呢個討論區有咩吸引力,叫你仍然留守係度?

作者: 小雷子 發表于 2018-10-3 10:17:00
2892 31
可能有一日,呢度真係會關門大吉!有冇方法可以自救?
powergun 發表於 2018-10-3 10:38:39 |顯示全部樓層
本論壇的長處是方便做植物的生長紀錄, 同埋搵資料較易,  要執都無辦法
回復

小雷子 發表於 2018-10-3 10:46:23 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-3 10:38
本論壇的長處是方便做植物的生長紀錄, 同埋搵資料較易,  要執都無辦法

回想最起初,有個人,或一班人,有一個想法,希望將種植經驗舆人分享!先攪左呢個論壇,你估當年有冇人唔睇好呢?
回復

powergun 發表於 2018-10-3 10:58:30 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-3 10:46
回想最起初,有個人,或一班人,有一個想法,希望將種植經驗舆人分享!先攪左呢個論壇,你估當年有冇人唔 ...

你又知當初d人想點, 依家都未係最壞的時間, 仍有人update 種植紀錄的
回復

小雷子 發表於 2018-10-3 11:17:25 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-3 10:58
你又知當初d人想點, 依家都未係最壞的時間, 仍有人update 種植紀錄的

我相信係最初時,佢地面對困難,不會比現在少!佢地花時間,心機,不是你我能體會。到了今天,或許他們消失了,我相信他們不等於要放棄,或許生活上遇到其他各種生活難處,分身不下,需要暫時離開,先處理一下!我相信有朝一日,他們必定從返回歸的!若言大家仍有一點喜歡留在這裡,你能否願意為他們分擔一些工作呢?
回復

alexkai 發表於 2018-10-3 11:40:06 |顯示全部樓層
營運園藝館的成本開支不少啊, 又要花心力做備份維修改良等等意想不到的繁瑣工作.
廣告收入肯定是抵償不了的, 要蝕本做.
minmin 要支撐住啊 廣大花友就靠你了
回復

小雷子 發表於 2018-10-3 12:05:37 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-3 11:40
營運園藝館的成本開支不少啊, 又要花心力做備份維修改良等等意想不到的繁瑣工作.
廣告收入肯定是抵償不了 ...

得一人之力,確係辛苦!要照顧家庭,有自己工作,還要處理論壇嘅事情!不易做的!
回復

alexkai 發表於 2018-10-3 13:42:22 |顯示全部樓層
如果萬一有這一天, fb 應該可以找回部分花友, 到時有緣就再聯絡啦
回復

小雷子 發表於 2018-10-3 14:34:00 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-3 13:42
如果萬一有這一天, fb 應該可以找回部分花友, 到時有緣就再聯絡啦 ...

小雷子從積極果面睇,有危便有機,唔洗咁快灰心!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-10-3 15:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
論壇這玩意應該是在facebook,youtube 和whatapp group出現之前比較流行吧。 好似唔止呢度,好多其他主題的論壇也漸漸式微。
但論壇嘅優勢,係舊文可以在google search找到。 如果整理一下,這些教學文章和資料是其他平台不能取代的。
回復

jellyfishy 發表於 2018-10-4 17:14:57 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-3 10:46
回想最起初,有個人,或一班人,有一個想法,希望將種植經驗舆人分享!先攪左呢個論壇,你估當年有冇人唔 ...

當年係比較熱鬧, 現在有FB, WHATSAPP, WECHAT..... 好多forum 都執左啦
回復

jellyfishy 發表於 2018-10-4 17:16:30 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-3 11:17
我相信係最初時,佢地面對困難,不會比現在少!佢地花時間,心機,不是你我能體會。到了今天,或許他們消 ...

我和minmin 仲响度喎, 由hkplants 十多年前一直服務至今. 咪講到我地唔响樹先架
回復

jellyfishy 發表於 2018-10-4 17:17:58 |顯示全部樓層
我呢個吹水區, 咁多年都找唔到活躍又無私幫手的花友合作攪好個版面, 係幾獨力難支
回復

小雷子 發表於 2018-10-4 17:23:51 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-10-4 17:16
我和minmin 仲响度喎, 由hkplants 十多年前一直服務至今. 咪講到我地唔响樹先架  ...

你知道嗎?我地被迫,日日飲毒奶茶!不知幾無奈!你返嚟就好啦!
回復

小雷子 發表於 2018-10-4 17:26:57 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-10-4 17:17
我呢個吹水區, 咁多年都找唔到活躍又無私幫手的花友合作攪好個版面, 係幾獨力難支 ...

辛苦你同minmin!其實有冇啲單簡工作,我地可以幫到手架?
回復

jellyfishy 發表於 2018-10-11 09:03:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 17:26
辛苦你同minmin!其實有冇啲單簡工作,我地可以幫到手架?

你可message minmin 問下佢的. 基本上管理工作一定要版主和超版才能授權去做野
回復

jellyfishy 發表於 2018-10-11 09:05:18 |顯示全部樓層
近期公司super忙, 而且要調位, 新位無地方種花了, 送了大部份俾人.... 唉~ 有少少心痛
回復

minmin 發表於 2018-10-19 10:36:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 17:26

多謝你,我在想想.或者可以幫忙想想園藝館的新方向,可以向我們建議一下.
回復

minmin 發表於 2018-10-19 10:39:13 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-3 11:40
廣告收入肯定是抵償不了 ...

多謝你呀,廣告不多了,還能勉強支撐主要伺服器,而為減輕成本,己把圖片伺服器放了家中.就算沒有廣告,我都會一直維護住園藝館的,放心.
回復

minmin 發表於 2018-10-19 10:41:23 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-3 11:17
我相信係最初時,佢地面對困難,不會比現在少!佢地花時間,心機,不是你我能體會。到了今天,或許他們消 ...

最初時係享受的 ,當時只有百幾個會員,見到會員慢慢增加,而且貼文都開始增多,感覺良好.

最主要係當時還年輕,時間好多
回復

12下一頁