到底係咪碰碰香=到手香=左手香?

作者: magictree 發表于 2009-7-1 18:56:20
26558 10
睇完d舊post, 好亂呀
到底係咪碰碰香=到手香=左手香?

有人話第一張係碰碰香, 第二張先係到手香, 但又有人話第一張係碰碰香, 碰碰香=到手香
因為我想種黎做皂用, 咁到低第一張圖係咪到手香?
有冇高人可以指點一下?
Aliwong120 發表於 2018-5-15 08:55:38 來自手機 |顯示全部樓層
左手香,本人希望取得,屯門區,希望大各位可幫忙,謝謝
回復

Munez 發表於 2012-5-22 11:18:19 |顯示全部樓層
左手香,本人希望,取得,治富貴手 , 希望各位幫助!

有, 屯門區  發表於 2012-5-24 01:08
回復

金剛 發表於 2009-10-13 19:50:45 |顯示全部樓層

1# magictree
第一張多肉植物  唇型科  學名:香葉洋紫蘇   有人叫到手香  碰碰香
第二張  有人叫 碰碰香  到手香  左手香
回復

cococat 發表於 2009-10-13 19:04:50 |顯示全部樓層
第一張比較容易搵,係日本城都有,但佢寫係"薄荷".
如果係做番皂,應該係第二張.做番皂通常用Patchouli,香薰油都會有呢一種.
我都想搵,想唔到.外國D網就會見到有種子買.
回復

小雲 發表於 2009-10-10 12:55:36 |顯示全部樓層
第二張係左手香,可以用來煲湯,對化痰止咳好好,用蜜棗,紅蘿蔔,瘦肉,南杏加果皮煲一個半鐘,臨熄火前十五分鐘先落左手香.而傢天氣開始轉涼就最啱飲啦
回復

黃太 發表於 2009-10-7 17:22:26 |顯示全部樓層
倒手香又叫左手香是同一樣嘢!原生倒手香可食用、班紋例手香只可觀賞!
回復

緲緲 發表於 2009-9-22 04:28:57 |顯示全部樓層
有時啲中文俗名係幾混亂吓架。
不過呢類草,好似連外文學名都有啲攪唔清,
圓葉嗰隻,唯一可確定嘅係唇形科 Plectranthus 屬,
但 Plectranthus 有幾百個品種,係乜種就有啲拗頭,
最多見到嘅有以下名稱:
    Plectranthus Amboinicus
    Plectranthus Purpuratus
    Plectranthus Tormentosa
回復

JustinYip 發表於 2009-9-22 00:53:40 |顯示全部樓層
我想問,有無人知道香港邊到有得買左手香種呢?謝謝呀!
回復

chung23 發表於 2009-7-8 07:58:06 |顯示全部樓層
常見那種我有好多,有需要可以俾你!
回復

magictree 發表於 2009-7-1 22:15:05 |顯示全部樓層
上左網幾個鐘, 終於搵到少少資料
原來到手香=左手香
碰碰香=小葉到手香=小葉左手香
同屬同左手香(到手香), 只係品種唔同, 第二張圖果個係常見既到手香, 另外仲有班紋到手香, 三色到手香

咁小葉到手香、到手香同班紋到手香係功效方面有咩唔同呢?
回復