第一次去發場,買人生的第一棵十字花

作者: chestnut007 發表于 2018-9-25 20:08:33
4984 40
發叔風趣幽默健談。他知我是新手,由植料、淋水施肥教起,獲益良多。多謝發叔!
Cactuslover 發表於 2019-3-19 15:23:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-19 14:57
除左搶營養 ,植株外貌變得好亂,會好醜樣!<span class="emoji emoji1f605"></span>

哇,完來後果禁嚴重ga種植真係有好多學問,謝謝大大解答,又學到野
回復

小雷子 發表於 2019-3-19 14:57:52 來自手機 |顯示全部樓層
Cactuslover 發表於 2019-3-19 14:55
點解要摘去側芽?是否驚搶養份?謝謝解答<span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span><span class="emoji emoji1f64f"></span> ...

除左搶營養 ,植株外貌變得好亂,會好醜樣!
回復

Cactuslover 發表於 2019-3-19 14:55:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-28 13:23
如果十字花可以保留側芽,可以種多盆!
如果普通品種,又唔想要,可以摘去! ...

點解要摘去側芽?是否驚搶養份?謝謝解答
回復

chestnut007 發表於 2019-3-19 14:48:03 來自手機 |顯示全部樓層
MC1204 發表於 2019-3-19 09:19
我會去呀!唸住星期三放工入場睇。希望到時仲有苗比我買啦!

我今日去左維園啦,G5攤位,近天后那邊。
回復

MC1204 發表於 2019-3-19 09:19:00 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-19 08:28
不用客氣!另外,我鼓勵你去花展支持一下發叔苗。<span class="emoji emoji1f60a"></span>

我會去呀!唸住星期三放工入場睇。希望到時仲有苗比我買啦!
回復

chestnut007 發表於 2019-3-19 08:28:05 來自手機 |顯示全部樓層
MC1204 發表於 2019-3-19 07:40
好呀!先多謝! 我都有種其他AV, 到時睇下有冇你想要。先多謝!<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span>[ ...

不用客氣!另外,我鼓勵你去花展支持一下發叔苗。
回復

MC1204 發表於 2019-3-19 07:40:23 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-19 07:08
可以呀!不過要耐心等待,因為我是新手,從來未試過分側芽,分完之後,我會先養一會兒,等側芽長得大少少 ...

好呀!先多謝! 我都有種其他AV, 到時睇下有冇你想要。先多謝!
回復

chestnut007 發表於 2019-3-19 07:08:10 |顯示全部樓層
MC1204 發表於 2019-3-18 22:16
盆花真係好靚呀!如果有側芽,可以留1份比我嗎?有冇都先多謝。
回復

MC1204 發表於 2019-3-18 22:16:21 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-18 15:30
Ness’ dream maker. 她有很多側芽,遲D可以分給妳。

盆花真係好靚呀!如果有側芽,可以留1份比我嗎?有冇都先多謝。
回復

nekotoro 發表於 2019-3-18 15:42:14 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-18 15:30
Ness’ dream maker. 她有很多側芽,遲D可以分給妳。

多謝你先!
大家遲D互相分享,希望我果D可以快D有靚花!
回復

chestnut007 發表於 2019-3-18 15:30:16 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-18 15:24
她是什麼名呀?一開始就覺得佢好靚!

回復

nekotoro 發表於 2019-3-18 15:24:53 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-18 14:36
雖然顔色變深了,但依然美!

她是什麼名呀?一開始就覺得佢好靚!
回復

chestnut007 發表於 2019-3-18 14:36:15 來自手機 |顯示全部樓層
雖然顔色變深了,但依然美!
回復

chestnut007 發表於 2019-3-4 20:17:04 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-4 20:05
泥土太酸不如直接換泥?

我也是這麼想。但我會先做一個小實驗先。把她放回原位,看看新開的花會否變回原色,紅白分明。

等你update! :D  發表於 2019-3-4 21:10
回復

nekotoro 發表於 2019-3-4 20:05:08 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-4 18:14
我都懷疑是太光,因為我把她搬到近窗口後,D葉有少少向上卷。
但是有些網站寫走色是因為泥土pH值高了,要 ...

泥土太酸不如直接換泥?
回復

chestnut007 發表於 2019-3-4 18:14:41 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-4 16:34
會不會是光照影響?<span class="emoji emoji1f914"></span><span class="emoji emoji1f914"></span>
我的Rin Rin sport 條白色線都淡咗好多! ...

我都懷疑是太光,因為我把她搬到近窗口後,D葉有少少向上卷。
但是有些網站寫走色是因為泥土pH值高了,要加石灰。
所以,都係等大大們解答。
回復

nekotoro 發表於 2019-3-4 16:34:02 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-4 14:06
再出發,但少了白色。請教各大大,走色的原因是什麼?

會不會是光照影響?
我的Rin Rin sport 條白色線都淡咗好多!都想知點解!
回復

chestnut007 發表於 2019-3-4 14:06:33 來自手機 |顯示全部樓層

再出花,但少了白色。請教各大大,走色的原因是什麼?
回復

chestnut007 發表於 2019-1-28 19:24:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-28 19:17
等側芽大棵D先分盆!有賺啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>

有賺,有賺!好似中左獎咁開心啊!
回復

123下一頁