錯有錯着的「迷你矮珍珠」

作者: icesea 发表于 2018-7-9 01:56:55
4233 3

如果有玩開水草做景的,常見的有「迷你矮珍珠」挺水性水草,但我不是玩做景,只是有次看見矮珍都幾可愛就買了,不久因為底泥發臭,枯死大半好就想掉咗佢!
後來沒有全部放棄,拿出看似有葉的丟在玻璃瓶裏給它自生自滅,等全部死光拿去做肥料,但沒想到,在瓶裏竟然欣欣向榮!

因為有一種生物和珍珠共生,變成小小生態瓶,不用換水,不用施肥,基本是完全不用打理,正!
hugh 發表於 2018-8-26 16:04:35 |顯示全部樓層

我也有種趴地矮珍珠和珍珠草,
最初我用無水種植法種趴地矮珍珠,
但係趴地矮珍珠一邊生長一邊腐爛,而且出現白線蟲!
跟住我跟妳一樣把趴地矮珍珠丟在玻璃瓶用水種,
應該比較乾淨一點,
但係都係一邊生長一邊爛葉爛莖,
最後剩番好少,我決定放在水草缸裡種,
種了一個多月都沒增長,幾乎全軍覆沒.

然後,我在水草店見到另一種珍珠草,
決定買回來再直接放水草缸種,
結果跟之前一樣,
珍珠草有些微向上生長,
但係底部的根不斷腐爛,
最後很多都漂在水中,
我都唔知係唔夠CO2還是係水溫過高,
還是仲有其他原因導致水草底部腐爛,
但係水草上部就不斷生長,
水質應該不大問題,
因為D櫻花蝦一D事都無,
仲不斷食珍珠草腐爛部份,
搞到更多水草漂起來,
現在都唔知點算.

如果妳唔想種迷你矮珍珠,可否送我?我想再試種,不過我唔要螺.
icesea 發表於 2018-7-9 21:33:46 |顯示全部樓層
櫻桃蝦嗎?太少水喎

不是櫻桃蝦!

我加了水,原本更加少水,其實那種生物是「尖膀胱螺」 !螺食藻類,所以解決了藻類滋生的問題。如果有植物枯萎,又會把腐爛的植物吃掉,不會令水質惡化。假如水質惡化,牠們會走佬(離開),是很好的警示!牠們的 又會被微生物分解變成養份。我已經好幾個月都沒有打理了過,所以這個瓶子內是給它們自生自滅狀態。
lok_1980 發表於 2018-7-9 19:56:47 |顯示全部樓層
櫻桃蝦嗎?太少水喎