您會買嗎?

作者: Aking 發表于 2018-11-25 16:40:31
3298 40
閃閃令的肉肉~

石胡 發表於 2019-1-24 22:34:34 來自手機 |顯示全部樓層
唔單止內地、香港有,剛從日本回來,也見到那邊都有。
回復

Policyholder 發表於 2019-1-24 13:39:33 來自手機 |顯示全部樓層
真係好殘忍,希望大家唔好買呢啲裝飾品
回復

powergun 發表於 2018-12-30 00:00:49 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-12-29 23:50
但係三木唔見有仿真盆栽喎!

買呢d 植物的人應該係想買假植物的
回復

Aking 發表於 2018-12-29 23:50:30 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-29 23:44
知呀, 三木嘛, 即係話去花墟的未必全部人都係去買真植物的

但係三木唔見有仿真盆栽喎!
回復

powergun 發表於 2018-12-29 23:44:35 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-12-29 23:42
根爺仲末知講緊邊間?
話明全部都是真盆栽,當然唔係嗰間啦

知呀, 三木嘛, 即係話去花墟的未必全部人都係去買真植物的
回復

Aking 發表於 2018-12-29 23:42:13 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-29 23:15
你唔知繽紛有間專賣假植物的嗎?

根爺仲末知講緊邊間?
話明全部都是真盆栽,當然唔係嗰間啦
回復

powergun 發表於 2018-12-29 23:15:55 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-12-29 22:30
咁又唔好當啲消費者咁低B, 間鋪在花墟,
賣的全部都係真盆栽,不是日x城呀  ...

你唔知繽紛有間專賣假植物的嗎?
回復

Aking 發表於 2018-12-29 22:30:37 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-25 22:45
如果客人知道係乜當然唔會買的, 但正如買左藥錦植物的, 大多數係唔知佢係用藥造成的, 買左呢d噴閃漆植物 ...

咁又唔好當啲消費者咁低B, 間鋪在花墟,
賣的全部都係真盆栽,不是日x城呀
回復

powergun 發表於 2018-12-25 23:04:13 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2018-12-25 22:54
好無奈!
去到呢個位,噴或唔噴,已經無分別了!
好端端一棵樹,都會被斬落黎用來做聖誕樹,節日過後送去 ...

商業社會係咁架啦, 有人買的就會有人造(生產)
回復

violet_bb 發表於 2018-12-25 22:54:14 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-12-20 23:28
未到聖誕已經唔見曬啲閃閃令肉肉,只見到
嘳金粉迷你聖誕樹和空氣草

好無奈!
去到呢個位,噴或唔噴,已經無分別了!
好端端一棵樹,都會被斬落黎用來做聖誕樹,節日過後送去堆田。
悲哀呀!
回復

powergun 發表於 2018-12-25 22:45:14 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-12-25 22:06
商人識計數,客人也識計數!
這些一次過,風險又大,客人肯出幾多錢,
聖誕未到已經冇曬,應該知道乜嘢事 ...

如果客人知道係乜當然唔會買的, 但正如買左藥錦植物的, 大多數係唔知佢係用藥造成的, 買左呢d噴閃漆植物的, 可能佢地根本係唔知佢係真植物來的, 或者係明知都當係假植物來買的
回復

Aking 發表於 2018-12-25 22:06:30 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-21 00:24
無人唔鍾意靚的, 既然靚唔靚都係同一個價, 當然係揀棵靚的, 就算你係買棵植物返屋企種都係咁揀的, 商人當 ...

商人識計數,客人也識計數!
這些一次過,風險又大,客人肯出幾多錢,
聖誕未到已經冇曬,應該知道乜嘢事啦,如
果好賣一早補貨啦
回復

powergun 發表於 2018-12-21 00:24:57 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-12-20 23:35
相信買這些植物的都係貪靚的人,甩
一塊葉都唔會買,估計損失更大  ...

無人唔鍾意靚的, 既然靚唔靚都係同一個價, 當然係揀棵靚的, 就算你係買棵植物返屋企種都係咁揀的, 商人當然會計過數, 只要賣到幾多棵就有$賺, 會Markup一個可觀既price的
回復

Aking 發表於 2018-12-20 23:35:21 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-4 00:01
相信製造噴金粉肉肉的商人應該知道噴完後的植物命不久矣, 所以都應唔會用貴價的植物的, 而應是用最平的,  ...

相信買這些植物的都係貪靚的人,甩
一塊葉都唔會買,估計損失更大
回復

Aking 發表於 2018-12-20 23:28:57 |顯示全部樓層
未到聖誕已經唔見曬啲閃閃令肉肉,只見到
嘳金粉迷你聖誕樹和空氣草

回復

yunge0 發表於 2018-12-4 19:00:34 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-12-3 14:01
咁要公平啲講!我只看到花墟有一家賣,
根爺只是引用缸記的成本價,他們是沒有
賣這些噴金粉的肉肉,不要 ...

我真的不希望看見"絕望裝飾品", 所以採取斬腳趾避沙蟲的做法。沒有寫清楚, 我平時逛花墟會順道到缸記。因暫時不考慮逛花墟,便不順道去缸記了。各位放心啦! 我明年仍會繼續抽空逛花墟和缸記的。
回復

小雷子 發表於 2018-12-4 00:11:25 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-4 00:01
相信製造噴金粉肉肉的商人應該知道噴完後的植物命不久矣, 所以都應唔會用貴價的植物的, 而應是用最平的,  ...

我話你知,商人只會看,呢設計能否吸引人注意,能否增加你的購買慾……其他唔會去諗!
用最低成本, 賺取最高利潤!

就是了  發表於 2018-12-4 00:11
回復

powergun 發表於 2018-12-4 00:01:12 |顯示全部樓層

相信製造噴金粉肉肉的商人應該知道噴完後的植物命不久矣, 所以都應唔會用貴價的植物的, 而應是用最平的, 花墟的肉店應比缸記入更多的植物, 肉價應更低, 所以估計係咁, 但花墟的店, 人工同舖租就肯定貴過缸記的短期租約的門市的
回復

violet_bb 發表於 2018-12-3 23:33:18 來自手機 |顯示全部樓層

係呀,我之前都只係見到花墟其中一間賣噴閃漆肉肉,缸記無賣!大部分花店都算有良心的!

是的 ^_^  發表於 2018-12-20 23:30
回復

123下一頁