Hoya Mindorensis Yellow Corona枝條(完)

作者: B17 发表于 2018-10-18 21:40:04
5110 104

**** 請細閱本分享帖內容 ****
**** 先到先得 ****

交收方法:只限郵寄,郵遞風險,恕不負責

重要事項:
.發帖後請即PM郵寄地址,否則申請會被取消
.收到戶口號碼後48小時內,將HK$6(郵費及包裝費)存入本人銀行戶口(HSBC),否則申請會被取消
.入數後請PM通知入數時間,不用貼出收據
版規:收到分享物品後必須在本版面中回覆確認
.送出與否,本人有最後之決定權
.申請後失去聯絡者以後分享不予接受

開花照(只作參考)

實物

rayray66
chercher
cokar
ming36
wilan
coffeemilo
lok_1980 - seeds

評分

查看全部評分

B17 發表於 2019-5-4 16:36:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-4 01:00
請問B大大,呢個需唔需要特別照顧,才能開到花?
拱橋狀況如下,但唔知佢想點繼續生? ...

原來拱橋威力體現於連發兩芽先啱
Ming36 發表於 2019-5-4 16:11:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-4 12:04
可能係拱橋嘅力量,老芽都會開花

可惜拱橋和花芽枝是兩枝獨立的個體
B17 發表於 2019-5-4 12:04:10 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-4 01:07
你仲未瞓
我會繼續照顧佢,希望佢早日開到花,聽朝加多幾粒魔肥 ...

可能係拱橋嘅力量,老芽都會開花
Ming36 發表於 2019-5-4 01:07:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-4 01:05
舊芽開花,恭喜

正常,經常會生生下停咗,又會突然再生長

你仲未瞓
我會繼續照顧佢,希望佢早日開到花,聽朝加多幾粒魔肥
B17 發表於 2019-5-4 01:05:49 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-4 01:00
拱橋狀況如下,但唔知佢想點繼續生? ...

舊芽開花,恭喜,唔使望穿秋水

正常,經常會生生下停咗,又會突然再生長
Ming36 發表於 2019-5-4 01:00:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-22 20:06
整個夏季都可以,不過要十節八節先夠壯開花

拱橋狀況如下,但唔知佢想點繼續生?
B17 發表於 2019-1-22 20:06:14 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-22 19:23
即落。如果悉心栽種,這毬蘭大約咩月份開花?

整個夏季都可以,不過要十節八節先夠壯開花
Ming36 發表於 2019-1-22 19:23:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-22 19:16
開始生長,隨時落得肥

即落。如果悉心栽種,這毬蘭大約咩月份開花?
B17 發表於 2019-1-22 19:16:52 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-22 18:30
望穿秋水,等多咗一個月,B大的壯壯枝條,扎根在我家的小盆內,終於有兩個位標出新芽,依家係咪要可以落 ...

開始生長,隨時落得肥
Ming36 發表於 2019-1-22 18:30:08 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-20 23:45
我的最大一棵有兩片真葉,相信過咗農曆年都仲未似棵毬蘭

望穿秋水,等多咗一個月,B大的壯壯枝條,扎根在我家的小盆內,終於有兩個位標出新芽,依家係咪要可以落花肥,等佢快快成長?
第一次種,請指教
B17 發表於 2018-12-20 23:45:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-20 23:17
嗰啲種子發芽的幼苗,我諗都唔敢諗,我能種到佢哋會開到花 它們還在雞蛋膠盒獨立屋{:emoji_ ...

我的最大一棵有兩片真葉,相信過咗農曆年都仲未似棵毬蘭
Ming36 發表於 2018-12-20 23:17:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-20 23:01
冬天太陽南移,東南方啱哂
種子玩下嘅嗟,起碼兩年先會開花,種大d就交俾其他人繼續玩 ...

嗰啲種子發芽的幼苗,我諗都唔敢諗我能種到佢哋會開到花 它們還在雞蛋膠盒獨立屋
B17 發表於 2018-12-20 23:01:51 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-20 22:49
B大嘟要兩個月,咁我嗰啲要等待多兩個月,等春天吧!我家只有東南方有太陽,沒有向西的靚太陽{:emoji_029 ...

冬天太陽南移,東南方啱哂
種子玩下嘅嗟,起碼兩年先會開花,種大d就交俾其他人繼續玩
Ming36 發表於 2018-12-20 22:49:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-20 22:00
唔需要特別去曬佢,我插嗰枝用左兩個月先發芽,話唔定真係回暖先發芽

B大嘟要兩個月,咁我嗰啲要等待多兩個月,等春天吧!我家只有東南方有太陽,沒有向西的靚太陽
上次嗰啲種子咪.......要種幾年?
向B大匯報一下先,我家的發芽率,大約有九成
B17 發表於 2018-12-20 22:00:37 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-20 20:43
B大,這株也跟足指示,現在應該扎根好,但見佢冇乜點生長,是不是要曬多一點太陽或是要靜待明年春天? ...

唔需要特別去曬佢,我插嗰枝用左兩個月先發芽,話唔定真係回暖先發芽
Ming36 發表於 2018-12-20 20:43:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-8 17:08
應該可以啦!埋深點,多點位出根,犧牲塊葉冇所謂的,發芽後會厭葉多  ...

B大,這株也跟足指示,現在應該扎根好,但見佢冇乜點生長,是不是要曬多一點太陽或是要靜待明年春天?
B17 發表於 2018-11-8 17:08:52 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-8 16:34
B大,係咪要再等多一陣?
如果新根入泥,其中一枝枝條,咪要犧牲一塊葉? ...

應該可以啦!埋深點,多點位出根,犧牲塊葉冇所謂的,發芽後會厭葉多
Ming36 發表於 2018-11-8 16:34:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-4 23:14
長d先啦

B大,係咪要再等多一陣?
如果新根入泥,其中一枝枝條,咪要犧牲一塊葉?
B17 發表於 2018-11-4 23:14:31 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-4 20:54
B大,請問係咪仲要繼續浸?
有一束根長了出來

長d先啦