雙魚座~超迷岩(魚骨頭)

作者: 雙魚座 发表于 2018-10-5 14:58:50
2904 21
行花墟
一見這棵魚骨頭有三朵正花,又有一朵未開,還有側芽。馬上拿上手,無野講啦,乖乖比錢。
小雷子 發表於 2019-3-29 16:05:18 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-3-29 14:00
雖然魚骨頭一朵朵開,但有花開已不錯。

呢隻一次3-4朵,又成日開花,好抵種!
雙魚座 發表於 2019-3-29 14:00:46 來自手機 |顯示全部樓層
雖然魚骨頭一朵朵開,但有花開已不錯。
雙魚座 發表於 2019-3-9 11:40:58 來自手機 |顯示全部樓層
2019 初花。
小雷子 發表於 2018-10-6 00:05:40 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-5 23:59
賜咗佢提子汁了。現在高濕隔離它。

好鐘意提子汁呢個名!我又想飲!
雙魚座 發表於 2018-10-5 23:59:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 23:49
你唔好攪佢住,有問題賜佢毒酒都得啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>

賜咗佢提子汁了。現在高濕隔離它。
小雷子 發表於 2018-10-5 23:49:57 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-5 23:43
哇!好似好超高難度!我棵新寵還是賞花先。無什麼事,唔好攪它吧!

你唔好攪佢住,有問題賜佢毒酒都得啦!
alexkai 發表於 2018-10-5 23:44:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 23:36
佢就係梅菜……人地有名架Sinningia Pusilla<span class="emoji emoji1f605"></span>

終於知道名字了,會好好照顧她,謝謝雷大大
騎劫了魚大大的帖子送禮,真不好意思
雙魚座 發表於 2018-10-5 23:43:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 22:37
小雷子另一棵超迷,就係手震被迫斬頭 !<span class="emoji emoji1f62d"></span>
小枝條已出根,你有冇興趣收留佢?
小雷子 發表於 2018-10-5 23:36:02 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-5 23:27
這是超迷你梅菜嗎? 好有興趣呀,謝謝雷大大。也謝謝魚魚大大
上次把你分享的nate 弄c了, ...

佢就係梅菜……人地有名架Sinningia Pusilla
alexkai 發表於 2018-10-5 23:27:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 22:37
小雷子另一棵超迷,就係手震被迫斬頭 !<span class="emoji emoji1f62d"></span>
上次把你分享的nate 弄c了,希望今次可以成功。
她有名字嗎?不如叫做Sinn. Little Thunder
小雷子 發表於 2018-10-5 22:37:39 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-5 19:34
我最初是徒手弄的,實在超高難度
後來才想到用鑷子和凍飲匙羹這些好幫手 ...

小雷子另一棵超迷,就係手震被迫斬頭 !
alexkai 發表於 2018-10-5 19:34:27 來自手機 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2018-10-5 19:21
現在是動手術的好天氣,但超迷要小心d,好易斷。

我最初是徒手弄的,實在超高難度
後來才想到用鑷子和凍飲匙羹這些好幫手
lok_1980 發表於 2018-10-5 19:21:03 |顯示全部樓層
現在是動手術的好天氣,但超迷要小心d,好易斷。
alexkai 發表於 2018-10-5 19:12:26 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-5 19:09
我都好想知你買咗什麼?

回兩位話,今次沒有遇到合眼緣的花,只買了泥和肥
雙魚座 發表於 2018-10-5 19:09:52 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-5 19:01
我剛又去了尋寶,但魚骨頭都殘殘的,沒有你的美啊。

我都好想知你買咗什麼?
小雷子 發表於 2018-10-5 19:03:35 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-5 19:01

哈哈!咁心急!有冇收獲先?
alexkai 發表於 2018-10-5 19:01:40 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子 發表於 2018-10-5 18:33:09 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-5 16:30
我都望到棵側芽<span class="emoji emoji1f496"></span>。是否剪下來如迷岩浸水繁殖呢?<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

你又問錯人啦!
等小雷子答你啦……係可以剪出嚟,放入清水慢慢浸就出根的!
請用普通話讀出呢句話:
小雷子是最好的,你知道嗎?
alexkai 發表於 2018-10-5 16:43:07 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-5 16:30
我都望到棵側芽<span class="emoji emoji1f496"></span>。是否剪下來如迷岩浸水繁殖呢?<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

哈哈,我是新手,魚骨頭也是新買的種了不太久,答不到你了。
12下一頁