風信子根球在冷藏兩星期後長根該怎辦?

作者: Aalon 發表于 2009-11-16 14:53:38
21994 31
KUNO 發表於 2009-11-16 15:57:40 |顯示全部樓層
可以落盆再繼續雪,雪到出芽約1cm或以上為止.
如果唔係就要打開膠袋,因為有濕氣焗住就會出根,再焗住唔理就好容易爛.
回復

Aalon 發表於 2009-11-16 16:41:24 |顯示全部樓層
唔該KUNO!!!add6icon 我諗都係打開膠袋抹乾後繼續雪(請問AT LEAST雪多幾耐?), 如果落盆繼續雪, 仲等出芽1cm, 實比我阿媽鬧死
回復

KUNO 發表於 2009-11-16 17:04:43 |顯示全部樓層
一般都係雪最少4至6個星期,花芽分化先會比較完全.
我諗一定比你媽咪鬧緊.
比個提議你,可以喺花盆上面大大隻字寫住「媽媽我愛妳」!
回復

Monse 發表於 2009-11-16 18:08:19 |顯示全部樓層
可以喺花盆上面大大隻字寫住「媽媽我愛妳」!
回復

☆桃仔☆ 發表於 2009-11-16 19:02:05 |顯示全部樓層
可以喺花盆上面大大隻字寫住「媽媽我愛妳」!
Monse 發表於 2009-11-16 18:08

高招......好絕
回復

Martinfung 發表於 2009-11-16 20:21:05 |顯示全部樓層
利害~~~~ 咁都得!!
回復

cara 發表於 2009-11-16 22:05:58 |顯示全部樓層
一般都係雪最少4至6個星期,花芽分化先會比較完全.
我諗一定比你媽咪鬧緊.
KUNO 發表於 2009-11-16 17:04

阿媽會以為你當佢係盆栽
回復

Aalon 發表於 2009-11-17 11:11:40 |顯示全部樓層
我阿媽好實際, 種多o的野比佢煮飯, 佢就最開心add6icon
不過仍然唔會比我係雪柜種野add2icon
回復

shirleyc 發表於 2009-11-17 19:26:15 |顯示全部樓層
Aalon
你就好啦, 可以放係雪柜咁耐, 我d風信子買返來,雪左3個星期到就被迫落盆種啦
呢2日咁大北風好担心佢地會死
回復

☆桃仔☆ 發表於 2009-11-17 20:28:05 |顯示全部樓層
我都岩岩賣左.......未消毒放左雪櫃.
消左毒先雪定雪左先消毒架?
回復

kussklimt 發表於 2009-11-18 16:47:22 |顯示全部樓層
4# KUNO

本來心情唔多好,  睇左你既reply, 即刻笑左出嚟
回復

BBBQQ 發表於 2009-11-18 20:01:58 |顯示全部樓層
曾經睇過一個台灣的網站, 佢地雪球係連泥一齊雪,
即係好似假植'敢', 先種左落細盆道, 放入膠袋, 起膠袋打幾個孔
然後放入雪櫃, 直到有芽有根再攞出黎種...

唔知個雪櫃成日'敢'開開關關, 會唔會太光, 唔夠黑呢.....
回復

KUNO 發表於 2009-11-18 21:01:36 |顯示全部樓層
4# KUNO

本來心情唔多好,  睇左你既reply, 即刻笑左出嚟
kussklimt 發表於 18/11/2009 16:47

咁迷幾好!hehehe~~~
回復

Aalon 發表於 2009-11-18 22:42:00 |顯示全部樓層
Aalon
你就好啦, 可以放係雪柜咁耐, 我d風信子買返來,雪左3個星期到就被迫落盆種啦
呢2日咁大北風好担心佢地會死
shirleyc 發表於 17-11-2009 19:26

唔會吹一吹就死o瓜, 最緊要比多d陽光佢o地
回復

KUNO 發表於 2009-11-18 22:49:26 |顯示全部樓層
唔會吹一吹就死o瓜, 最緊要比多d陽光佢o地
Aalon 發表於 18/11/2009 22:42

若當花莖未完全長出前太早受光的話,很容易出現夾花或盲花.
回復

Monse 發表於 2009-11-18 23:14:51 |顯示全部樓層
版主,
物野叫 "很容易出現夾花盲花" 吖, 第一次聽到唧係點架, 係咪所有玻根植物都有同樣情況出現架, 我都雪左幾種球根係雪櫃啊.
回復

KUNO 發表於 2009-11-19 00:58:17 |顯示全部樓層
版主,
物野叫 "很容易出現夾花或盲花" 吖, 第一次聽到唧係點架, 係咪所有玻根植物都有同樣情況出現架, 我都雪左幾種球根係雪櫃啊.
Monse 發表於 18/11/2009 23:14

一般例如風信子,葡萄風信子,番紅花,都容易會發生這樣的情況.
「夾花」就即是,花莖還未完全長高仍然被葉片包著,但花苞已經打開且花莖不在長高的情況.
而「盲花」即是花莖完全無法長出,只長出葉片.但花苞其實已經在鱗莖內打開或者消蕾.
建議避免出現夾花和盲花的處理方法如下:
1.連泥土下盆假植冷藏,直到花莖完整長出才拿出來受半日照種植.
2.鱗莖冷藏至發芽後拿出再放置於暗房種植,當花莖高度尚未超過6-8cm前盡量不要受光,直到花莖長得夠高後才移住較明亮的地方受光.
回復

Aalon 發表於 2009-11-19 08:10:51 |顯示全部樓層
一般例如風信子,葡萄風信子,番紅花,都容易會發生這樣的情況.
「夾花」就即是,花莖還未完全長高仍然被葉片包著,但花苞已經打開且花莖不在長高的情況.
而「盲花」即是花莖完全無法長出,只長出葉片.但花苞其實已經在鱗 ...
KUNO 發表於 19-11-2009 00:58

多謝指教 ?仲以為曬多d, d 花會太d靚d
回復

KUNO 發表於 2009-11-19 13:10:41 |顯示全部樓層
多謝指教 ?仲以為曬多d, d 花會太d靚d
Aalon 發表於 19/11/2009 08:10

如果曬住都可以連續維持喺攝氏5度以下就有問題.
回復

12下一頁