蘭根上的斑紋

作者: GP01-Fb 發表于 2018-7-2 21:29:35
3082 43
大家認為這些斑是什麼? 是肥傷、真菌感染,還是其他?
放心,不是所有根都是這樣。我只是把有問題的拍給大家看, 請教一下,討論一下。 DSC_3684.JPG
最後一張相看起來情況嚴重, 其實買返嚟已經是這樣,而且這根下面還有很多分支,生長依然茂盛。

其實,以我所見,這種斑紋好像是非常常見, 而且沒有即時問題。 我看在國外的論壇, 大家都叫人不用擔心因為是正常的, 但我還是好奇它的成因,和懷疑是否真的沒有所謂。
Sumbie 發表於 2018-8-14 23:04:55 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-8-14 22:58
我發覺在自己家裏土生土長的根一般都會靚啲, 反而在外面買返嚟時已經有的舊根好多時候都會慢慢枯萎,但係 ...

大家響度分享咪幾好!連呢啲都唔響度傾,怕個場會太冷清
回復

GP01-Fb 發表於 2018-8-14 22:58:15 來自手機 |顯示全部樓層
我發覺在自己家裏土生土長的根一般都會靚啲, 反而在外面買返嚟時已經有的舊根好多時候都會慢慢枯萎,但係可能都要經歷一年時間。

其實我唔係苦惱,只係搵啲嘢同大家傾下, 可能應該多啲去談天說地區先啱
回復

Sumbie 發表於 2018-8-14 22:35:44 來自手機 |顯示全部樓層

我又走去睇返我啲蘭花(我相信你主要係講蝴蝶蘭? ),我發覺如果種植期間曾經比我換過植料嘅蝴蝶蘭根部都會有斑紋,但係如果我唔搞佢哋,啲根都好靚。

我估計近盆栽面的根部容易受傷,可能因為氣溫、唔小心碰到、肥傷⋯⋯根部有自我修復能力,但係會留下疤痕。

唔知會唔會有關呢?
回復

GP01-Fb 發表於 2018-8-14 17:37:53 來自手機 |顯示全部樓層
其實我有繼續諗呢個問題, 我有啲想法唔知啱唔啱。
蘭根其實為了適應不同環境會出現不同的狀態 ,例如:
生在植料裏面見不到光嘅,一般係白色,見到光的, 就會是鮮綠色。 這種根感覺上比較脆弱。
在植料外面的氣根, 一般比較結實, 比較厚白 ,而且耐旱。

如果本來生長在潮濕環境的根要適應比較乾燥的環境,容易會收水甚至慢慢消根。
相反,原本生長在乾燥環境的氣根,放入潮濕植料裏面可能會爛根。

比較常出現這個post所說的斑紋的根,一般是生在植料表面的。 這個位置下面潮濕上面乾燥 ,可能比較難適應, 這個會否就是原因?
回復

nightscrawler 發表於 2018-8-14 15:39:32 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-7-7 11:32
養蘭先養根,養根先養菌,濕芽乾根,根有向水避光的習性,若能明白箇中道理,種蘭就変得容易得多了,全乾植料的蘭 ...

感謝分享啊, 學習了~
回復

GP01-Fb 發表於 2018-7-7 13:27:50 來自手機 |顯示全部樓層
tomato_king 發表於 2018-7-7 12:29
真係睇到眼花
佢本身環境我估好潮濕,同香港大部分環境唔一樣... ...

現在流行一種叫硅藻泥地垫嘅嘢,畀人放喺廁所印乾隻腳, 應該係吸水力,強然後慢慢揮發嘅物料,唔知可唔可以用在種花上呢? 代替傳統嘅空心磚,淘寶買好平。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-7-7 13:23:14 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-7-7 11:32
養蘭先養根,養根先養菌,濕芽乾根,根有向水避光的習性,若能明白箇中道理,種蘭就変得容易得多了,全乾植料的蘭 ...

多謝回覆。 我只係擔心老根上面嘅傷口會越來越大,慢慢枯死。 睇番啲舊相,一年前的斑冇咁大冇咁黑的。 究竟應該引新根,定係救老根呢? 或許新舊替換是正常現象在所難免?
回復

Penwong 發表於 2018-7-7 12:32:46 |顯示全部樓層
olev 發表於 2018-7-7 12:14
可否在花架底部加一長方形1至2寸高儲水盆,每次澆花時水能流到儲存,令環境濕度增加。 ...

澆水時澆濕地已經可做到,我覺得環境濕潤幫助最大。
回復

tomato_king 發表於 2018-7-7 12:29:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-7 11:36
條片好搖,眼都花@@

搞乜野,BBQ蘭花

真係睇到眼花
佢本身環境我估好潮濕,同香港大部分環境唔一樣...
回復

olev 發表於 2018-7-7 12:14:32 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-7 00:02
思前想後,我覺得係植料太濕而環境太乾所致。 生得出靚根嘅應該還境唔錯,可能風涼水冷濕度高。

自己想像 ...

可否在花架底部加一長方形1至2寸高儲水盆,每次澆花時水能流到儲存,令環境濕度增加。
回復

olev 發表於 2018-7-7 12:09:59 來自手機 |顯示全部樓層
集思廣益既好帖
回復

B17 發表於 2018-7-7 11:36:31 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-7-7 11:21
https://youtu.be/Efqc-bSP_JA
參考下這方法,根真的靚。

條片好搖,眼都花@@

搞乜野,BBQ蘭花
回復

LONGLIFE 發表於 2018-7-7 11:32:22 |顯示全部樓層
養蘭先養根,養根先養菌,濕芽乾根,根有向水避光的習性,若能明白箇中道理,種蘭就変得容易得多了,全乾植料的蘭株,植料中的空間充滿霉氣,植株細胞液濃度亦會很高,當大澆後,霉氣被沖走空間充滿水份,水份被植株吸收後成帶氧空間,蘭菌加速生長,植料是從面乾至底的,這樣會刺激新根往下生長,若經常噴水,根會横向生長,根基不穏,株勢変弱。
回復

Penwong 發表於 2018-7-7 11:21:39 |顯示全部樓層
tomato_king 發表於 2018-7-7 10:20
我有棵 c. Intermedia Alba d根一生出黎就好似有病咁樣,奇奇怪怪,有冇高手知點解? ...

https://youtu.be/Efqc-bSP_JA
參考下這方法,根真的靚。
回復

tomato_king 發表於 2018-7-7 10:20:04 來自手機 |顯示全部樓層
我有棵 c. Intermedia Alba d根一生出黎就好似有病咁樣,奇奇怪怪,有冇高手知點解? 10097F72-2305-4BD3-916A-D1AD728C123A.jpeg
回復

GP01-Fb 發表於 2018-7-7 00:02:58 來自手機 |顯示全部樓層
思前想後,我覺得係植料太濕而環境太乾所致。 生得出靚根嘅應該還境唔錯,可能風涼水冷濕度高。

自己想像如果盆內濕度好高, 但係外面好乾, 同一條根底下就好濕但係上面就好乾,諗起都唔舒服。

我諗我會朝這個方向諗下試下。 係兩次淋水之間,如果有時間,會試下吧盆面已經乾透的部分噴少少水潤一潤。 還有以後淋水會淋再透-啲, 唔單植料了, 連氣根、葉底陶盆、陶瓷碟底也噴濕務求成棵植物都濕潤。 希望我的直覺冇錯。
回復

Sumbie 發表於 2018-7-5 12:05:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-5 10:54
今日大家玩!<span class="emoji emoji1f602"></span>
好呀!我又玩!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f483"></span>
回復

小雷子 發表於 2018-7-5 10:54:35 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-7-5 09:45
小雷子, 系時候showoff你盆"龍飛鳳舞"啦 !

今日大家玩<Show根Show>!
好呀!我又玩!

先來怕醜仔……
咦!你地眼金金睇住人啲根,想點啫!

再來龍飛鳳舞
要逃走,話都冇咁易,生多幾條根,走得快啲!
20180705_103644.jpg 20180705_103737.jpg
回復

wongin30s 發表於 2018-7-5 10:53:03 |顯示全部樓層
這幾天濕度較高,不用擔心乾的問題
回復

123下一頁