新手求救蘆薈及艾草

作者: EClam 發表于 2018-8-2 19:00:29
2094 6
蘆薈:之前一、二個月都好好的,也出了幾個細株,但不知為何幾個細株一個接一株的死去,而最大的一株慢慢的發軟。
是水不足?還是大陽不足?

艾草: 也是一個月前買的,但近日上面的葉子開始枯萎(已剪下些了),但近盤的就出了幾株,應該怎樣做才可令上面的葉枯死呢?
是太多/太少水嗎?

先謝謝各位!
EClam 發表於 2018-8-5 14:10:37 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你!昨日已修剪了一下,希望能幫助到吧!
回復

little_stone 發表於 2018-8-4 14:20:05 來自手機 |顯示全部樓層
EClam 發表於 2018-8-3 17:11
Umm... 是呀,買回來已好大棵。但慢慢就黃及枯。 因為佢底下出緊新株,我現在不敢換盤呢。

我試下開多些 ...

出新株盆又細可能真係爭水份爭營養,或者修剪下?分下株咁?
通風點都好啲,如果可以,開下風扇俾啲植物都好。
希望你啲植物可以健康返啦!
回復

EClam 發表於 2018-8-3 17:11:11 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-8-3 10:43
艾草好大棵,會唔會係個盆太細?另外,如果室內太熱太焗,艾草都易發黃

Umm... 是呀,買回來已好大棵。但慢慢就黃及枯。 因為佢底下出緊新株,我現在不敢換盤呢。

我試下開多些窗俾佢,或拎去室外。
不過,可能室外仲熱

謝謝你!
回復

EClam 發表於 2018-8-3 17:07:53 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-8-2 20:35
以前種蘆薈因澆水過多(每天澆透),引致枝條變軟變黃,然後枯萎。從此我家的蘆薈不常澆水, 問題不再出現了。
...

謝謝你!
已經是3-4日先澆一次水了,或者我再隔耐些先澆。
回復

little_stone 發表於 2018-8-3 10:43:30 來自手機 |顯示全部樓層
艾草好大棵,會唔會係個盆太細?另外,如果室內太熱太焗,艾草都易發黃
回復

yunge0 發表於 2018-8-2 20:35:26 來自手機 |顯示全部樓層
以前種蘆薈因澆水過多(每天澆透),引致枝條變軟變黃,然後枯萎。從此我家的蘆薈不常澆水, 問題不再出現了。
順帶一提, 中華蘆薈生命力頑強, 唔多理佢, 反而活得更好。
回復