從芒柱上拆下來的美花石斛一堆(完)

作者: B17 发表于 2018-6-4 15:50:17
3699 64

**** 請細閱本分享帖內容 ****
**** 非先到先得,只限有種植石斛經驗者 ****

交收方法:只限郵寄,將會入公文袋寄出,郵遞風險,恕不負責

重要事項:
.獲分配後請即PM郵寄地址,否則申請會被取消
.收到戶口號碼後48小時內,將HK$10(郵費及包裝費)存入本人銀行戶口(HSBC),否則申請會被取消
.入數後請PM通知入數時間,不用貼出收據
版規:收到分享物品後必須在本版面中回覆確認
.送出與否,本人有最後之決定權
.申請後失去聯絡者以後分享不予接受

實物

評分

查看全部評分

cokar 發表於 2018-6-4 16:01:19 |顯示全部樓層

(1) 排.
因為見都多枝, 希望試分三份, 放在三個不同的家(我家, 媽家) 來試種.
有無都先謝謝.
B17 發表於 2018-6-4 16:05:46 |顯示全部樓層

請再看紅字一次!
cokar 發表於 2018-6-4 16:07:27 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 16:05
請再看紅字一次!

係呀, 就係個頭SEND錯左..即再回. 你已發現左..SORRY...
小雷子 發表於 2018-6-4 16:10:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 16:05
請再看紅字一次!

哈哈!我用來煲湯!唔該一份!

想C。落咗藥的。  發表於 2018-6-4 16:13
cokar 發表於 2018-6-4 16:12:33 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-4 16:10
哈哈!我用來煲湯!唔該一份!

咁都係你要啦, 你煲好湯, 留碗比我. ^^"
小雷子 發表於 2018-6-4 16:36:39 來自手機 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-6-4 16:12
咁都係你要啦, 你煲好湯, 留碗比我. ^^"

睇怕呢隻湯,只可留比毒后品嘗!
W88 發表於 2018-6-4 16:39:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17大啲美花石斛,花形夠大,顏色夠紅,又較易開花,係相當唔錯嘅個体。
之前-直想找!
B17 發表於 2018-6-4 16:45:10 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-4 16:39
B17大啲美花石斛,花形夠大,顏色夠紅,又較易開花,係相當唔錯嘅個体。
之前-直想找! ...

咁,搵到未?
W88 發表於 2018-6-4 17:16:25 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 16:45
咁,搵到未?

最後不但揾到形色相似,重有出藝!
無花開都可以睇吓啲葉。
calvinlor 發表於 2018-6-4 18:15:57 |顯示全部樓層
一年之前都獲贈過B大大既美花石斛,雖然種得麻麻地又冇花開,但我都會好比比機繼續努力^^
雙魚座 發表於 2018-6-4 18:26:27 來自手機 |顯示全部樓層
見花友交功課,又交下功課。開咗花,自覺種得麻麻,送咗覺得會種得好的友人。
小雷子 發表於 2018-6-4 18:29:50 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-4 18:26
見花友交功課,又交下功課。開咗花,自覺種得麻麻,送咗覺得會種得好的友人。 ...

你都種到開花!好叻呀!
SarahL 發表於 2018-6-4 19:50:00 來自手機 |顯示全部樓層
1) 排.
因為見都多枝, 希望試分三份, 放在三個不同的家(我家, 媽家) 來試種.
有無都先謝謝.
2: SarahL (有種植石斛經驗,上月剛剛開了花添!)
SarahL 發表於 2018-6-4 19:51:59 來自手機 |顯示全部樓層
1) 排.
有無都先謝謝.
2: SarahL (有種植石斛經驗,上月剛剛開了花添!)
cokar 發表於 2018-6-4 20:14:43 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-4 18:26
見花友交功課,又交下功課。開咗花,自覺種得麻麻,送咗覺得會種得好的友人。 ...

個花都好靓呀!

3) 排 Kiann, 有種石斛經驗, 謝謝  發表於 2018-6-5 13:45
小雷子 發表於 2018-6-4 20:36:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 16:45
咁,搵到未?

可以寄2小段比我玩水培嗎?
雙魚座 發表於 2018-6-4 21:17:45 來自手機 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-6-4 20:14
個花都好靓呀!

個花靚的。而且美花覺得是迷你品種。它比市面一般石斛細,適合沒什地方種又想種石斛的人(生到大大株除外)。
cokar 發表於 2018-6-4 21:23:48 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-4 21:17
個花靚的。而且美花覺得是迷你品種。它比市面一般石斛細,適合沒什地方種又想種石斛的人(生到大大株除外 ...

你個影出來唔似細花,影到好大。好鐘意個花邊。你個時係幾多支?
雙魚座 發表於 2018-6-4 21:46:45 來自手機 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-6-4 21:23
你個影出來唔似細花,影到好大。好鐘意個花邊。你個時係幾多支?

都有十幾條的。
上年大大分咗幾十份出去。完帖還有人問有無。大大已經話明餘下的不是太靚。之前四正啲都分咗完。見咁(新手玩下,又不用太靚,而且自己未必種到),又問有無(其實又幾麻煩人,唔好意思B大,大大都話完帖),咁大大又分咗幾十份出走。
最初是種到的,而且生高芽,都可剪比朋友。一到冬天樣醜,但都有幾朵花開下,賞完花,咪送走給好人家。
1234下一頁