Sumbie 的蘭花角

作者: Sumbie 发表于 2018-5-23 13:20:00
10788 169
wongin30s 發表於 2018-6-12 08:16:23 |顯示全部樓層
請問樓主風蘭哪一間減價?
Sumbie 發表於 2018-6-12 07:35:49 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-12 06:15
嘩…………有如人間仙境,霧裡看花。

不過直接從水喉出,沒有加泵,水珠唔夠細。68人仔差唔多啦!
W88 發表於 2018-6-12 06:15:15 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-11 20:03
終於安裝了噴霧系統!

嘩…………有如人間仙境,霧裡看花。
Sumbie 發表於 2018-6-11 20:03:19 來自手機 |顯示全部樓層
終於安裝了噴霧系統!

正  發表於 2018-6-12 08:15
Sumbie 發表於 2018-6-11 10:34:06 來自手機 |顯示全部樓層
散發陣陣幽香的樹蘭
Sumbie 發表於 2018-6-10 18:54:18 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-7 08:15
最近雨量較多,有D石斛品種唔係咁淋得雨,長間過濕會爛。
樓主可以留意一吓。 ...

多謝指點!本來加左好多水苔,因為之前比較熱,但早兩日都盡量移除水苔,上咗板用少少水苔希望保少少水氣,唯有每日勤力淋水!今個星期淘寶的自動噴霧器會到港,到時應該會好啲!
Sumbie 發表於 2018-6-10 18:50:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-10 17:49
好有形呀!好似盆景咁樣!

希望佢快高長大!其實唔知乜嘢品種,平平地買來玩下!
B17 發表於 2018-6-10 17:49:21 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-10 17:37
學人種下風蘭。哩度減價$50,放在沉木上好靚!唔奢望開花,淨係欣賞葉都好靚!放在廁所,得閑噴下水 ...

好有形呀!好似盆景咁樣!
Sumbie 發表於 2018-6-10 17:37:49 來自手機 |顯示全部樓層
學人種下風蘭。哩度減價$50,放在沉木上好靚!唔奢望開花,淨係欣賞葉都好靚!放在廁所,得閑噴下水 8D2FC557-02CF-4704-BBBA-669901180A0B.jpeg
Sumbie 發表於 2018-6-10 08:52:14 來自手機 |顯示全部樓層
今天早上影的一些花
W88 發表於 2018-6-7 08:15:09 來自手機 |顯示全部樓層
最近雨量較多,有D石斛品種唔係咁淋得雨,長間過濕會爛。
樓主可以留意一吓。
Sumbie 發表於 2018-6-7 07:35:36 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-6 18:25
嘩...........好工整喎!
要注意吓,水向低流 <span class="emoji emoji1f604"></span>

係呀,昨晚調換左位置,沒有水苔、少水苔的放在下面,最頂部的因為接近遮擋用的膠片,所以比較乾
石胡 發表於 2018-6-6 19:14:16 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-6 15:54
謝謝!在此亦好多謝Bing及石胡花友的分享及教導!這個小天地是我一手打造,我真的好喜歡!老公也只是幫我 ...

不用客氣,我只是摸著石頭過河,從失敗中學習。
W88 發表於 2018-6-6 18:25:21 來自手機 |顯示全部樓層
嘩...........好工整喎!
要注意吓,水向低流
Sumbie 發表於 2018-6-6 17:46:17 來自手機 |顯示全部樓層
今天試下這個設計的成效。頂部有膠片,約一呎深,主要是防止大雨的時候大量雨水沖落植物。不是完全防雨,始終都會有少少水弾在石斛,但冇所謂。因為早排太熱,加左啲水苔諗住補下濕,但係有啲擔心成個禮拜落雨,會唔會過濕呢?呢個位置都通風,但係如果長期落雨怕會影響根部。
Sumbie 發表於 2018-6-6 15:54:01 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-6 11:29
你地方咁大,環境咁好, 可以慢慢收集不同品種 ,諗起我都戥你開心。

謝謝!在此亦好多謝Bing及石胡花友的分享及教導!這個小天地是我一手打造,我真的好喜歡!老公也只是幫我鑽了四個洞咋
wongin30s 發表於 2018-6-6 12:28:08 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-6 11:21
我都超級鐘情石斛!我記得當初第一盆買回來的石斛,我覺得間花店係黑店囉!佢話係鐵皮,上網先知原來係玫 ...

非常羨慕你的種植環境。
GP01-Fb 發表於 2018-6-6 11:29:52 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-6 11:21
我都超級鐘情石斛!我記得當初第一盆買回來的石斛,我覺得間花店係黑店囉!佢話係鐵皮,上網先知原來係玫 ...

你地方咁大,環境咁好, 可以慢慢收集不同品種 ,諗起我都戥你開心。
Sumbie 發表於 2018-6-6 11:21:53 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-6 11:02
其實我好鍾意石斛,喜歡它夏天欣欣向榮, 秋冬落葉四季分明, 花量又多(雖然花期短)。 可惜我嗰度陽光唔夠 ...

我都超級鐘情石斛!我記得當初第一盆買回來的石斛,我覺得間花店係黑店囉!佢話係鐵皮,上網先知原來係玫瑰石斛!初頭唔識,見佢開花好靚,回到家發覺原來近根部的位置已經開始腐爛,因為水苔大厚,又有鼻涕蟲!因為不甘浪費了$160,於是就剪走腐爛的部份,風乾然後放在微濕的水苔,兩星期已出芽!呢個經驗令我開始迷上,因為真係種植容易,花又靚!當然基本係容易,要精就難!最緊要係屋企有適合的地方,剛好屋後有一個小角落(本來是用來應急暫時安置走失的狗)!可以垂直種植亦都慳返唔少位置!
GP01-Fb 發表於 2018-6-6 11:02:54 來自手機 |顯示全部樓層
其實我好鍾意石斛,喜歡它夏天欣欣向榮, 秋冬落葉四季分明, 花量又多(雖然花期短)。 可惜我嗰度陽光唔夠,種得唔好。如果你有興趣可以參考一下小之莊大大的舊post,他的石斛非常漂亮!!