Sumbie 的蘭花角

作者: Sumbie 發表于 2018-5-23 13:20:00
10843 169
新手小麗 發表於 2018-5-31 00:03:28 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-26 09:02
這一棵是花友前兩天賣給我的。拎返來的時候一片葉子有黑點,另外一片有些黃。黑點今天早上已經變了一大片, ...

你好,想請教一下你 使用 百菌清的方法,以及濃度。

浸完百菌清以後會否再用清水沖下?
回復

Sumbie 發表於 2018-5-30 23:34:03 來自手機 |顯示全部樓層
萬X園買,原來佢哋唔再會有拖鞋蘭了!這個特價$150
回復

Sumbie 發表於 2018-5-26 09:02:36 來自手機 |顯示全部樓層
這一棵是花友前兩天賣給我的。拎返來的時候一片葉子有黑點,另外一片有些黃。黑點今天早上已經變了一大片,所以狠心剪了葉片落嚟,並且噴了一些百菌清。唔知各位高人可否指點,這個是什麼問題?希望唔會惡化啦!謝謝!
回復

Sumbie 發表於 2018-5-25 23:35:28 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-5-25 10:09
個吊籃好靚哦 ! 用泥放盆栽啦 ! 直接種蘭花就唔建議啦 !  可能有金屬或化學物質釋放出泥架 ! ...

都可以拎一盤冇咁貴試驗一下!我都冇乜其他盆栽植物架!除咗果樹
回復

Sumbie 發表於 2018-5-25 23:34:17 來自手機 |顯示全部樓層
石胡 發表於 2018-5-25 22:08
用乜植料好睇環境及個人習慣。老實說,我得閒就手痕<span class="emoji emoji1f602"></span>去淋下水、噴下霧,所以我已經沒有 ...

我當初都好手痕,不過覺得遲啲唔會咁有恆心,所以再睇情況有機會轉用其他植料!
回復

石胡 發表於 2018-5-25 22:08:37 來自手機 |顯示全部樓層

用乜植料好睇環境及個人習慣。老實說,我得閒就手痕去淋下水、噴下霧,所以我已經沒有用水苔很久了⋯⋯
回復

sarshk2014 發表於 2018-5-25 10:09:29 |顯示全部樓層
個吊籃好靚哦 ! 用泥放盆栽啦 ! 直接種蘭花就唔建議啦 !  可能有金屬或化學物質釋放出泥架 !
回復

Sumbie 發表於 2018-5-23 13:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
值得一提的係這個吊籃,是我用裝修剩餘的物資(網絡線)編織而成,我相信應該都夠通風可以種植蘭花或者石斛!
回復

Sumbie 發表於 2018-5-23 13:34:13 來自手機 |顯示全部樓層
多謝你呀!其實對面幅牆都可以用,不過始終我是新手,石斛可能會變得好大棵,所以都預留一些空間。同埋新界地方打風可以好誇張,我都要在室內預留一些地方安置佢哋!

我都覺得自己開始中毒,盡量都唔俾自己再買,主要都係想收留一啲朋友唔要的蘭花頭,我諗咁樣成功感會大啲!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-23 13:30:45 來自手機 |顯示全部樓層
環境好好喎,而且仲有咁多位可以擴充,羨慕!
回復