淘肉記

作者: little_stone 发表于 2018-11-22 15:06:55
11779 189

因淘肉始終係灰色地帶,如此帖不合宜,麻煩版大刪帖,感謝感謝

近日都有花友向石仔查詢淘肉淘邊間好,因私訊無法send相,所以特地開帖,希望同大家分享交流。歡迎花友大大指教、

石子用嘅非官方集運係全x,佢over 8kg就首重變續重,而石子不時淘家品、囡囡玩具,所以覺得「順便」運肉幾抵。有關如何集運,石子就唔喺度詳講啦,上任何一間非官方集運商主頁都有詳細教學,重點係申報貨件時唔可以照直寫植物啦

今日想同大家分享一間雲南嘅肉棚。淘過肉嘅花友大大都可能聽過,雲南係養肉開掛區,個天會幫你養靚肉。石子未去過雲南唔知啦,但淘嘅雲南南南真係棵棵肥美根系強,服盆快,適合新手、殺手、或者厭倦等肉苗服盆嘅花友。去相:

小球玫瑰,我自己嗰啲夏天未完就死光光,呢間根系唔錯,服盆快,上色快。呢度係其中一半

滇石蓮,四頭比我分開黎養,望佢生多啲。我自己之前有兩棵小苗根短,都係夏天未完就死光光

腊牡丹,大大棵未出狀態

西瓜 京童子,一入秋都勁長,仲徒埋,而家拎出黎露養晒太陽

胭脂雲,初時俾我當景天養差啲養死,半遮陰下開始生長良好

當然啦,咁大棵就唔會賣一元幾毛,但以上咁多都係四十蚊人仔有找
GW1225 發表於 2020-3-22 12:35:34 |顯示全部樓層
請問有肉肉的淘寶店及集運介紹嗎? 初入毒海, 謝謝
little_stone 發表於 2020-2-14 13:32:14 來自手機 |顯示全部樓層
howcome0629 發表於 2020-2-14 09:52
樓主石子大大,請問可否PM集運全名?萬分感謝

咁嘅時勢仲淘?
howcome0629 發表於 2020-2-14 09:52:52 |顯示全部樓層
樓主石子大大,請問可否PM集運全名?萬分感謝
little_stone 發表於 2019-7-19 18:08:27 來自手機 |顯示全部樓層
小丸子2019 發表於 2019-7-19 11:47
多謝資料, 其實我有天台架, 但爆晒可以嗎? 要遮蔭嗎?

夏天唔好,其他三季可以,配土最好加多啲棵粒,我多數係8:2
小丸子2019 發表於 2019-7-19 11:47:18 |顯示全部樓層
多謝資料, 其實我有天台架, 但爆晒可以嗎? 要遮蔭嗎?
little_stone 發表於 2019-7-18 17:28:10 來自手機 |顯示全部樓層
小丸子2019 發表於 2019-7-18 15:01
我試過買左肉肉,用個舊魚缸養, 先初好地地, 突然開始化晒水, 請問係咩原因, 其實肉肉要不要陽光?  ...

唔好用玻璃容器呀... 多肉嘅葉肥厚,都係儲水份,俾你咁樣焗係玻璃溫室度,唔化水就假... 仲有魚缸又冇底孔去水,好易焗到爛根...
如果你真係真係真係好想用魚缸種,就需要好似花店咁開猛冷氣。仲有千萬唔好噴水係葉上,而係可能一個月生俾少少水係泥土咁囉

其實,多肉真係好需要陽光

多啲睇呢度各位大大嘅帖啦,養戶外多曬太陽先靚靚架!冇太陽好多大大都會加燈照。總之俾多啲光線佢哋啦!
little_stone 發表於 2019-7-18 17:20:53 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-7-17 21:58
我也看見好多不同顏色的玉露,好吸引,但自己可養地方有限,唯有忍手,只好看師姐的。 ...

大大嘅錦都超靚!我養唔起咁多都唯有去大大嘅帖到睇睇
小丸子2019 發表於 2019-7-18 15:02:35 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-2 12:10
我介紹左三家,有啲都係砍頭苗,根短甚至冇架,咁我pm第一家俾你啦,最穩陣
其實店家通常會修根晾根,所 ...

樓主可否PM我, 謝謝

已pm  發表於 2019-7-18 18:40
我要搵一搵先,轉頭pm  發表於 2019-7-18 17:30
小丸子2019 發表於 2019-7-18 15:01:07 |顯示全部樓層
我試過買左肉肉,用個舊魚缸養, 先初好地地, 突然開始化晒水, 請問係咩原因, 其實肉肉要不要陽光?
taxitang 發表於 2019-7-17 21:58:12 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-7-11 16:24
今期交學費~~~

因為一直好好奇係唔係真係有玉露可以即係紅色又通透,所以就趁618有折,淘咗兩間,百幾蚊咁 ...

我也看見好多不同顏色的玉露,好吸引,但自己可養地方有限,唯有忍手,只好看師姐的。
little_stone 發表於 2019-7-15 07:39:23 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-7-12 19:17
怕忍唔到手, 不停買, 荷包無咁多錢呀

係呀,會係咁敗家
小蘑菇 發表於 2019-7-12 19:17:18 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-7-12 07:57
哎呀,開返個啦,好多嘢好抵玩架!

怕忍唔到手, 不停買, 荷包無咁多錢呀
little_stone 發表於 2019-7-12 11:05:37 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-7-12 09:29
我都淘左一批新肉, 星期三至收貨, 有d 係無根插枝苗, 幾毫子至幾蚊人仔一種, 平均1.x人仔一種, 2x 蚊有廿 ...

十二卷我唔太敢淘無根,我覺得發根好難,尤其係呢排冇咩時間照顧,大部分時間都係放養。我淘嗰啲9.9係蘿蔔根黎,好易養~
powergun 發表於 2019-7-12 09:29:57 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-7-11 16:24
今期交學費~~~

因為一直好好奇係唔係真係有玉露可以即係紅色又通透,所以就趁618有折,淘咗兩間,百幾蚊咁 ...

我都淘左一批新肉, 星期三至收貨, 有d 係無根插枝苗, 幾毫子至幾蚊人仔一種, 平均1.x人仔一種, 2x 蚊有廿幾種, 部份份量重好多的
little_stone 發表於 2019-7-12 07:57:56 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-7-11 23:54
好彩我無淘寶的戶口, 如果唔係肯定心郁郁呢

哎呀,開返個啦,好多嘢好抵玩架!
小蘑菇 發表於 2019-7-11 23:54:50 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-7-11 22:07
係架,大大都入返棵黎玩玩

好彩我無淘寶的戶口, 如果唔係肯定心郁郁呢

有同感,我開左個淘户幾個月都唔敢上去睇植物,都係間唔中托人淘咋!  發表於 2019-7-12 08:21
little_stone 發表於 2019-7-11 22:08:42 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-7-11 18:36
剛剛在淘寶看到<span class="emoji emoji1f603"></span>

我都見到好多呢啲呀,不過中差評都唔少,而且大部分品種都係我已經有嘅,所以未試過入
little_stone 發表於 2019-7-11 22:07:21 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-7-11 18:07
陽光下都好通透, 唔錯喎

係架,大大都入返棵黎玩玩
corina 發表於 2019-7-11 18:36:09 來自手機 |顯示全部樓層
剛剛在淘寶看到