有機泥,越來越多細蠅,如何處理

作者: Grammy 发表于 2018-11-2 08:21:55
2582 6

泥中有小白蟲,可能我之前落有機肥外露,但有一包原本就有小蠅,我同賣野個人講,佢話無水就會無,但落左泥點唔比水,而家搞到好多,用蠅紙都系勁走出來,點殺左佢地?蟲就見一條殺一條,蟲繭都係,但沒用。種左一個月嘢,第二批菜開始種,點搞好呀各位大大?
網上話橘/柑加煙絲浸水去蟲,植物會唔會死呢?
Aking 發表於 2018-11-5 16:12:08 |顯示全部樓層
Grammy 發表於 2018-11-4 19:29
勁!但唔好放入膠袋,溶。 咁種完呢批就殺佢全家!

不怕的,六七十度已經可以殺死蟲卵,
膠袋不會溶,而且蟲卵是直接受熱一定
冇剩,不過記得要鬆開膠一角,或剪一
小角透氣,要分段叮,每次十秒,如果
覺得有點燙的感覺便要收手了,拿出來
不要立即打開,再焗一會一定死!
這方法也有缺點,如果是之前曾經用來
播種的植料,裏面的種子也會被破壞
icesea 發表於 2018-11-5 10:00:51 |顯示全部樓層
我不是用微波爐,我是用100度熱水PK佢全家!
Grammy 發表於 2018-11-4 19:29:34 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-11-2 21:18
老師教落: 如果有懷疑用之前暴曬幾天,或是用膠袋裝住放入微波爐叮一叮  ...

勁!但唔好放入膠袋,溶。 咁種完呢批就殺佢全家!
Forumdata 發表於 2018-11-3 14:54:36 來自手機 |顯示全部樓層
用微波爐叮呢下嘢真係絕
Aking 發表於 2018-11-2 21:18:35 |顯示全部樓層
老師教落: 如果有懷疑用之前暴曬幾天,或是用膠袋裝住放入微波爐叮一叮
icesea 發表於 2018-11-2 10:10:52 |顯示全部樓層
泥有小蠅就不要買,會不會是腐熟過程已經出問題?