風信子根球在冷藏兩星期後長根該怎辦?

作者: Aalon 發表于 2009-11-16 14:53:38
21996 31
KOINU 發表於 2014-9-24 12:12:47 |顯示全部樓層
不如同媽媽講,D植物種係雪櫃可以吸味,既是美觀,又環保,仲有香味
回復

jack872184 發表於 2012-1-28 13:44:53 |顯示全部樓層
發毛可能會導致爛球,我認為要把它消消毒
回復

gracegarden 發表於 2012-1-28 13:43:10 |顯示全部樓層
JenniferC 發表於 2010-1-21 10:24
若果是從原產地來的風信子種球,在來港前已經經過冷凍處理(人工or天然),又或者是非原產地種球在售賣前已 ...

年廿九買了風信子根球除去了棕色外面,剩番白色,直接入水幾日,但底部有發毛,未出根
同一時間又浸了個鬱金香球,直接入水幾日,底部有出根,芽仔有長DD,
依家個風信子根該怎辦? 有機會出根和開花嗎?
回復

weewee 發表於 2011-8-1 12:25:16 |顯示全部樓層
如果有之以上的情況;可否放進冰箱中的冰格??
回復

新丁乙 發表於 2010-2-6 22:17:40 |顯示全部樓層
我己經放左佢落水啦, 唔知幾時開花呢?[img][/img]
回復

JenniferC 發表於 2010-1-21 10:24:41 |顯示全部樓層
風信子不用雪的

我試過雪了近一個月
落盆種 + 好太陽, 1 星期多便開了花
夜魔 發表於 2010-1-4 14:19

若果是從原產地來的風信子種球,在來港前已經經過冷凍處理(人工or天然),又或者是非原產地種球在售賣前已經經過冷凍處理的,就可以一買來就上盆栽種,買前可以向店家問問。

因為風信子是在攝氏5度50日的冷凍期間分化花芽(等於原產地過度冬天再回暖至春天),在沒有經過冷凍處理的種球,種出來會只有葉沒有花。
回復

夜魔 發表於 2010-1-4 14:19:38 |顯示全部樓層
風信子不用雪的

我試過雪了近一個月
落盆種 + 好太陽, 1 星期多便開了花
回復

新丁乙 發表於 2009-12-27 23:23:22 |顯示全部樓層
咁點算?要點處理先可以開花?請指教
回復

jack872184 發表於 2009-12-25 13:16:31 |顯示全部樓層
雪六星期?
U can't 雪六星期la bo~
because after六星期,
it will be spring~
You don't have enought time to 雪六星期
回復

新丁乙 發表於 2009-12-25 13:01:44 |顯示全部樓層
係呀, 花壚買的, 店員給了一張紙教點種, 話要入雪櫃雪六星期, 但就無話要消毒喎 (仲有個玻璃樽, 水種)
回復

jack872184 發表於 2009-12-24 23:04:18 |顯示全部樓層
雪左入雪櫃?
no time la bo~
回復

新丁乙 發表於 2009-12-24 22:44:31 |顯示全部樓層
我都買左一個風信子, 雪左入雪櫃, 係咪真係要消毒先呀, 如果係要點做, 請指教。
回復

KUNO 發表於 2009-11-19 13:10:41 |顯示全部樓層
多謝指教 ?仲以為曬多d, d 花會太d靚d
Aalon 發表於 19/11/2009 08:10

如果曬住都可以連續維持喺攝氏5度以下就有問題.
回復

Aalon 發表於 2009-11-19 08:10:51 |顯示全部樓層
一般例如風信子,葡萄風信子,番紅花,都容易會發生這樣的情況.
「夾花」就即是,花莖還未完全長高仍然被葉片包著,但花苞已經打開且花莖不在長高的情況.
而「盲花」即是花莖完全無法長出,只長出葉片.但花苞其實已經在鱗 ...
KUNO 發表於 19-11-2009 00:58

多謝指教 ?仲以為曬多d, d 花會太d靚d
回復

KUNO 發表於 2009-11-19 00:58:17 |顯示全部樓層
版主,
物野叫 "很容易出現夾花或盲花" 吖, 第一次聽到唧係點架, 係咪所有玻根植物都有同樣情況出現架, 我都雪左幾種球根係雪櫃啊.
Monse 發表於 18/11/2009 23:14

一般例如風信子,葡萄風信子,番紅花,都容易會發生這樣的情況.
「夾花」就即是,花莖還未完全長高仍然被葉片包著,但花苞已經打開且花莖不在長高的情況.
而「盲花」即是花莖完全無法長出,只長出葉片.但花苞其實已經在鱗莖內打開或者消蕾.
建議避免出現夾花和盲花的處理方法如下:
1.連泥土下盆假植冷藏,直到花莖完整長出才拿出來受半日照種植.
2.鱗莖冷藏至發芽後拿出再放置於暗房種植,當花莖高度尚未超過6-8cm前盡量不要受光,直到花莖長得夠高後才移住較明亮的地方受光.
回復

Monse 發表於 2009-11-18 23:14:51 |顯示全部樓層
版主,
物野叫 "很容易出現夾花盲花" 吖, 第一次聽到唧係點架, 係咪所有玻根植物都有同樣情況出現架, 我都雪左幾種球根係雪櫃啊.
回復

KUNO 發表於 2009-11-18 22:49:26 |顯示全部樓層
唔會吹一吹就死o瓜, 最緊要比多d陽光佢o地
Aalon 發表於 18/11/2009 22:42

若當花莖未完全長出前太早受光的話,很容易出現夾花或盲花.
回復

Aalon 發表於 2009-11-18 22:42:00 |顯示全部樓層
Aalon
你就好啦, 可以放係雪柜咁耐, 我d風信子買返來,雪左3個星期到就被迫落盆種啦
呢2日咁大北風好担心佢地會死
shirleyc 發表於 17-11-2009 19:26

唔會吹一吹就死o瓜, 最緊要比多d陽光佢o地
回復

KUNO 發表於 2009-11-18 21:01:36 |顯示全部樓層
4# KUNO
比個提議你,可以喺花盆上面大大隻字寫住「媽媽我愛妳」!

本來心情唔多好,  睇左你既reply, 即刻笑左出嚟
kussklimt 發表於 18/11/2009 16:47

咁迷幾好!hehehe~~~
回復

BBBQQ 發表於 2009-11-18 20:01:58 |顯示全部樓層
曾經睇過一個台灣的網站, 佢地雪球係連泥一齊雪,
即係好似假植'敢', 先種左落細盆道, 放入膠袋, 起膠袋打幾個孔
然後放入雪櫃, 直到有芽有根再攞出黎種...

唔知個雪櫃成日'敢'開開關關, 會唔會太光, 唔夠黑呢.....
回復

12下一頁