多肉植物真係一條不歸路

作者: s011143011997 发表于 2018-7-4 22:07:54
2450 24
由得幾盆,到越種越買越多,就黎無位擺了唔計呢到,窗邊仲有 都仲未計葉插左個啲。

熊童子早2日係花墟買,放左兩日底葉已經開始黃,今日換左盆,請問仲有咩要注意?
powergun 發表於 2018-7-9 11:36:46 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-7-9 10:39
多肉容易繁殖,價錢又親民,大眾易中肉毒不出寄!

唔係棵棵肉都易種的, 其實我淘的或係缸記買的, 都有好多種唔到的, 所以唔敢買貴的, 平平地的就岩我
icesea 發表於 2018-7-9 10:39:28 |顯示全部樓層
多肉容易繁殖,價錢又親民,大眾易中肉毒不出寄!
little_stone 發表於 2018-7-9 08:49:04 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-8 22:59
我都係呀

彩虹錦 皮氏錦 美杏錦 鈴鐺錦 40蚊人仔

同一間

哈哈, 咁岩的  發表於 2018-7-9 09:37
powergun 發表於 2018-7-8 23:42:49 |顯示全部樓層
s011143011997 發表於 2018-7-8 23:41
有間本地舖專賣錦,棵棵幾百

佢地謀取暴利
s011143011997 發表於 2018-7-8 23:41:14 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-8 23:17
係呀, 呢棵子寶錦唔使10蚊人仔, 點忍

有間本地舖專賣錦,棵棵幾百
powergun 發表於 2018-7-8 23:17:43 |顯示全部樓層
howard 發表於 2018-7-8 23:00
情到深時便是癡,所有發燒友都是這樣_

係呀, 呢棵子寶錦唔使10蚊人仔, 點忍

淨係側芽苗都有花友放賣過百蚊港紙  發表於 2018-7-9 11:36
[emoji]1f60d[/emoji]唔買直頭對唔住棵植物。  發表於 2018-7-9 11:28
真忍不住_  發表於 2018-7-8 23:35
howard 發表於 2018-7-8 23:00:16 |顯示全部樓層
情到深時便是癡,所有發燒友都是這樣_
powergun 發表於 2018-7-8 22:59:59 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-7-8 20:51
根大,我四十蚊人仔淘到四棵錦嘅砍頭苗,全部都好快出根,超開心
呢個深坑好 ...

我都係呀

彩虹錦 皮氏錦 美杏錦 鈴鐺錦 40蚊人仔

又係度放毒,暈得一陣陣啦~  發表於 2018-7-9 11:32
little_stone 發表於 2018-7-8 20:51:26 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-8 17:51
兩蚊的是普通到不普通的肉肉呢, 如果你識淘肉, 更大開眼界, 廿元以下可以買到有錦的肉肉(不是藥錦的喎),  ...

根大,我四十蚊人仔淘到四棵錦嘅砍頭苗,全部都好快出根,超開心
呢個深坑好可怕
月鏡十夜 發表於 2018-7-8 17:58:00 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-7-7 21:22
會唔會係根有問題?吸唔到水?

最初我也有想過, 所以我都有貼著植物底讓水直接流到主幹的位置入泥, 然後才在盆邊再加點水流入盆底
powergun 發表於 2018-7-8 17:51:06 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-7-8 12:46
其實我覺得多肉越種越多,其中一個原因,是因為價錢好平(尤其某某店時常半價咁賣),有很多人路過見到,就 ...

兩蚊的是普通到不普通的肉肉呢, 如果你識淘肉, 更大開眼界, 廿元以下可以買到有錦的肉肉(不是藥錦的喎), 更是難以抗拒呢
icesea 發表於 2018-7-8 12:46:37 來自手機 |顯示全部樓層
其實我覺得多肉越種越多,其中一個原因,是因為價錢好平(尤其某某店時常半價咁賣),有很多人路過見到,就算沒有種植經驗,平平地買一點玩吓,十元八塊,種死都不會肉痛的心態就買。

如果沒種死,有一點成功感,就好想試下種其他,要求也越來越高,玩的方式也越來越多。

我的第一棵肉肉只不過$2,某某店的經營策略不錯,令到越來越人中毒!
little_stone 發表於 2018-7-7 20:24:10 來自手機 |顯示全部樓層
我同樓主一様,越種越多。以前一行花墟就帶幾盆走,而家淘佬仲顛...
little_stone 發表於 2018-7-7 20:22:31 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-7-7 12:55
不過我有點水又枯, 有水又枯, 乾又枯, 很奇怪

會唔會係根有問題?吸唔到水?
月鏡十夜 發表於 2018-7-7 12:55:44 |顯示全部樓層
s011143011997 發表於 2018-7-7 11:57
艾倫? 基本上夏季都係土干先比少少女,都唔使淋透。

不過我有點水又枯, 有水又枯, 乾又枯, 很奇怪
s011143011997 發表於 2018-7-7 10:57:52 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-7-6 17:19
請問最後那種需水量多少?
我買回來後葉片逐枚逐枚枯死了, 求教

艾倫? 基本上夏季都係土干先比少少女,都唔使淋透。
月鏡十夜 發表於 2018-7-6 17:19:31 |顯示全部樓層
請問最後那種需水量多少?
我買回來後葉片逐枚逐枚枯死了, 求教
s011143011997 發表於 2018-7-5 19:59:37 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-7-5 17:58
睇下你把風扇仔有幾大啦, 最好係開窗, 但唔好勁曬

窗既位一係長曬,一係曬唔到,又唔會係屋企得閒調下位,都幾難搞

放曬唔到個邊, 天冷至曬  發表於 2018-7-5 20:23
powergun 發表於 2018-7-5 17:58:32 |顯示全部樓層
s011143011997 發表於 2018-7-5 17:01
我有開風扇仔吹住呀,夠唔夠呢?

睇下你把風扇仔有幾大啦, 最好係開窗, 但唔好勁曬
12下一頁