葉片變薄長

作者: goldking2 發表于 2018-11-10 12:34:35
2142 13

棵肉肉, 今年夏天開始, 葉片標得又薄又長, 咁算唔算徒長? 請問甚麼原因, 請各位高手指教下, 謝謝

1年前

1年前

現在

現在

經控水後

經控水後
goldking2 發表於 2020-1-4 10:10:44 |顯示全部樓層
過左1年,updated 下
回復

yunge0 發表於 2019-1-11 23:32:39 來自手機 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2019-1-9 16:14
Update 一下,放在窗外向北沒有陽光

中間長得密左, 有少少紅邊喎!開始好轉喇! 加油!
回復

little_stone 發表於 2019-1-11 09:17:05 來自手機 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2019-1-9 16:14

唔錯呀而家嘅狀態!
回復

goldking2 發表於 2019-1-9 16:14:32 來自手機 |顯示全部樓層
回復

goldking2 發表於 2018-11-16 15:01:08 |顯示全部樓層
睇到, 咁就奇怪,我的在公司日日暴晒二三個鐘都冇你的效果,你的相是秋天拍的?

我秋天全日照,每日起碼六七個鐘  發表於 2019-1-11 09:16
回復

little_stone 發表於 2018-11-16 14:02:31 來自手機 |顯示全部樓層
睇你嘅相片,第二張,應該係返公司後係有好轉的
回復

little_stone 發表於 2018-11-16 14:00:36 來自手機 |顯示全部樓層
Er, 個人意見,有直射一定好過散光

越夠陽光,肉肉葉片就越肥短,葉片間嘅間距越緊密,越呈收籠狀態

以月乙心為例,一般係咁:
(淘佬圖片)
我四季全日照下係咁:
肥短度似虹之玉

又可以再睇以下例子---玲璫錦:
一開始散光區服盆,底葉較長,分得較開,甚至向下反
之後加強日照,新葉較緊密,向上收籠
回復

goldking2 發表於 2018-11-14 17:31:33 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-14 15:47
咁可能佢需要更多陽光,較少水份同肥,石蓮屬/擬石蓮屬嗰啲都比較耐旱,如果水份多會生得較快。我用全棵粒 ...

照計就已經服左盆, 因為未服盆棵野係謝謝地,
又唔會吸水,服左之後就開始吸水飽滿.
咁又試下攞番屋企, 照番散光, 過幾個月又睇下點
回復

little_stone 發表於 2018-11-14 15:47:44 來自手機 |顯示全部樓層
咁可能佢需要更多陽光,較少水份同肥,石蓮屬/擬石蓮屬嗰啲都比較耐旱,如果水份多會生得較快。我用全棵粒土係可以全日照,即日或隔日就土全乾,如果你嘅肉肉曬二三粒鐘,水都好幾日先乾,咁土都太保水,水多而光照比例跟唔上,就拉長
一開始喺屋企應該係未服盆會生得慢,攞返公司時已經服盆就生得快
回復

goldking2 發表於 2018-11-13 19:43:58 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-13 17:51
咁奇<span class="emoji emoji1f914"></span> 公司冷氣大嗎?大概幾日淋一次水呢?

公司窗外係平台,可放植物,夏天中午起有二三粒鐘日照,我見晒完又冇乜事,就照暴晒,水就干先淋,2星期至1個月淋一次,視孚濕度
回復

little_stone 發表於 2018-11-13 17:51:38 來自手機 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2018-11-13 15:25
多謝回覆, 其實第1張反而係散光照, 由舊年入秋到今年1月,冇徒長,
我窗向北, 太陽永遠射不到, 第二張由入 ...

咁奇 公司冷氣大嗎?大概幾日淋一次水呢?
回復

goldking2 發表於 2018-11-13 15:25:16 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-10 21:45
歡迎新花友
葉片拉長係徒長嘅其中一個特徵,最好加強光照。對於多肉黎講,散光唔多夠,最好每日有三四小時 ...

多謝回覆, 其實第1張反而係散光照, 由舊年入秋到今年1月,冇徒長,
我窗向北, 太陽永遠射不到, 第二張由入夏開始帶回公司暴晒二三粒鐘,
點知葉片越晒越長越薄, 真係唔知點解?
回復

little_stone 發表於 2018-11-10 21:45:01 來自手機 |顯示全部樓層
歡迎新花友
葉片拉長係徒長嘅其中一個特徵,最好加強光照。對於多肉黎講,散光唔多夠,最好每日有三四小時太陽直射,否則可以透過減少澆水黎控形
希望幫到你啦
回復