園藝真的是只有大年紀的人才會做嗎?

作者: icesea 发表于 2018-7-20 15:23:34
4716 58

種植物,不論是花、香草、蔬菜,真的是只有大年紀的人才會做嗎?

我進修時有一位同學,有次學校活動出來經過花墟,我買了一盆花,她問我,是不是喜歡種花,我回答是,還有養魚,之後她就問我多少歲!
她說多數上了年紀才會喜歡種花養魚,她說自己就不喜歡做這種事!

我心想,是不是十幾二十歲就一定不會種花養魚?

你們又是不是出來工作才開始種花呢?
ChanKwingYin 發表於 2019-2-19 23:58:02 |顯示全部樓層
我7歲就會種花
hohojohn 發表於 2019-2-19 23:55:14 |顯示全部樓層
响花墟都見過貌似八/九十後嘅顧客噃
就算水族用品都有後生顧客/父母帶小朋友去買
「半農半X 」都唔少年青人加入...
應該唔喺跟風潮流卦... 學校都有園藝組
年長嘅實會佔多數 始終人口比例高啦
後生 返學 返工 社交 其他鎖事 都夠忙 喺會冇咁活躍
不過興趣同年齡本應冇關係嘅 睇投入程度嘅啫
violet_bb 發表於 2019-1-28 23:51:32 來自手機 |顯示全部樓層
少入呢版,而家先睇到呢個post。
我第一次種花係讀中學時去Bio老師屋企,見佢有個杯擺左d葉入去咁得意,多口問一句,老師就話佢係非洲紫羅蘭,分左俾我地拎返屋企種。雖然後來種唔成,但係我對AV的情意結自果陣開始。出來工作之後,每星期在太子學野都必行花墟或買盆栽。
其實,對種花的興趣,係被受爸爸感染的。我細個時爸爸好鐘意種花,種好多品種的花花,包括各種有香味的國蘭,以及其他吊掛的、攀籐的、觀葉的、賞花的、木質、草本……種滿成個大騎樓,由葉罅才望到街外的。果陣我當然無份種,只會好鐘意欣賞。而家屋企無騎樓無窗台,爸爸無發揮的空間,加上佢興趣轉移了,我地角色轉換了,我則瘋狂種,佢來賞花。
貓眼寶寶 發表於 2019-1-25 18:59:25 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2018-11-21 10:05
2X已經有能力自己出黎住...已經唔簡單....養多盆花花應該無難度呀~

主力種月季真係好鬼靚,其他就係d香草
不過就麻煩在日照唔係好夠
小雷子 發表於 2018-11-29 22:58:12 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-29 14:20
識行啦暫時都係亂搞地面嘅嘢,未搞到窗台上嘅嘢。窗台上都係種子種嘅肉苗,俾佢搞亂就有排 ...

小石公主咁可愛!辛苦你啦!

謝謝雷大關心>3<  發表於 2018-11-30 14:29
Ming36 發表於 2018-11-29 15:54:21 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-29 14:22
加油呀!水種夠光都會生得好靚靚<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

多謝鼓勵
回應返樓主主題先,園藝真的不是大年紀的人才會做,真係有啲人年紀不大,會為啲植物花心機、耐性、減少自己外遊的時間,回家慰花、賞葉、養根、除雜草。
其實,快樂可以好簡單
little_stone 發表於 2018-11-29 14:22:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-29 14:11
Forumdata 大大教要有充足陽光,比空氣啲根抖氣,才有靚葉,佢果啲又大塊、又有油光、靚斑紋。泥種比水種 ...

加油呀!水種夠光都會生得好靚靚
little_stone 發表於 2018-11-29 14:20:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-29 13:09
好耐冇見你BB啦!應該識行啦?
佢有冇攪亂你啲肉肉!<span class="emoji emoji1f605"></span>

識行啦暫時都係亂搞地面嘅嘢,未搞到窗台上嘅嘢。窗台上都係種子種嘅肉苗,俾佢搞亂就有排執
小雷子 發表於 2018-11-29 14:16:34 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-29 14:11
Forumdata 大大教要有充足陽光,比空氣啲根抖氣,才有靚葉,佢果啲又大塊、又有油光、靚斑紋。泥種比水種 ...

揾到技巧成功在望!
Ming36 發表於 2018-11-29 14:11:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-29 13:36
我未種過呢啲植物!但有水種迷岩,應該離不開,勤換水,要落薄肥,有足夠嘅散光! ...

Forumdata 大大教要有充足陽光,比空氣啲根抖氣,才有靚葉,佢果啲又大塊、又有油光、靚斑紋。泥種比水種啲葉更大更靚,如幫啲葉向上生,葉片會越大,俾佢向下垂,葉片就會細。
給他提點後,我也觀察到這個現象,就同佢哋調位,放它們在多陽光的位置。
希望養大佢哋(有四盆水培)之後,可以開心分享比大家。如果葉細細、根莖弱弱,分享俾別人也不好意思啦!
小雷子 發表於 2018-11-29 13:36:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-29 13:23
唔知佢係屬於水種植物定係觀葉植物,這株黃金葛經修剪後轉水培,現在學緊點樣將佢啲葉仲得靚啲大塊啲{:em ...

我未種過呢啲植物!但有水種迷岩,應該離不開,勤換水,要落薄肥,有足夠嘅散光!
Ming36 發表於 2018-11-29 13:23:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-29 00:02
你成功轉型做得好好!<span class="emoji emoji1f44d"></span>
見到你咁錫媽媽,都登你媽媽高興!<span class="emoji emoji1f60c"></span> ...

唔知佢係屬於水種植物定係觀葉植物,這株黃金葛經修剪後轉水培,現在學緊點樣將佢啲葉仲得靚啲大塊啲
小雷子 發表於 2018-11-29 13:09:04 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-28 17:17
我細細個就見我媽種嘢,淨睇冇幫手,因為怕蟲。之後結婚前搬去花墟附近,就開始種肉,嗰時室內種,老公又唔 ...

好耐冇見你BB啦!應該識行啦?
佢有冇攪亂你啲肉肉!
小雷子 發表於 2018-11-29 00:02:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-28 23:56
多謝你明白佢嘅心情
其實我媽咪唔鍾意種植物,佢覺得泥土邋遢,她十分喜歡清潔的。
所以我 ...

你成功轉型做得好好!
見到你咁錫媽媽,都登你媽媽高興!
Ming36 發表於 2018-11-28 23:56:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-28 23:51
相信你媽媽對植物都唔多識,我只體會到佢嘅心情,為所愛的人,堅持守着!唔識打理好正常!依加有你幫手, ...

多謝你明白佢嘅心情
其實我媽咪唔鍾意種植物,佢覺得泥土邋遢,她十分喜歡清潔的。
所以我才嘗試把某些轉成水培植物,成功的例如:黃金葛、合果芋、一盆蝴蝶蘭
小雷子 發表於 2018-11-28 23:51:01 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-28 23:41
多謝你的鼓勵。
我初初接手係先找尋它們的名字,要知道他們是什麼植物,才可以找出種植它們的正確方法。
...

相信你媽媽對植物都唔多識,我只體會到佢嘅心情,為所愛的人,堅持守着!唔識打理好正常!依加有你幫手,佢可以輕鬆一點!

Ming36 發表於 2018-11-28 23:41:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-28 17:26
好感動呀!你種返靚啲花花,相信你媽媽最開心(就如你爸爸仍然在家一樣)!
你要努力加油!
小雷子 發表於 2018-11-28 17:26:44 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-27 21:52
我以前從來不理會屋企的植物,家父喜歡種植,好有心機修剪、換盤、栽種,賞花識花,但我一點也不會。到佢過 ...

好感動呀!你種返靚啲花花,相信你媽媽最開心(就如你爸爸仍然在家一樣)!
你要努力加油!
little_stone 發表於 2018-11-28 17:17:37 來自手機 |顯示全部樓層
我細細個就見我媽種嘢,淨睇冇幫手,因為怕蟲。之後結婚前搬去花墟附近,就開始種肉,嗰時室內種,老公又唔係話太支持,之後仲要有咗囡囡!好彩我媽勁支持我,幫我一齊攞啲肉去佢屋企公家天台種,日日幫我淋水,我換盆時幫我捉蟲

我生咗囡囡有日返左天台翻盆,有個丫嬸經過話,你唔駛湊囡咩?我話,老公湊,跟住佢就笑笑下話咩生咗唔駛湊。係架,種花真係比人一種好得閒先做嘅嘢,好似退咗休先有資格做 嗰時心情真係勁差,我係去減壓,都要比人指點。冇丫媽支持,我可能就放棄咗啦

石子有開網店,都有擺路攤,其實有好多客人都係年青人、小朋友,甚至有兩位媽咪係買啲小苗返去教囡囡種。啲小朋友其實好鐘意種,不過如果丫媽唔同意,就冇得買,所以話,都係睇家人影響

123下一頁