花貓葉下垂問題

作者: B17 发表于 2018-6-15 15:49:50
2762 19

真係好怪,花貓初種,葉平,大大下就會葉下垂

紅旗袍,露台
算做平
An's Red Cheongsam-2018-005.jpg
下垂
An's Red Cheongsam-2018-007.jpg

橘子貓,窗邊
葉正直
下垂

venus,光管
有點卷,尚算平
面青青 Venus-2015-009.JPG
下垂
面青青 Venus-2015-017.jpg

唔同位置,唔同光源,都有呢個情況,唯一相同就係
唔通真係熱到縮埋晒
小雷子 發表於 2018-7-9 13:11:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-9 11:39
不缺水的,3寸盆,塞得滿個月餅膠格,唔算細
我唔係雷大,種花唔會慳泥的,再加會滿瀉

做咩又燒埋我!
B大大!天時暑熱,食吓西瓜啦!可以透心涼架!

都係我啦, 我太長氣 >_<  發表於 2018-7-9 16:20
Lavendercandy 發表於 2018-7-9 12:14:22 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-9 11:39

噢~ 咁樣都係等高手快d出現解決問題
以下之前爬文的, 但係針對我家花貓既情況, 可能不太適用於大大, 不過都給大家一個參考。
1) 濕度低葉緣易焦枯捲曲
2) 根群爬滿盆, 且枝條下方葉子萎凋, 可換大一號盆子
3) 當溫度過高或過低不利生長時, 會出現生長停滯現象或是休眠,
   下方葉子先乾枯, 繼而慢慢往上乾, 如果不理它會慢慢地虛弱整株乾掉
4) 中苗階段若有根由盆底冒出或葉幅大於盆子直徑2-3倍, 便是換盆時機
5) 介質約二成濕時應要澆水, 不可全乾才澆
出處:
http://shellywu8888.pixnet.net/b ... 1%E8%8B%A3%E8%8B%94(%E8%8A%B1%E8%B2%93)%E7%9A%84%E6%A0%BD%E5%9F%B9%E9%87%8D%E9%BB%9E
B17 發表於 2018-7-9 11:39:45 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-7-9 10:22
又係喎! 3樓棵葉大, 垂到好似缺水咁, 好醜怪哦
不如大大試下加高返d泥, 或者換大盆睇下有無幫助: ...

Lavendercandy 發表於 2018-7-9 10:22:31 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-8 23:15
我d唔係咁,睇番3,6樓,葉下垂,但仍綠

又係喎! 3樓棵葉大, 垂到好似缺水咁, 好醜怪哦
不如大大試下加高返d泥, 或者換大盆睇下有無幫助
B17 發表於 2018-7-8 23:15:36 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-7-8 19:49
我d都係咁,莖位長高左,最底部既葉下垂,無幾耐仲黃左甩埋添,咁我見佢底部個莖位光禿禿咪加泥囉,之後 ...

我d唔係咁,睇番3,6樓,葉下垂,但仍綠

Lavendercandy 發表於 2018-7-8 19:49:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-8 19:12
相信唔係,好多時盆輕先淋,唔會長時間多水

我d都係咁,莖位長高左,最底部既葉下垂,無幾耐仲黃左甩埋添,咁我見佢底部個莖位光禿禿咪加泥囉,之後覺得好似有改善。
B17 發表於 2018-7-8 19:12:24 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-7-8 18:51
網上話植物過於潮溼時,根部泡水、缺氧也會使葉片下垂

相信唔係,好多時盆輕先淋,唔會長時間多水
KatKichi 發表於 2018-7-8 18:51:21 來自手機 |顯示全部樓層
網上話植物過於潮溼時,根部泡水、缺氧也會使葉片下垂
小雷子 發表於 2018-7-8 17:11:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-8 16:58
夏天濕度唔低,而且係生生下變成咁!

揾貓王出手答!
B17 發表於 2018-7-8 16:58:06 |顯示全部樓層

夏天濕度唔低,而且係生生下變成咁!
小雷子 發表於 2018-7-8 16:37:57 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-8 16:35
冇人知點解?睇黎只可以接受現實

濕度唔夠!
B17 發表於 2018-7-8 16:35:19 |顯示全部樓層
冇人知點解?睇黎只可以接受現實
B17 發表於 2018-6-16 13:42:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-16 12:42
老左,冇活力咪耷曬頭囉!<span class="emoji emoji1f614"></span>

花都未開,點會老!
小雷子 發表於 2018-6-16 12:42:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-15 21:53
3樓嗰棵原本放窗邊,轉去光管區,初時生長正常,後來先下垂

同時另一棵係光管區發芽生長,轉去窗邊,之 ...

老左,冇活力咪耷曬頭囉!
B17 發表於 2018-6-15 21:53:21 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-6-15 20:08
靠估似係溫度影響。睇下有冇高手解答。

3樓嗰棵原本放窗邊,轉去光管區,初時生長正常,後來先下垂

同時另一棵係光管區發芽生長,轉去窗邊,之後就下垂 似乎自然光定光管都會葉下垂
光管
擺左去窗邊
ET0404 發表於 2018-6-15 20:08:13 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-15 19:18
冬天都有,夏天出現機會更高

11月,光管

靠估似係溫度影響。睇下有冇高手解答。
新手小麗 發表於 2018-6-15 19:38:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-15 19:18

11月,光管

D葉好大塊
B17 發表於 2018-6-15 19:18:27 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-6-15 19:06
冬天係唔係咁?

11月,光管

1月
ET0404 發表於 2018-6-15 19:06:02 |顯示全部樓層
冬天係唔係咁?