第一次種蜜瓜

作者: plant3388 發表于 2018-11-9 20:14:12
3129 7

還有一星期收田, 暫時打算收田前兩日送它到一個很遙遠的地方

11月3日
IMG_20181103_123654_HDR.jpg IMG_20181103_124727_HDR.jpg

11月6日
IMG_20181106_152700_HDR.jpg IMG_20181106_152431_HDR.jpg

11月9日
竟然有隻烏蠅死左係網袋入面/O\

IMG_20181109_100016_HDR.jpg IMG_20181109_100436_HDR.jpg
plant3388 發表於 2018-11-12 22:26:58 |顯示全部樓層
11月11日

好大個呀 ^o^  發表於 2018-11-12 23:46
回復

plant3388 發表於 2018-11-12 22:22:28 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-11-11 22:12
冇辦法啦, 很多大樹都連根拔起  
試下移植都好,勢色唔對先摘啦, 加油  ...

上星期移左兩棵青瓜死哂, 几棵矮生車厘茄生哂果移過去就無事,
大抽睇黎存活率好微

大棵的要加倍少心!  發表於 2018-11-12 23:45
回復

Aking 發表於 2018-11-11 22:12:57 |顯示全部樓層
plant3388 發表於 2018-11-10 21:40
多謝啊 第一次玩社區園圃就中左毒, 而家有三塊田,
十號風球後見到三棵青瓜死哂果下真係好down, 想唔再 ...

冇辦法啦, 很多大樹都連根拔起
試下移植都好,勢色唔對先摘啦, 加油
回復

plant3388 發表於 2018-11-10 21:40:53 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-11-10 20:26
第一次種有這成績也不錯呀
種植的過程和經驗比較重要,蜜瓜未熟用來煲湯
也不錯 ...

多謝啊 第一次玩社區園圃就中左毒, 而家有三塊田,
十號風球後見到三棵青瓜死哂果下真係好down, 想唔再種,
不過見到其他植物, 特別係尼棵蜜瓜愈來愈有生氣就有番動力,
我搜索見到有師兄用未熟蜜瓜煲湯, 好似都幾好,
但我打算過幾日試下搬尼棵蜜瓜去另一塊田下先, 不過都凶多吉少......
回復

Aking 發表於 2018-11-10 20:26:05 |顯示全部樓層
第一次種有這成績也不錯呀
種植的過程和經驗比較重要,蜜瓜未熟用來煲湯
也不錯的,試試看
回復

plant3388 發表於 2018-11-9 21:55:50 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-11-9 21:32
似重有排至可收割

無計...要收田囉, 或者放屋企窗台種, 但話唔定係我要去一個遙遠既地方
回復

powergun 發表於 2018-11-9 21:32:24 |顯示全部樓層
似重有排至可收割
回復