作者: Vinia 发表于 2018-10-4 14:06:44
1771 27
有無人知係么嘢名稱? 因為係種子苗,之前自行在泥土長出嚟嘅。 搞到我都唔知係唔係野花?
B17 發表於 2018-10-27 17:15:30 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-10-26 20:53
唔好意思!唔見有種子,可能母株半途枯萎,唔夠營養育出種子。

由得佢,冇所謂啦
Vinia 發表於 2018-10-26 20:53:14 來自手機 |顯示全部樓層
唔好意思!唔見有種子,可能母株半途枯萎,唔夠營養育出種子。
Vinia 發表於 2018-10-24 12:56:03 來自手機 |顯示全部樓層
今早睇仍未完全收乾。可能要再等等
Vinia 發表於 2018-10-18 19:59:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-17 16:42
收左吹乾,睇下裡面有冇種子先,冇就慳番兩蚊

打算任由佢自然收乾,遲2天再打開睇下內里有否種子。到時再告知你情況
B17 發表於 2018-10-17 16:42:17 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-10-17 11:59
唔好意思!而家睇來棵植物巳成棵枯萎, 救唔返。 但那個果莢唔知成熟咗未,或者我過2天寄俾你。你到時試下 ...

收左吹乾,睇下裡面有冇種子先,冇就慳番兩蚊
Vinia 發表於 2018-10-17 11:59:34 來自手機 |顯示全部樓層
唔好意思!而家睇來棵植物巳成棵枯萎, 救唔返。 但那個果莢唔知成熟咗未,或者我過2天寄俾你。你到時試下能否播種。
Vinia 發表於 2018-10-11 12:51:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-11 11:58
咁快d全部授粉,增加產量

我之前幫幾朵花人工授粉,但暫只有1朵成功。我再試下。
B17 發表於 2018-10-11 11:58:25 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-10-11 10:01
原來此植物的果莢成功授粉才會脹起飽滿, 不過唔知又要等幾耐才會種子成熟? ...

咁快d全部授粉,增加產量
Vinia 發表於 2018-10-11 10:01:29 來自手機 |顯示全部樓層
原來此植物的果莢成功授粉才會脹起飽滿, 不過唔知又要等幾耐才會種子成熟?
Vinia 發表於 2018-10-9 08:59:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-8 20:44
咁樣.....不如收到種子先,比較有保證

B17 發表於 2018-10-8 20:44:50 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-10-8 13:15
今早打算淋水,見到離泥面的有截莖有些枯萎,擔心唔知會否遲些黑莖,而我又不知這品種能否砍頭扦插。

不 ...

咁樣.....不如收到種子先,比較有保證
Vinia 發表於 2018-10-8 13:15:51 來自手機 |顯示全部樓層
今早打算淋水,見到離泥面的有截莖有些枯萎,擔心唔知會否遲些黑莖,而我又不知這品種能否砍頭扦插。
不過見到似巳有果莢。
B大,你想我明日拔出來寄俾你?抑或穩陣等收咗果莢再一齊連植株寄俾你?
Vinia 發表於 2018-10-7 18:45:20 來自手機 |顯示全部樓層
我唔敢保證㗎,到時你記得消毒。
不過明日有些事未必得閒去郵局寄,可能要後日。到時寄出通知你。
B17 發表於 2018-10-7 00:46:54 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-10-7 00:18
應該曬得。我屋企花槽係向南,經常有陽光,所以同盆的花貓有時唔記得淋水都枯萎咗, 佢都仍生長得好好。 ...

好!送過來啦,唔要有根粉介架
Vinia 發表於 2018-10-7 00:18:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-7 00:10
曬唔曬很架?我露台勁曬<span class="emoji emoji1f31e"></span>

應該曬得。我屋企花槽係向南,經常有陽光,所以同盆的花貓有時唔記得淋水都枯萎咗, 佢都仍生長得好好。
B17 發表於 2018-10-7 00:10:29 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-10-6 23:22
其實此品種我興趣不大,不如我拔出來成株寄俾你種好唔好?

曬唔曬很架?我露台勁曬
Vinia 發表於 2018-10-6 23:37:01 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-5 17:05
師姐好。雖然它是入侵植物,但長得清秀,靚花來的。

雖然幾清秀,但覺得其實影相靚過真花,嫌真花稍為細朵。
Vinia 發表於 2018-10-6 23:25:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 20:52
咁靚唔錯,唔洗勞心有花開! 有位種住先!<span class="emoji emoji1f605"></span>

咁又係,所以心大心細,打算種多一排再睇情況繼唔繼續種。
Vinia 發表於 2018-10-6 23:22:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-5 16:36
結到果,寄d種子過黎玩下

其實此品種我興趣不大,不如我拔出來成株寄俾你種好唔好?
12下一頁