拖鞋BB

作者: orchids 發表于 2007-10-30 11:58:06
3004 9
今年八月四日在繽紛買了這盆拖鞋BB,當時植株似是剛出瓶的小苗,共有八株小苗,後來因我管理不善,其中最弱的一株死了,現在剩下七株,牠們快三個月大了,希望牠們可成長至開花.
orchids 發表於 2007-10-30 16:13:20 |顯示全部樓層
拖鞋BB近照

拖鞋BB

拖鞋BB
回復

8sister 發表於 2007-10-30 20:08:20 |顯示全部樓層
我想問你, 葉上係咪有一點點, 好似淺左色咁?
回復

Manto 發表於 2007-10-30 20:18:14 |顯示全部樓層
個D應該係葉斑!
回復

8sister 發表於 2007-10-30 20:50:15 |顯示全部樓層
原帖由 Manto 於 2007-10-30 20:18 發表
個D應該係葉斑!

我盆石斛最近又係咁一點點, 但買返耒個陣無, 我見佢又無其它野,
隔2天放佢出去晒下早上太陽睇下風景, 又好d, 我覺得佢好似我家隻狗咁鍾意望街, d花又照出得好好.....
回復

orchids 發表於 2007-10-31 11:24:07 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

阿行你好犀利,高手即是高手,睇下張BB相,就知大個仔時個樣,哝盆拖鞋BB個標籤係寫 Paph. venustum 'alba',但其中幾個BB在葉腳近根處的葉底,有小小紅褐色小點,以前聽一位高人講'alba'的葉唔會有紅褐色只會全綠色,高人又講'alba' 交配'alba'未必得出'alba'.
回復

orchids 發表於 2007-10-31 11:49:11 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

我認為如果葉面出現一點點退色斑,而植物又不是斑葉品種,代表不健康,通常發生在快脫落的老葉上,如葉片不是老葉,就要小心,因為可能是病害,虫害,菌害或病毒.但我不是高手,我只憑種過幾盆花的經驗而得出的意見.
回復

八王爺 發表於 2007-11-1 10:05:54 |顯示全部樓層
alba ! ! 咁即係 綠 拖 咯 ~~
回復

orchids 發表於 2007-11-1 10:07:19 |顯示全部樓層
謝謝高手呀行指教!盆拖鞋BB係買噃嚟,都唔知佢點cross,如果唔係'alba'有D失望 ,但paph. venustum這品種我本來冇嘅,所以不會太失望,其實都想試下由果開始種,以前試過,但不成功,可能我一直將瓶子放窗邊,原本已長出的小苗都在8~9月時死光在瓶子裹.如果各位高手有蘭花果實冇用,可以比我再試過.
回復

manlokr 發表於 2007-11-1 18:14:28 |顯示全部樓層
多口問問 sib 姐係點解 ?
回復