美國科學家發現 植物其實有「痛苦訊號」

作者: icesea 發表于 2018-10-27 01:28:58
2353 32

https://www.wisfarmer.com/videos ... g-hires/1310442002/

看來吃素也算是殺生了!

英文原文:
https://phys.org/news/2018-09-blazes-reveal-danger-distances.html

中文解說:
http://beta.orientaldaily.com.my/s/260038
菜妹 發表於 2018-12-11 14:44:51 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-28 23:37
最終係冇晒人類,只有AI機械人統治地球!

相信AI統治人類係遲早可能發生既事,幾百年前都冇人估到現今科技有Internet同人類上到太空。
回復

菜妹 發表於 2018-12-11 14:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-11-1 10:22
其實外國有一種不傷害植物的素食者,又叫果素者 (Fruitarian):和純素食者一樣,但只吃不殺植物本身的植物 ...

果素者如果可以吸收多種類蔬果,果仁係完全可以好健康架。我由蛋奶素轉全素兩年半,經常都以水果做正餐,間中又會零食當正餐,上年身體檢查醫生話我血液測試報告比平均指數更佳,叫我照現時咁食。
回復

powergun 發表於 2018-12-3 09:39:30 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-12-3 03:25
我覺得如果和powergun談論金錢問題是無得說談下去,因為他是$第一位!

其實你以為做皇帝好易做嗎?比你 ...

講得岩, 做皇帝唔一定有權, 但一定衣食無憂, 除非被廢或亡國, 做返庶民或戰俘
回復

icesea 發表於 2018-12-3 03:25:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-27 22:45
有權有勢的, 要風得風的, 有邊個唔想做耐d, 甚至永遠都唔死, 除非係亡國之君啦 ...

我覺得如果和powergun談論金錢問題是無得說談下去,因為他是$第一位!

其實你以為做皇帝好易做嗎?比你做到,又怕別人謀你個位想殺你,滿足不了人民也會作反,除非像北韓給人民洗腦?
有時「皇帝」只是一個名函,沒有實際權力,古代有多少傀儡皇帝,日本就是好好的例子,真正權力在德川家康手上。
現代的帝國主意國家都是,日本、英國等,他們沒有真正的權力,國家大事由議會決定,可以指揮軍隊權力的現代暫時只有泰王。

做皇帝也可背負一身國債,例如清朝乾隆時期外強中乾;今日天朝背負天文數字一樣多的國債。美國也是背負了巨額債務並繼續償還的國家,美國和日本是用國家的信譽印銀紙,不是國庫有多少黃金來印銀紙的。2010年德國終於償清了第一次世界大戰時的所有債務。總計2690億德國馬克,約合9.6萬噸黃金。

理想和現實!有錢不一定有權,有權也不一定有錢!我信風水輪流轉,今時今日有權有勢,也不代表將來不會仆街,沒有東西是永恆,更何況是生死?

與其想永遠不死,不如想方法活得開心,少一點煩惱!
回復

icesea 發表於 2018-12-3 02:13:53 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-28 17:27
人係雜食性,咁食一定唔掂

在外國都有一些個案,父母是(極端的)素食或健康主義者,給自己的初生嬰兒 吃植物奶,最終因營養不良而餓死的個案,其中一對夫婦被判終身監禁!

更常見係冷血父母掛住玩,由得個B 冇水冇糧幾日都唔想照顧。無知係可憐,冷血先得人驚。  發表於 2018-12-11 14:26
有聽過,好恐怖  發表於 2018-12-3 12:17
回復

little_stone 發表於 2018-11-29 12:33:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-28 23:37

好有可能係咁
回復

小雷子 發表於 2018-11-28 23:37:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-28 23:17
好黑暗呀 不過係事實

階級係會存在,但奴隸就大可不必!講番in time,如果 ...

回復

B17 發表於 2018-11-28 23:17:35 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-28 22:30
我覺得人呢,總係要有啲低下過自己嘅人黎踩下比較下先開心,所以階級係唔會消失嘅 ...

好黑暗呀 不過係事實

階級係會存在,但奴隸就大可不必!講番in time,如果生產力係晒AI/機械人度,d人夠鐘就死,對d富貴人有乜好處?難道富貴人睇住d窮(相對而已)人死會好開心!
係無窮無盡生產力下,富貴人住十萬尺大宅,一般人住一千尺囉!富貴人去火星旅行,一般人去附近既國家囉!所以in time既世界係唔會出現!

反而怕另一個情況,因為唔再要人既生產力,富貴人會殺晒所有一般人,獨霸地球

階級係人類追求進步既原因,冇兢爭,樣樣平等就冇動力。  發表於 2018-12-11 14:49
回復

little_stone 發表於 2018-11-28 22:30:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-28 18:46
其實呢種故事情節係唔會發生既,當科技發展到某一點,人就唔需要再有生產力,所有工作都會交由AI,機械人 ...

我覺得人呢,總係要有啲低下過自己嘅人黎踩下比較下先開心,所以階級係唔會消失嘅
回復

B17 發表於 2018-11-28 18:46:48 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-28 17:26
諗起 in time  呢套戲

其實呢種故事情節係唔會發生既,當科技發展到某一點,人就唔需要再有生產力,所有工作都會交由AI,機械人去做,生產力變得無窮無盡,咁樣仲要奴隸黎做乜

回復

little_stone 發表於 2018-11-28 17:27:11 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-11-1 10:22
其實外國有一種不傷害植物的素食者,又叫果素者 (Fruitarian):和純素食者一樣,但只吃不殺植物本身的植物 ...

人係雜食性,咁食一定唔掂
回復

little_stone 發表於 2018-11-28 17:26:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-27 16:56
咁行唔通,有錢人有樓,奴才冇,會暴動作返架
同樣,只得有錢人永生,奴才要死,肯定會反,到時一齊死, ...

諗起 in time  呢套戲
回復

icesea 發表於 2018-11-1 10:22:53 |顯示全部樓層

其實外國有一種不傷害植物的素食者,又叫果素者 (Fruitarian):和純素食者一樣,但只吃不殺植物本身的植物,如自然掉下來的水果 、堅果 、蔬菜 以及不殺害植物母體即可得到的種子。

但我覺得這樣只吃水果法 ,唔營養不良才怪。
回復

powergun 發表於 2018-10-27 22:45:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-27 22:08
皇帝係咪咁想永生?呢個唔知!不過蟻民冇晒希望,唔排除有人會想死,但亦有人想反!
皇朝最怕天災,天災 ...

有權有勢的, 要風得風的, 有邊個唔想做耐d, 甚至永遠都唔死, 除非係亡國之君啦
回復

B17 發表於 2018-10-27 22:08:11 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-27 21:15
似乎係你唔明, 點解以前皇帝會求長生不老藥? 就係因有權有勢有$, 希望自己的江山千秋萬代, 自己可永不死, ...

皇帝係咪咁想永生?呢個唔知!不過蟻民冇晒希望,唔排除有人會想死,但亦有人想反!
皇朝最怕天災,天災引至民亂,民亂令皇朝覆亡!霸住d野唔放嗰套,遲早死路一條,行唔通的!
現今世上皇朝都盡力滿足國民,皇帝同富豪長生,蟻民要死,一定會反,皇朝必亡!
回復

powergun 發表於 2018-10-27 21:15:11 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-27 21:09
奇怪,講極你係都唔明嘅!
假設你係個有錢佬,覇住一樣野,唔俾人,你會得到乜? 係乜都冇!
賣俾其他人, ...

似乎係你唔明, 點解以前皇帝會求長生不老藥? 就係因有權有勢有$, 希望自己的江山千秋萬代, 自己可永不死, 永享尊榮

普通人生活艱苦, 有d人跟本唔想做人, 要咁長命做乜
回復

B17 發表於 2018-10-27 21:09:12 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-27 19:27
所以咪話囉, 有特權的人, 皇帝或有$人至想有永生, 窮人你比佢生都唔制啦, 老人病成日都有痛症, 早死早著, ...

奇怪,講極你係都唔明嘅!
假設你係個有錢佬,覇住一樣野,唔俾人,你會得到乜? 係乜都冇!
賣俾其他人,將佢地努力工作所得吸走,謀取最大利潤,咁先高招。政府,地產商,正就係咁做緊

回復

powergun 發表於 2018-10-27 19:27:37 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-27 18:26
依加d人都唔想生,可以永生仲生黎做乜,唔會人口膨脹!

要永生就要有米,緊係要啦,好似依加樓奴咁,要 ...

所以咪話囉, 有特權的人, 皇帝或有$人至想有永生, 窮人你比佢生都唔制啦, 老人病成日都有痛症, 早死早著, 永痛的日子更慘
回復

B17 發表於 2018-10-27 18:26:45 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-27 17:25
咁一定要有d人會死的, 唔係d人有生無死, 到時人口膨脹, 就算多幾個宇宙都唔掂啦

要永生就要有米, 換一個 ...

依加d人都唔想生,可以永生仲生黎做乜,唔會人口膨脹!

要永生就要有米,緊係要啦,好似依加樓奴咁,要將收入奉獻,永生價更高,所有人都係永生既奴隸!
回復

12下一頁