分享桃紅單瓣大岩桐「種子」(完)

作者: eratochoi 发表于 2018-6-26 10:40:11
1838 21

延續Scar的分享
http://hkplants.com/thread-203866-1-1.html

面交優先,其餘才考慮郵寄.
星期一至五:
鰂魚涌 5:55pm <-> 油塘 <-> 黃大仙6:25pm MTR沿線交收
或鰂魚涌 12:45pm - 2pm

排隊後,請PM留聯絡電話、交收時間、地點。
4份,每人一個果筴,結果如下:

2. Cokar, thx thx. 可黃大仙MTR, OR 郵寄
3. Cat26, thx, 鰂魚涌
4. v_v217,thanks, 鰂魚涌 or 郵寄
6. 新手小麗,黃大仙,Thank you

開花照

實物

評分

查看全部評分

新手小麗 發表於 2018-7-8 14:01:12 來自手機 |顯示全部樓層
Yeah!   種子開始爆芽了
Lavendercandy 發表於 2018-6-28 12:39:33 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-6-28 12:28
大岩桐不用冷氣丫(我估),我都是放係屋企種,一啲放在向東的窗,一啲向北的窗,我覺得勁晒太陽是多啲花嘅 ...

我家的窗向東南, 夏天早上 9:00 後有少少陽光入屋...
eratochoi 發表於 2018-6-28 12:28:38 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-6-28 12:22
這個帖我有留意呀, 但大岩桐我無放氣房, 估計之前唔夠光, 最近每日比佢晒陽光一小時好似有幫助, 希望今次 ...

大岩桐不用冷氣丫(我估),我都是放係屋企種,一啲放在向東的窗,一啲向北的窗,我覺得勁晒太陽是多啲花嘅
Lavendercandy 發表於 2018-6-28 12:22:51 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-6-28 11:42
試下呢個方法..

http://hkplants.com/thread-205362-1-1.html

這個帖我有留意呀, 但大岩桐我無放氣房, 估計之前唔夠光, 最近每日比佢晒陽光一小時好似有幫助, 希望今次唔好再消苞!
eratochoi 發表於 2018-6-28 11:42:07 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-6-28 11:20
大大種得好好又多花, 好羡慕  我種既消左兩次花苞...

試下呢個方法..

http://hkplants.com/thread-205362-1-1.html
Lavendercandy 發表於 2018-6-28 11:20:05 |顯示全部樓層
大大種得好好又多花, 好羡慕 我種既消左兩次花苞...
eratochoi 發表於 2018-6-28 08:32:50 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-6-27 21:44
我從末成功授過粉...似乎我無做蜜蜂的天份~~

我靠估咋
用支棉花棒每朵花的雄蕊、雌蕊掃來掃去,好似每朵花都可以結果。不過要等好耐啲果實才會爆開(大概一個月吧)。
cokar 發表於 2018-6-27 21:49:18 來自手機 |顯示全部樓層
收到了,多謝曬啊!
Scar 發表於 2018-6-27 21:44:20 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-6-27 21:23
多謝多謝。其實還有好多未分得,啲種子未爆。遲啲爆咗又再分下。我無聊嘅時候,會幫佢地傳播花粉,我幻想 ...

我從末成功授過粉...似乎我無做蜜蜂的天份~~
eratochoi 發表於 2018-6-27 21:23:43 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-6-27 18:39
靚女~~半年就可以開花仲攪埋分享添~~
果3盆花好似有成20個冧~~你真係種得好好~~~
Btw~~我都係用呢款盆種架~ ...

多謝多謝。其實還有好多未分得,啲種子未爆。遲啲爆咗又再分下。我無聊嘅時候,會幫佢地傳播花粉,我幻想自己係隻蜜蜂。哈哈
Scar 發表於 2018-6-27 18:39:15 |顯示全部樓層
靚女~~半年就可以開花仲攪埋分享添~~
果3盆花好似有成20個冧~~你真係種得好好~~~
Btw~~我都係用呢款盆種架~~~不過唔係掛牆的~~
新手小麗 發表於 2018-6-27 18:29:10 來自手機 |顯示全部樓層
已成功交收️,多謝大大分享
v_v217 發表於 2018-6-27 13:56:32 來自手機 |顯示全部樓層
已交收,多謝樓主分享
Cat26 發表於 2018-6-27 11:29:27 來自手機 |顯示全部樓層
收到啦!謝謝
新手小麗 發表於 2018-6-26 18:50:14 來自手機 |顯示全部樓層
多謝大大,已WhatsApp 回覆
新手小麗 發表於 2018-6-26 13:08:34 來自手機 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2018-6-26 12:33
1. Calico, thanks, 郵寄。
2. Cokar, thx thx. 可黃大仙MTR, OR 郵寄

5.  芝士寶寶, 郵寄,謝謝! *^O^*
6. 新手小麗,黃大仙,Thank you

已PM  發表於 2018-6-26 15:58
芝士寶寶 發表於 2018-6-26 12:33:21 來自手機 |顯示全部樓層

5.  芝士寶寶, 郵寄,謝謝! *^O^*

v_v217 發表於 2018-6-26 11:26:00 來自手機 |顯示全部樓層

已PM  發表於 2018-6-26 16:06
Cat26 發表於 2018-6-26 11:11:07 來自手機 |顯示全部樓層

已PM  發表於 2018-6-26 16:07
12下一頁