2009ALex花花記錄及花友聊天(大除夕快樂)

關閉 [複製鏈接]
作者: alextang 發表于 2009-1-1 11:36:20
43422 721

(86樓)5/2碗蓮
(105樓)13/2小玲
(144樓)18/2小玲
(156樓)20/2小玲將開火炬色
(172樓)25/2日日春、木瓜海棠、茶花、火炬色小玲
(180樓)26/2非州菊
(189樓)11/3紅色小鈴
(208樓)15/3旱金蓮
(230樓)20/3鈴蘭
(233-234樓)22/3白色小鈴+牡丹花石榴
(241樓)23/3玫瑰墨絨
(248樓)28/3黃玫瑰+玫瑰古龍
(274+276樓)5/4玫瑰美多斯+百合
(296樓)6/4玫瑰粉扇
(306樓)8/4紫紅重瓣小玲
(322樓)11/4玫瑰
(328樓)13/4夜牽牛
(374-376樓)17/4百合,玫瑰,白嬋,貓鬚草
(390樓)23/4試機相+櫻花
(423-424樓)28/4紅虞美人+小玲
(434樓)29/4日日春+旱金蓮
(435-436樓)29/4白虞美人+福祿考
(444樓)30/4玫瑰+無花果
(450樓)1/5栗子樹
(475樓)6/5紅百合
(480樓)9/5粉紅虞美人+白邊虞美人+開源牽牛2種
(485樓)11/5星紅、詠紋紫、覆瓣籃小玲
(501樓)15/5黃色百合,劍蘭
(510樓)18/5碗蓮,日本劍蘭
(514樓)4/6玫瑰,8色小玲
(525樓)13/6白色曼陀羅變黃
(530樓)14/6白色曼陀羅
(539樓)24/6星紅小玲
(563樓)5/7玫瑰4種
(579樓)8/7無花果.
(610樓)22/7絲苗米
(614樓)23/7百香果
(637樓)17/8割禾打谷
(657樓)30/09貓so
(659樓)01/10紅花木芙容
(661樓)14/10亂照的花花
(665樓)29/10玫瑰
(677樓)01/11瑤瑤的士多啤梨
(681樓)04/11車厘子
(688樓)06/11長柄葫蘆瓜
(697樓)23/11海豚花 & mona lavender
(703-704樓)3/12非州菊+茶梅
(709樓)9/12mona lavender+曼陀羅+牡丹花石榴+海豚花
(710樓-711樓)14/12野菊+朱朱+酸梅+黃玫瑰
(713樓)20/12蒜香藤
(721樓)31/12香水蓮翹(大除夕快樂)
theresagood 發表於 2009-1-1 11:45:17 |顯示全部樓層
搶返個"沙發"先,嘻嘻
回復

vincentma 發表於 2009-1-1 12:28:29 |顯示全部樓層
Happy New Year ! Alex
回復

cyhh 發表於 2009-1-8 20:35:24 |顯示全部樓層
Alex,新年就快到,我地會唔會好似農業版咁搞吓d比賽,搞吓氣氛呀?^^
回復

alextang 發表於 2009-1-8 21:49:41 |顯示全部樓層
是啊,新年就快到。不過我都唔識搞氣氛呀!
比賽又沒獎,都是唔好啦。

不如大家多D講下種種花花的
盟動期、花期,種植的記錄等。
上傳多D相大家欣賞下。
有益又有趣味,有好貼加分重實際啦。
回復

cyhh 發表於 2009-1-8 21:58:36 |顯示全部樓層
都好, 我都希望我種的有機會俾你加分
回復

alextang 發表於 2009-1-14 18:06:47 |顯示全部樓層

rose
因為沒做記錄,add11icon
add3icon敏敏我送你的有可能是這種。
回復

alextang 發表於 2009-1-14 18:13:13 |顯示全部樓層

add6icon早幾日見藍雪花出葉,
快快剪了好幾支就插枝。
(不過棵野沒左一半啦)add2icon
希望會生啦,add1icon唔是你地又要等啦。
回復

vincentma 發表於 2009-1-14 21:32:47 |顯示全部樓層
Alex, 記得留番一支比我呀,唔該!
回復

格子 發表於 2009-1-14 23:11:07 |顯示全部樓層
藍雪花用水插到出根再種落泥100%成功.^_^
回復

格子 發表於 2009-1-14 23:16:07 |顯示全部樓層
如果你咁樣扦插最好用保鮮紙盖住"保濕"
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-15 11:15:59 |顯示全部樓層
Alex, 咁你不如試吓插水啦
另你送我嘅玫瑰都仲健在, 希望ok啦
回復

alextang 發表於 2009-1-15 17:25:04 |顯示全部樓層
水插100%成功?add3icon
add10icon咁等我為有再剪兩三枝試下先。
棵花越前越細,唔得沒計啦。add13icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-15 23:31:29 |顯示全部樓層
水插100%成功?add3icon
add10icon咁等我為有再剪兩三枝試下先。
棵花越前越細,唔得沒計啦。add13icon
alextang 發表於 2009-1-15 17:25

唔怕喎, 春天一到佢就會大返架啦
回復

alextang 發表於 2009-1-22 18:30:25 |顯示全部樓層
車厘子,上次已為有2棵比雀仔搞到得一棵,
不過原來還有一棵沒綠色的,都唔知這棵計唔計好。
回復

alextang 發表於 2009-1-22 18:33:22 |顯示全部樓層
藍雪花插左,過了7日都沒事,
add4icon應該會有good news給大家。
回復

宇前流星 發表於 2009-1-22 20:59:37 |顯示全部樓層
回復

phyllis-sam 發表於 2009-1-22 22:40:49 |顯示全部樓層
藍雪花插左,過了7日都沒事,
add4icon應該會有good news給大家。
alextang 發表於 2009-1-22 18:33

藍雪花呀 , 藍雪花呀 , 你一定要乖乖地 !!!

要有好消息比我地呢班花友仔呀 !!!!!
回復

alextang 發表於 2009-1-26 17:59:02 |顯示全部樓層

祝大家花開富貴,
送今年初一開的梅花給大家賀年。
回復

雲雲 發表於 2009-1-26 19:42:50 |顯示全部樓層
在此祝版主版業蒸蒸日上,網友網路繁忙,花樣百出。
回復