GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 发表于 2009-4-6 19:47:43
100092 678

不是香草中毒是自己中毒。 每天會家都耕田…女朋友都投訴。唉
以下是小弟5年得來能夠與大家分享的香草種植經驗, 有錯請儘快指出。

忽視或誤解:
香草於很多本地人眼中都是” 西人野”, 其實東南亞如菲律賓, 泰國, 越南, 印尼餐都用很多不同種類的香草調味, 印度更誇張一餐隨時用超過20種香料。其實唔洗望禁遠, 我地中國人(南方) 如香港每餐蒸魚都落薑,蔥, 蒜片抄呢抄攏, 三杯雞落basil, 翻大陸亦食過農家菜有basil抄下蛋炒下肉片, 北方亦有用fennel seed茴香/dill seed做餅(類似印度薄餅) 佢地叫”Ji Ran”, 中國人亦以鼠尾草入藥, 芫 荽, 香茅, 薄荷, 紫蘇, 花椒, 八角, 丁香我相信無乜邊個香港人未食過。

個人種香草的原因:
觀賞 - 香草的花大多謙卑, 細小的花有著君子的量度。 葉亦一樣雖不爭爭妍鬥麗, 但每當相處接觸卻流露淡淡的芳香。當然如borage也有燦爛誇張的一面, 無論如何於房間或花園養一兩盆香草總能讓芬芳帶走日常工作或課堂的壓力。
健康煮食 - 其實任何有機自家種農作物都一樣健康, 為何香草? 在此不能不提MOS BURGER, 一如其他日式洋食: 較淡。不知道是香港人還是中國人飲食習慣的問題, 我們都可以食得好咸。(翻大陸更甚) 我總覺得中國人食得太鹹同美國人食的太甜最終目的地都是死路一條。香草或香料都可以減低用油鹽糖味精, 媽媽常說蒸魚要落薑同落油僻腥, 那麼落多點薑就可以少點油, 簡單多點辣又可少點鹽, 多點香矛少點糖等等。
運動 - 當然任何種植活動都可以, 分別是如你種菜不會每天都收成, 但香草你可以每天都採一點點。因為有些香草種於後花園的後邊, 如要採草每天都要辛苦一下, 食飯之前包精神。
空氣 - 聽聞種農作物比其他植物交換較多氧氣, 這個需要更作時間確實。
要求低 - 無論花的時間, 技術都相比來說較少。 其實我對食蟲植物很有興趣但食蟲又需要飲蒸餾水又要照燈等, 香草始終都是草, 例如香茅和薄荷, 莫說有泥, 真係有水有光就生。因為我鐘意玩, 車呀打機行街落K落D落bar玩下魚睇下戲上樓cafe吹下水玩下扭蛋感點搞? 如果種花真係死9次都得。對於香港工作朝九晚五的朋友, 香草絕對值得一試。
地方限制 - 香港地方細, 種其他農作物可能一年得10次收成而且很少。香草可以隨時採隨時用, come back 快過打針。
修養 - 小弟一向噪底, 種D野應該可以平衡下工作壓力, 掛。而且每次meet草都會成屋香晒, 個人會開心d。
個人習慣 - 從前住的地方吃唐餐貴, 自己住自己煮所以有此習慣

評分

查看全部評分

gtrnismo 發表於 2016-11-27 01:36:04 來自手機 |顯示全部樓層
rosetina 發表於 2016-11-8 21:11
我在國內上唔到FB.

對不起,我亦在Instagram 登了,不知國內能否IG

很高興認識你,我很多東西都是國內朋友「偷」給我插枝的,他絕對是個農務系高手

gtrnismo 發表於 2016-11-27 01:08:16 來自手機 |顯示全部樓層
米米 發表於 2016-11-7 23:12
搵到了,Thx.

多謝支持

我會再開post, about the BF group treeRity
rosetina 發表於 2016-11-8 21:11:57 |顯示全部樓層
我在國內上唔到FB.

爬過高垟,就見到FB架啦  發表於 2016-11-8 21:46
米米 發表於 2016-11-7 23:12:12 來自手機 |顯示全部樓層
米米 發表於 2016-11-7 23:03
支持支持!!
問係咪上面講既fb-TreeRity?

搵到了,Thx.
米米 發表於 2016-11-7 23:03:18 來自手機 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2016-11-7 12:06
各位朋友,呢個post已經恐龍年代,一切已經派曬喇

多謝各位支持。

支持支持!!
問係咪上面講既fb-TreeRity?
gtrnismo 發表於 2016-11-7 12:06:58 來自手機 |顯示全部樓層
各位朋友,呢個post已經恐龍年代,一切已經派曬喇

多謝各位支持。

近來我又果度痕種翻野,我係FB開了專頁,是關於免費派送的。
我希望全香港人人都有一盆盆栽,以行動推動綠化
就算任何新手都無有怕,因為我是免費派發(連盆連泥連植物我收番$1手續費)
如果種死我又派過,我希望人人中毒,個個變高手✌

支持,更加希望繼續支持幫助香港的癌症病童  發表於 2016-11-7 23:15
gtrnismo 發表於 2015-6-19 00:31:48 |顯示全部樓層
小弟今晚於facebook開了專頁 - TreeRity , 希望借義賣香草幫助香港的癌症病童, 願網友多多支持!

支持!  發表於 2015-6-19 14:04
已讚好 加油  發表於 2015-6-19 10:26
gtrnismo 發表於 2015-6-19 00:02:48 |顯示全部樓層
不好意思公務繁忙至極, 我已經有1年沒有回來此網站

我已經把9成香草捐到慈善機構, 祝大家種花快樂。

屋已賣了, 希望第日有錢買過有花園的樓再同大家分享小苗, 謝謝及抱歉
sheungx2 發表於 2014-3-26 16:38:22 |顯示全部樓層

GTR , 你係我偶像, 你做到我一直以來想擁有既香草園~
我自己又喜歡煮西餐, 自家種植真係抵好多

將來會去澳洲定居,果邊陽光好又地大,所以而家學定種花種香草,將來去到果邊就識管理花園
你既post真係好有用, 刨左好多文

而家我屋企露台向西,只有半日照
需要全日照既紫蘇種得唔係咁好, d葉同莖都偏軟, 仲成日比虫虫咬
生長得唔好..

想問紫蘇係唔係可以扦插? 成活率高嗎?
我無信心可以種到佢開花結籽
emad 發表於 2014-3-5 18:25:34 |顯示全部樓層
Halo GTR ,plx see pm
cylau0910 發表於 2013-6-7 01:58:44 |顯示全部樓層
只耍是香草,無論什種類,我都有興趣照額,而你的守則我亦會遵守,有分享的話可隨時PM我。爬文三小時, 有相逢恨晚的感覺,有緣的話,期昐在香園藝再有機會拜讀你的既詳盡又有用的資料,畢竟是心血、經驗分享及時間之付出,未必人人願意無私的分享,。
cylau0910 發表於 2013-6-7 00:19:25 |顯示全部樓層
期望幫手照顧香草!
jeffiau 發表於 2013-6-6 09:17:36 |顯示全部樓層
追唔到個故仔TIM, 發生咩事啊
ceec 發表於 2013-3-10 16:02:17 |顯示全部樓層
我都有興趣!
way 發表於 2013-3-9 21:44:42 |顯示全部樓層
我只種rosemary.以家想種各式香草.等你分享
bettyart2000 發表於 2013-3-9 18:31:50 |顯示全部樓層

支持你嘅終極派送,
幾時開始呀,請通知我一聲喎
Diva 發表於 2013-3-7 20:32:36 |顯示全部樓層
好想做個小型香草園,唔知樓主GTR可否分享些香草給我
ling12155 發表於 2013-3-7 17:25:00 |顯示全部樓層
我都係新手, 可以的話也想收留香草!~~
JC208 發表於 2013-3-6 02:11:35 |顯示全部樓層
香草新手報到, 由薄荷起家, 希望可以再進一步 ~

多謝分享, 資料豐富, 要刨番前32頁, 我會努力丫 !
hugopoodle 發表於 2013-3-4 23:36:12 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2013-3-2 02:01
各位, 睇尼我又要搞次終極派送

但有1請求, 因為植物是有生命的, 而且大部份已經是幾代有機繁殖, 不算珍貴 ...

GTR前輩, 我有興趣種香草呀~
暫時只有基本品種, 如sweet basil, mint
種香草來說可算是新手~
但我會努力照顧學習的~