Sumbie 的蘭花角

作者: Sumbie 发表于 2018-5-23 13:20:00
10796 169
Sumbie 發表於 2019-3-9 13:28:19 來自手機 |顯示全部樓層
63875A5C-E3D5-404D-8AA8-D6E03A0E32BC.jpeg 再來開花相,暫時只得三朵花
Sumbie 發表於 2019-3-9 13:26:13 來自手機 |顯示全部樓層
唔記得佢叫乜名,好似菱格石斛?我叫佢鬼爪石斛 石湖花友分享的,超級粗生!

小雷子 發表於 2019-3-7 00:10:15 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-7 00:05
上年最唔開心就係工幹一星期返來就死咗兩株名護蘭
有時間去花墟睇下仲有冇?如果大家見有麻煩 ...

上星期有見過!你去睇下!
Sumbie 發表於 2019-3-7 00:05:00 來自手機 |顯示全部樓層
上年最唔開心就係工幹一星期返來就死咗兩株名護蘭
有時間去花墟睇下仲有冇?如果大家見有麻煩通知一聲!上次喺上x買的,我覺得佢哋細細株肥肥的真係好靚,所以放響廁所,可能唔夠通風所以生菌
小雷子 發表於 2019-3-6 23:52:53 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-6 23:35
係呀!消失左一排!當係放下假,秋天之後停止施肥,冬天幾日至一個禮拜先淋一次水,乜嘢都冇乜進展,冇乜 ...

哈哈!放完毒,去花墟吸毒,唔錯呀!祝買得開心!
Sumbie 發表於 2019-3-6 23:35:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-6 23:06
你真係好耐唔見人!好在你D花花醒目,開花提你上嚟放毒!<span class="emoji emoji1f609"></span>
有咁多盆,排隊上鏡啦![e ...

係呀!消失左一排!當係放下假,秋天之後停止施肥,冬天幾日至一個禮拜先淋一次水,乜嘢都冇乜進展,冇乜好嘢影!開花提醒我又係時候去花墟逛一逛!好毒呀!
小雷子 發表於 2019-3-6 23:06:51 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-6 22:46
多謝欣賞!其實都多得呢度嘅花友慷慨分享,俾咗好多枝條、分株我嘗試種植!我都係唔夠一年前開始種,整裝 ...

你真係好耐唔見人!好在你D花花醒目,開花提你上嚟放毒!
有咁多盆,排隊上鏡啦!
nekotoro 發表於 2019-3-6 22:59:24 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-6 22:46
多謝欣賞!其實都多得呢度嘅花友慷慨分享,俾咗好多枝條、分株我嘗試種植!我都係唔夠一年前開始種,整裝 ...

其實花花於不同時間盛開也好,樓主可以全年賞花!
Sumbie 發表於 2019-3-6 22:46:15 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-6 21:13
樓主似乎收集了不少品種,得閒放多啲相俾大家欣賞下吖!好羨慕你有咁大地方因應環境栽種不同種類的蘭花,你 ...

多謝欣賞!其實都多得呢度嘅花友慷慨分享,俾咗好多枝條、分株我嘗試種植!我都係唔夠一年前開始種,整裝待發希望今年可以一齊爆花!原來每個品種開花嘅時間都唔同,所以唯有又開花就上來分享!
nekotoro 發表於 2019-3-6 21:13:07 來自手機 |顯示全部樓層
樓主似乎收集了不少品種,得閒放多啲相俾大家欣賞下吖!好羨慕你有咁大地方因應環境栽種不同種類的蘭花,你的努力相信好快有回報!
Sumbie 發表於 2019-3-6 19:28:38 來自手機 |顯示全部樓層
之前花友分享的檀香石斛亦有動靜
Sumbie 發表於 2019-3-6 19:26:30 來自手機 |顯示全部樓層
期待萬x園超大朵白花加多利再開花
Sumbie 發表於 2019-3-6 19:23:20 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-6 19:22
似呢個?

http://www.ebaomonthly.com/ebao/readebao.php?a=20110511

係呀,都係花友分享俾我的
B17 發表於 2019-3-6 19:22:27 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-6 18:57
太耐冇上來!之前秋冬都冇乜動靜,最近開始見到有花!

加多利:領航者

似呢個?

http://www.ebaomonthly.com/ebao/readebao.php?a=20110511
Sumbie 發表於 2019-3-6 18:57:41 來自手機 |顯示全部樓層
太耐冇上來!之前秋冬都冇乜動靜,最近開始見到有花!
加多利:領航者

C1114B66-D817-43A0-BEF1-42435D164FC0.jpeg 普通春石斛

霍山石斛 55869722-9F5E-489B-8AFB-1A9B7CEED267.jpeg

唔記得呢個係乜 4DBF9886-52DF-4780-8C84-1CF5E90FC58F.jpeg

市場蘭花一年後復花 58B85A4E-41C9-485B-8435-3B14DD7109EA.jpeg

呢個角落好適合種植蘭花!好通風,夠晒潮濕
5C8763FD-8B37-423D-AA7E-DB0141C2DDC0.jpeg 396A1A75-AE57-48F9-B1D6-1EDBC08E2C18.jpeg 90E8A54B-5CD3-49DD-BE48-3DA6DDD0AAFD.jpeg

評分

查看全部評分

Sumbie 發表於 2018-6-26 18:34:02 |顯示全部樓層

更新一下各種蘭花的近況:

1) 石斛大部分生長旺盛, 因應環境改變了原本的設計, 本來在蛇木板上厚厚的水苔已經大部份拎走. 本來怕太熱會令根太乾, 但後來發現佢地寧願乾好過濕, 太濕令佢地開始爛, 好彩發現得早! 現在大部分已長新根, 亦開始依附在蛇木板上! 不過部分葉端有焦黑, 可能有時太陽太猛烈

2) 文心蘭生長得最好, 好多新根, 部分亦有側芽.  我最有信心佢會開花

3) 加多利 - 之前萬X園買的一棵, 不小心甩了一粒花苞, 第二粒消苞, 第三個開到但變型.  發現一粒薊馬但已清理, 再冇發現其他.  另外在BUNBUN買了加多利苗, 一棵懷疑有病毒已隔離.  哩棵莖同葉之間有黑色, 之前幾塊葉背黑色一點點, 已剪, 又有用內吸及外用殺真菌藥, 再觀察一下, 隨時燒燬....

4) 蝴蝶蘭- 種植環境太悶熱, 下雨又會太濕, 所以決定大部分上板及室內種.  最早上板的已經開始見根部活躍, 末端有生長. 大棵的本來想等開完花先上板, 但因開始爛根所以立即上板.  室內的大多數係救回來的市場蝴蝶, 有一棵已經回復生氣, 另外的因爛根嚴重, 大部分根已剪, 仍然休養中. 部分已有新根隆起. 最差的是$10 BUNBUN蝴蝶, 花落後葉黃, 之後另一葉有缺水現象. 現正在隔離病房觀察中, 有病毒就人道左佢....

Sumbie 發表於 2018-6-26 18:05:57 |顯示全部樓層
wongin30s 發表於 2018-6-16 11:04
Sumbie, 給你分享一段視頻

睇左好耐到中段先知佢做乜

我覺都屋企其實好多野都可以被石斛用... 之前見過有人用網袋裝住紅酒塞當"樹皮"用....
Sumbie 發表於 2018-6-26 14:16:49 |顯示全部樓層

兩棵是昨天才上板, 所以冇乜大轉變.  最擔心係開花爛一半根那棵... 另一棵上星期上, 花仍舊開, 有新花開了, 沒有異常, 適應得好好.  因為拆水苔非常小心, 可能影響比較少?! 定係垂死開花?!

反而種植在室內的花生長旺盛, 放在沉木上包水苔, 每天都係會八九成乾... 戶外外圍的比較快乾, 但內圍十日都唔乾, 分別好大! 我諗我的戶外環境比較適合上板...
wongin30s 發表於 2018-6-26 14:11:38 |顯示全部樓層
蝴蝶的情況如何?
Sumbie 發表於 2018-6-26 13:45:30 來自手機 |顯示全部樓層
石斛有六個花苞,但由19/6至哩家仍是半開,點解呢?給我的花友的母株也一樣⋯⋯