石斛蘭長高芽?31/1 更新

作者: nekotoro 发表于 2018-10-4 21:22:36
7853 72

想請教各位大大,最近發現老莖的頂部再度生長,是不是所謂的高芽?

另外葉底有一些突起,正常嗎?還是有蟲入侵? 4125E96F-21DF-4DF5-8387-FB7B09977C27.jpeg

頂葉的底部有D硬硬地的,啡啡地的一點點突起,我怕是蟲,已剪葉同噴藥,使唔使再做D乜?

nekotoro 發表於 2019-4-9 16:50:58 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-9 15:06
平常心。

也對!
taxitang 發表於 2019-4-9 15:06:57 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-9 13:49
大大指的養心,是指種花人的耐心和愛心嗎?

平常心。
Ming36 發表於 2019-4-9 14:51:41 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-9 13:49
大大指的養心,是指種花人的耐心和愛心嗎?<span class="emoji emoji1f60a"></span>

我發覺自己耐性多咗少少
每朝起身刷緊牙,已經走去望下啲花,個心成日囉囉攣掛住佢哋
nekotoro 發表於 2019-4-9 13:49:31 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-8 19:18
不敢話指點,只抱著分享自已的經驗,希望多啲人唔會第一句話就話蘭花?好難養喎!不過近日再領悟多少少, ...

大大指的養心,是指種花人的耐心和愛心嗎?
taxitang 發表於 2019-4-8 19:18:47 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-8 16:58
冇事冇事,有Taxi 大大分享經驗不知幾開心,有時間多D指點下我哋!
nekotoro 發表於 2019-4-8 16:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-7 19:08
係喎!人老了,有時都會糊塗,向這帖的樓主道歉,亂咁稱呼,唔好意思。 ...

冇事冇事,有Taxi 大大分享經驗不知幾開心,有時間多D指點下我哋!
nekotoro 發表於 2019-4-8 16:56:07 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-7 17:17
Taxi 大大,這三條老枝條,上月忍心剪掉其中兩條確定的花蕾,到現在沒有太大變化。
但左側的小枝條,竟然 ...

救花成功,恭喜!

多謝鼓勵及喺呢度借位俾我問  發表於 2019-4-8 23:07
Ming36 發表於 2019-4-8 13:34:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-8 13:28
好靚呀,終於可以一睹芳容

我唔知呢株春石斛蘭叫咩名,但佢咁靚,唔知都唔緊要
為咗一睹芳容,真是用咗好多能量。
如果比哂三朵花開,可能現在只剩下一條枯枝
B17 發表於 2019-4-8 13:28:17 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-8 13:08
B大大,我有聽你的建議,殺淨一個頭,看相.....
花後,老枝更就瘦到阿媽都唔認得{:emoji_02 ...

好靚呀,終於可以一睹芳容
Ming36 發表於 2019-4-8 13:08:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-8 12:37
被殺頭的冇芽,白白犧牲了

B大大,我有聽你的建議,殺淨一個頭,看相.....
花後,老枝就瘦到阿媽都唔認得
我會繼續等待多一陣,看看被殺頭的老枝,有沒有靜靜地出高芽

評分

查看全部評分

B17 發表於 2019-4-8 12:37:27 來自手機 |顯示全部樓層
Taxi 大大,這三條老枝條,上月忍心剪掉其中兩條確定的花蕾,到現在沒有太大變化。

被殺頭的冇芽,白白犧牲了
taxitang 發表於 2019-4-7 19:08:28 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-7 18:21
有taxi大大的經驗及技術分享,才能一步一 ...

係喎!人老了,有時都會糊塗,向這帖的樓主道歉,亂咁稱呼,唔好意思。
Ming36 發表於 2019-4-7 18:24:16 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-7 18:07
樓主好技術,這條老株的節位就是未曾長芽,所以一到合適氣候環境就長高芽,這個時候唔駛心急,根已有,待 ...

如果唔係大大及網友,在此與我分享栽種石斛蘭花的經驗,我可能早已放棄把它掉咗了
Ming36 發表於 2019-4-7 18:21:25 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-7 18:07
樓主好技術,這條老株的節位就是未曾長芽,所以一到合適氣候環境就長高芽,這個時候唔駛心急,根已有,待 ...

有taxi大大的經驗及技術分享,才能一步一步,令到老枝長出新芽。之後的操作,我會睇返之前樓主的程序。
這個Post的樓主是nekotoro, 我只是借位一用,請教操作,萬分感激
taxitang 發表於 2019-4-7 18:07:48 |顯示全部樓層

樓主好技術,這條老株的節位就是未曾長芽,所以一到合適氣候環境就長高芽,這個時候唔駛心急,根已有,待高芽再長高才移植也未遲,以樓主現在的經驗,應該知幾時移植,現在是生長期,一切都不用心急,千萬不要拔苗助長,樓主好叻!
Ming36 發表於 2019-4-7 17:17:16 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-4 18:12
静待佳音。

但左側的小枝條,竟然靜靜地起革命,在三個位置長出應該是高芽吧!
請問現在應該怎樣處理?或是再繼續等待它的根部生長才入盆栽種?

Ming36 發表於 2019-3-4 18:24:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-4 17:29
身首異處

忍一時之痛,為着更好的未來.............出發
taxitang 發表於 2019-3-4 18:12:19 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-4 17:20
已行動,靜待佳音。
唔小心俾多咗少少水,放喺窗邊吹下佢

静待佳音。
B17 發表於 2019-3-4 17:29:30 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-4 17:20
已行動,靜待佳音。
唔小心俾多咗少少水,放喺窗邊吹下佢

身首異處
1234下一頁