求救楓糖

作者: Michael9445 發表于 2018-6-10 23:59:09
1628 6
種左半年到,呢排轉天氣就開始枯。請問係咩原因,同有冇得救?
南瓜仔 發表於 2020-4-29 18:11:56 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-6-13 13:00
楓樹本身喜冷不喜熱,短時間熱下佢地會焦葉,長時間會死亡,日本之所以四周都種到好好,主要都是因為佢地日 ...

謝謝講解
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-13 13:00:33 |顯示全部樓層
楓樹本身喜冷不喜熱,短時間熱下佢地會焦葉,長時間會死亡,日本之所以四周都種到好好,主要都是因為佢地日夜溫差大,而且你個度睇來你根本個盆既泥都冇咩餘下,比根佔曬...

試下換個大D既盆加返多點泥啦
回復

gita 發表於 2018-6-12 23:42:25 |顯示全部樓層
你可以參考一下,你的楓樹是否這樣子? https://www.facebook.com/donglin1998/posts/712159472127494
回復

Michael9445 發表於 2018-6-12 02:16:12 來自手機 |顯示全部樓層
之前一直都放係窗邊,空氣流通,光線足夠,水分足。但從枯葉情況發生後,樹吸水嘅速度就慢左好多。
回復

gita 發表於 2018-6-11 12:10:13 |顯示全部樓層
個圖太暗, 都睇吾清楚枝幹狀態.
建議倒泥出來, 看看是否根太濕, 吾通風?
回復

jellyfishy 發表於 2018-6-11 09:08:24 |顯示全部樓層
唔夠地方生根, 嚴重缺光和缺micronutrients
回復