玫瑰種子

作者: moominmomo 发表于 2018-5-31 15:13:39
3323 11
請問各位有冇人知道香港哪裡可以買到玫瑰種子?
之前在花墟買過一些迷你玫瑰,但沒多久可能因為太熱和太焗,開始發黃,之後更生蟲。一啲好細嘅黑色蟲係葉面。噴咗殺蟲後也不行。
現在想試試由種子開始種起。
moominmomo 發表於 2018-7-18 12:21:24 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-6-12 22:08
你所謂既黑色蟲 可能係紅蜘蛛 佢要用殺蟎蟲嘅藥先得

Studio的玫塊已死晒,我攞咗支小枝比咗朋友睇下救唔救到。而家一直養係水裡。它無生根,但又無死。
朋友另外又買了盆迷你玫瑰放在office,又係好快就生蟲。但今次是白色走得好快的。佢無落殺蟲藥,用手清走咗啲蟲。 IMG_4171.JPG
moominmomo 發表於 2018-7-18 12:10:05 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-6-12 22:06
英國玫瑰係點樣架?
我最近種荷蘭玫瑰 露台種 暫時ok 有生新葉 未有新花苞 ...

呢個荷蘭品種易生蟲嗎?
moominmomo 發表於 2018-7-18 12:08:52 |顯示全部樓層
英國玫瑰係點樣架?
我最近種荷蘭玫瑰 露台種 暫時ok 有生新葉 未有新花苞 ...

IMG_2628.jpg 係。所以暫時唔種玫塊。繼續研究碗蓮。
moominmomo 發表於 2018-7-18 11:57:07 |顯示全部樓層
英國玫瑰係點樣架?

IMG_0331.JPG IMG_0339.JPG
是苖嚟的。但已死咗啦
Aking 發表於 2018-6-13 21:00:04 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-6-12 22:16
可諗到一個方法係辦公室都可以種 就係搵支射燈射住佢 再搵把風扇吹住佢 唔知得唔得 ...

如果真係好中意玫瑰都可以試下嘅~
不過好唔環保, 而且事倍功半!不如
種啲適宜室內種的植物啦
長不大的迷你花 發表於 2018-6-12 22:16:44 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-6-12 22:07
種玫瑰起碼要有半日照,最好種在户外

可諗到一個方法係辦公室都可以種 就係搵支射燈射住佢 再搵把風扇吹住佢 唔知得唔得
長不大的迷你花 發表於 2018-6-12 22:08:51 來自手機 |顯示全部樓層
你所謂既黑色蟲 可能係紅蜘蛛 佢要用殺蟎蟲嘅藥先得
Aking 發表於 2018-6-12 22:07:25 |顯示全部樓層
種玫瑰起碼要有半日照,最好種在户外
長不大的迷你花 發表於 2018-6-12 22:06:14 來自手機 |顯示全部樓層
英國玫瑰係點樣架?
我最近種荷蘭玫瑰 露台種 暫時ok 有生新葉 未有新花苞
moominmomo 發表於 2018-6-12 17:13:50 |顯示全部樓層
好的,唔該晒。咁等我物識下啲好嘅苗。
之前係花墟買過英國玫瑰苗。但可能我果邊太熱又太焗,我放係STUDIO又唔係日日去,就焗死咗啦
花間使者II 發表於 2018-5-31 17:06:36 |顯示全部樓層

玫瑰雖可用種子培苗,
但通常多用於開發新品種玫瑰.....才會去培育種植,
所以市場上大多採用扦插/嫁接
....快靚正 !

選玫瑰最好選適合香港氣候環境的, 會好點易打理 ! 自己的種植環境有沒足夠陽光, 影響也很大啊 !