉仔葉面有黑斑、葉背和莖有啡斑

作者: Ming36 发表于 2018-12-2 23:15:47
6145 83

呢盆嘉仔,朋友送贈,回來時見到葉面上的黑斑,但沒有擴大,莖上已有的啡點不斷增多。
點知呢兩日,葉底發現啡斑多咗,應該係有啲嘢,但係我唔識怎樣正確處理,求教各大大幫幫忙。感激
Ming36 發表於 2018-12-3 01:27:49 來自手機 |顯示全部樓層
我暫時只噴灑了開稀千倍的百菌清,唔知有冇用呢?
小雷子 發表於 2018-12-3 21:14:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 01:27
我暫時只噴灑了開稀千倍的百菌清,唔知有冇用呢?

我都有你呢個問題,我剪走左啲黑色位置!
Ming36 發表於 2018-12-3 21:32:47 來自手機 |顯示全部樓層

呢盆嘉仔係朋友送俾我的,我收花嘅時候,我都有問佢,佢都叫我剪走佢,但我有啲唔捨得。
如果唔理,唔知有冇問題呢?
Ming36 發表於 2018-12-3 21:35:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-3 21:14
我都有你呢個問題,我剪走左啲黑色位置!

我會比多七日時間佢,睇下佢有冇繼續擴大,下星期會噴多一次百菌清先,唔係好捨得剪住
小雷子 發表於 2018-12-3 21:42:19 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 21:35
我會比多七日時間佢,睇下佢有冇繼續擴大,下星期會噴多一次百菌清先,唔係好捨得剪住 ...

新出嘅葉都有斑點!
Ming36 發表於 2018-12-3 21:56:28 來自手機 |顯示全部樓層

我睇書,呢啲黑斑係真菌,但我唔肯定,所以喺度請教下各大大。
如果新葉都有斑點,有冇辦法可以清左啲菌?
Ming36 發表於 2018-12-3 22:27:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-3 21:42
新出嘅葉都有斑點!<span class="emoji emoji1f622"></span>

啡色一點點包住莖部的薄衣被剪走,裏面枝嫩莖又冇乜嘢,再觀察下先
B17 發表於 2018-12-3 22:28:16 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 21:56
我睇書,呢啲黑斑係真菌,但我唔肯定,所以喺度請教下各大大。
如果新葉都有斑點,有冇辦法可以清左啲菌? ...

菌比蟲更可怕

方法一,掉左佢
方法二,隔籬種植,自生自滅
方法三,剪左黑既部位,一樣要隔籬種植

防止擴散去其他蘭花至重要
小雷子 發表於 2018-12-3 22:29:19 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 22:27
啡色一點點包住莖部的薄衣被剪走,裏面枝嫩莖又冇乜嘢,再觀察下先

大家咁話啦!忍一時風平浪靜!
Ming36 發表於 2018-12-3 22:47:24 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-3 22:28
菌比蟲更可怕

方法一,掉左佢

好開心小雷子、B大大的回覆
係咪真係真菌係咪真係真菌 ??

因為我未見過,暫時家中的蘭花及其他花卉植物也沒有這些黑點。
如果真係真菌,我唯有耐心做屠夫,剪走佢,但塊葉會就變得好肉酸
Kel 發表於 2018-12-3 22:48:17 |顯示全部樓層

老葉尖較大範圍的黑色部分要剪掉
避免擴散至全葉,之後噴殺菌水
最好盡早上盆,等佢可以吸水同長新芽
小雷子 發表於 2018-12-3 22:50:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-3 22:28
菌比蟲更可怕

方法一,掉左佢

呢隻菌好嚴重?要掉?
Childpark 發表於 2018-12-3 22:50:24 |顯示全部樓層
你是否根太濕的情況下去受光呢!好像灑濃了,蘭花葉出毛病多數是根出事!嘉多利不要水培種,因根濕就不能受光,這是常識!
B17 發表於 2018-12-3 22:57:48 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 22:47

咁樣你仲敢唔敢留住佢
小雷子 發表於 2018-12-3 23:00:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 22:47

小雷子的冇你的嚴重! 20181203_225502.jpg 20181203_225819.jpg 20181203_225433.jpg
Ming36 發表於 2018-12-3 23:08:03 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-12-3 22:48
老葉尖較大範圍的黑色部分要剪掉
避免擴散至全葉,之後噴殺菌水
最好盡早上盆,等佢可以吸水同長新芽 ...

Kel 大大,剪掉後,係咪噴普通殺蟲水就得?Bio kill 得唔得?或是要用稀釋百菌清?
佢已經有新芽,所以我唔太敢大動它
Ming36 發表於 2018-12-3 23:10:20 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-12-3 22:50
你是否根太濕的情況下去受光呢!好像灑濃了,蘭花葉出毛病多數是根出事!嘉多利不要水培種,因根濕就不能受 ...

Bingo! Childpark 大大,係呀!
我這嘉仔是水培,見這幾日天氣靚,特登移佢到靚位曬多啲太陽,希望佢新長出的花芽快高長大,原來我做錯了
Kel 發表於 2018-12-3 23:13:01 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-3 23:08
Kel 大大,剪掉後,係咪噴普通殺蟲水就得?Bio kill 得唔得?或是要用稀釋百菌清?
佢已經有新芽,所以我 ...

百菌清全棵、葉底面噴哂就 ok
這種菌經常都會有
只要不擴散就沒事
加多利有球莖,就算少了一片葉也不怕
現在最好盡快種上盆,等佢新芽出根取代舊菖
越放多一天只會積弱,消耗能量
Ming36 發表於 2018-12-3 23:16:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-3 22:57
咁樣你仲敢唔敢留住佢

嘩!B大大,原來要剪走咁多㗎?好心痛呀
12345下一頁