新葉卷曲,是否中蟎?

作者: chestnut007 发表于 2018-7-20 21:49:22
11024 112

半年無開花了,近來發現新葉越來越細少,又卷曲,請問是否中蟎?怎樣救?
nekotoro 發表於 2019-2-11 11:02:27 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-2-8 14:12
中過蟎的 NOID也爆花!

恭喜救花成功!花花很美!

謝謝!  發表於 2019-2-11 15:42
hkclive 發表於 2019-2-11 09:19:16 來自手機 |顯示全部樓層
大家 豬年都 花開富貴

承您貴言!  發表於 2019-2-11 19:19
hkclive 發表於 2019-2-10 13:46:24 來自手機 |顯示全部樓層
好呀,終於等到花開

謝謝 Clive 大大!祝豬年快樂!  發表於 2019-2-11 08:53
chestnut007 發表於 2019-2-8 14:12:59 來自手機 |顯示全部樓層
中過蟎的 NOID也爆花!
小雷子 發表於 2019-1-28 22:44:03 來自手機 |顯示全部樓層
monictw 發表於 2019-1-28 15:11
想問下各位大大而家仲有邊度可買小紫藥?
聽到前輩講淘寶,我去search 已經搵唔到,而小白藥就仲有,但怕好 ...

小白藥出左第2代,冇味的!成份同第一代唔同,我未用過,你上淘x揾下!
chestnut007 發表於 2019-1-28 22:36:13 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-28 21:26
請問用bio kill, 是不是直接噴向中央的小葉,周邊需唔需要噴

我全棵噴,跟樽上的說明去做。花盤周邊的地方,我用火酒消毒。
Ming36 發表於 2019-1-28 21:26:52 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-9-3 20:35
對,是多寧,不是多寶。
好年冬等於小紫藥嗎?
Gut feeling,對於殺蟎,小紫藥最有效,之後是BioKill。多 ...

請問用bio kill, 是不是直接噴向中央的小葉,周邊需唔需要噴
Ming36 發表於 2019-1-28 20:49:38 來自手機 |顯示全部樓層
monictw 發表於 2019-1-28 15:11
聽到前輩講淘寶,我去search 已經搵唔到,而小白藥就仲有,但怕好 ...

有大大教我可在香港買好年冬,過多幾日,會出去買
monictw 發表於 2019-1-28 15:11:11 來自手機 |顯示全部樓層
聽到前輩講淘寶,我去search 已經搵唔到,而小白藥就仲有,但怕好大味家中有小朋友所以卻步。。
請問仲有咩內吸式殺蟲藥香港買到?
Ming36 發表於 2019-1-27 01:45:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-27 01:18
係咪好方便呢!<span class="emoji emoji1f601"></span>

感謝你們解釋俾我聽搣葉要及時,之前我對每一片葉都好珍惜,唔捨得搣或剪走的。
俗語有話:「舊嘅唔去,新嘅唔嚟!」
原來就係咁解
小雷子 發表於 2019-1-27 01:18:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-26 13:52
用手搣真係容易好多,我驚我會上癮

係咪好方便呢!
Ming36 發表於 2019-1-27 01:07:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-26 13:52

我今日順手搣埋喜蔭底部的乾/老葉,希望俾多啲營養新鮮葉及側葉
Ming36 發表於 2019-1-26 13:52:11 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-26 00:44
切口平不是用鉸剪,係用刀片切的,除非把剪超鋒利,唔係嘅話會夾到個切口,發叔不建議用鉸剪,搣葉最方便 ...

我都係,搣開會手痕!  發表於 2019-1-26 18:43
Ming36 發表於 2019-1-26 02:36:32 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-26 00:44
切口平不是用鉸剪,係用刀片切的,除非把剪超鋒利,唔係嘅話會夾到個切口,發叔不建議用鉸剪,搣葉最方便 ...

茅塞頓開,明白了,非常感謝
nekotoro 發表於 2019-1-26 00:44:06 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-25 23:07
妳真係忍心用手滅?
我覺得好殘忍,都係聽日放假,好好消毒把鉸剪先攪。
上兩個星期,分享葉片的大大,佢 ...

切口平不是用鉸剪,係用刀片切的,除非把剪超鋒利,唔係嘅話會夾到個切口,發叔不建議用鉸剪,搣葉最方便而且不用擔心消毒不徹底!
小雷子 發表於 2019-1-26 00:23:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-26 00:11
算我不才,用手搣斷同用手拉斷,有咩分別?拉斷撕得盡啲,一啲都冇得留低?
請教,發叔講,拉斷有咩好處 ...

一拉就斷!唔洗工具!好貼邊!
佢只係話,老葉唔修,影響開花!
Ming36 發表於 2019-1-26 00:11:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-25 23:43
哈哈!唔係用手搣,用手拉斷!如果要留低葉片,再用剪刀修短囉!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

算我不才,用手搣斷同用手拉斷,有咩分別?拉斷撕得盡啲,一啲都冇得留低?
請教,發叔講,拉斷有咩好處?
小雷子 發表於 2019-1-25 23:43:23 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-25 23:07
妳真係忍心用手滅?
上兩個星期,分享葉片的大大,佢 ...

哈哈!唔係用手搣,用手拉斷!如果要留低葉片,再用剪刀修短囉!
Ming36 發表於 2019-1-25 23:07:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-25 22:24
發叔教架!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

妳真係忍心用手滅?
上兩個星期,分享葉片的大大,佢嗰啲葉片也是齊囗,肯定是鉸剪剪的