風信子~~

作者: JenniferC 发表于 2008-10-4 22:42:24
7313 17
風信子荷蘭球到手了

托相熟植物店訂的風信子荷蘭球到手了,City of Haarlem及Gipsy Queen各3球,當種球沒冷藏過,剛趕得及到手處理好等新年開花。
(6個剛好"六六無窮"啊~)

用報紙包好準備入生果格冷凍處理

雪到11月24-26日再拿出來消毒、風乾及上盆,預60日開花,就剛好1月25日。 嘻嘻~

KUNO 發表於 2008-10-5 00:02:08 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 4/10/2008 22:42 發表
托相熟植物店訂的風信子荷蘭球到手了,City of Haarlem及Gipsy Queen各3球,當種球沒冷藏過,剛趕得及到手處理好等新年開花。
(6個剛好"六六無窮"啊~)

http://images5.fotop.net/albums5/JenniferCSY/My_Plant/20081004_1 ...

應該都係繽X的來貨, 看標籤就知道了.
JenniferC 發表於 2008-10-5 00:11:48 |顯示全部樓層
那就冇雪錯了
cedric523 發表於 2008-10-5 14:48:10 |顯示全部樓層
我都係買這個牌子架(鬱金香, 唔知依隻牌子 o 唔 ok 呢 ?
蛀米虫 發表於 2008-10-5 19:48:51 |顯示全部樓層
yi! 甘我10月1日雪鬱金香球, 諗著11月日落泥/水種, 甘咪早左law...... 未過年就謝左......

elainecyy 發表於 2008-10-5 22:26:20 |顯示全部樓層
我想問d 根球可唔可以留種呀? 我都買左li 個牌子d 風信子呀, 容唔容易出花呀?
JenniferC 發表於 2008-10-6 00:55:24 |顯示全部樓層
原帖由 elainecyy 於 2008-10-5 22:26 發表
我想問d 根球可唔可以留種呀? 我都買左li 個牌子d 風信子呀, 容唔容易出花呀?

你可以參考這帖:http://hkplants.com/viewthread.php?tid=5693&extra=page%3D1#
風信子在春化中分化花芽,即完成春化後會有花出。
"根球可唔可以留種"?純粹保存種球是可以的,依照上面連結文中的保存方法就可以了;若說留種子或留母球分生的子球,在香港一般的情況下是養不大的,除非你能提供到原產地一般的溫度給它成長(長開冷氣之類的),加上要用大深盆養植給它根部發展…
JenniferC 發表於 2008-11-26 21:26:47 |顯示全部樓層

11月26日,繼續~~

先用百菌清開水浸泡半小時 (8克開3.5升水)

浸完就要風乾,記住帶防水手套

乾了乾了,手多多同佢地脫…
混好適合的植料準備上盆

我用的是6號矮身盆,橙黃相間,呵呵~~
要一個陰暗通風位,我直程放係公司,又通風又有冷氣~

希望一切順利,新年就有一大盆花睇了。

評分

查看全部評分

rosekarming 發表於 2008-11-27 14:51:08 |顯示全部樓層
我在11月22日入左泥, 呢幾日見佢哋出左約1CM的根了, 不過我雪之前已消毒, 所以雪完係我就冇消毒, 直接拿出來放在泥上, 應該冇事掛

JenniferC 發表於 2008-12-15 23:26:38 |顯示全部樓層
純粹是我手多
JenniferC 發表於 2008-12-17 22:42:21 |顯示全部樓層
要去花墟/植物店問問,我現在唔清楚市價。
rosekarming 發表於 2008-12-18 13:14:03 |顯示全部樓層

回復 12# 風信子之子 的帖子

好似唔超過10元掛, 唔會好貴
tigger 發表於 2008-12-27 17:24:19 |顯示全部樓層
JenniferC,
update下你既風信子近況丫.  
JenniferC 發表於 2008-12-27 17:53:58 |顯示全部樓層
根差不多停長了,現在開始長個子了
JenniferC 發表於 2008-12-27 18:34:15 |顯示全部樓層
我都在擔心這個問題,唯有取個平衡來給它們見太陽伯伯了,不過最緊要初一有花睇
JenniferC 發表於 2009-1-18 12:41:58 |顯示全部樓層
繼續…看看它們個子長得怎樣
四少 發表於 2009-1-18 13:53:12 |顯示全部樓層
o... 趕唔切 ...
JenniferC 發表於 2009-1-30 20:18:39 |顯示全部樓層
30/01/2009