Sumbie 的蘭花角

作者: Sumbie 发表于 2018-5-23 13:20:00
10785 169
Sumbie 發表於 2019-4-15 11:06:38 來自手機 |顯示全部樓層
天宮逐漸開花
Sumbie 發表於 2019-4-15 11:06:01 來自手機 |顯示全部樓層
羚羊石斛弱株只開了一朵⋯⋯
Sumbie 發表於 2019-4-15 11:05:06 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-4-14 13:45
舊年執返來,第一次練習蝴蝶蘭種植,終於復花<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>
Sumbie 發表於 2019-4-14 13:45:46 來自手機 |顯示全部樓層
舊年執返來,第一次練習蝴蝶蘭種植,終於復花我人生第一次由蝴蝶蘭冇花變到有花!
好開心!雖然只係普通市場蘭花,雖然我都唔知佢係紫色普通品種!只係得四個花苞,下次我要繼續努力!
sam 發表於 2019-4-9 11:53:35 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-9 11:24
外形有d似流蘇貝母蘭,已種半年,唔生唔死,唔知佢想點

超迷你,考耐性
B17 發表於 2019-4-9 11:24:25 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-4-8 10:38
GP大大送的Epidendrum polybulbon,成大半年都冇乜氣色,最近生了個小球⋯⋯

外形有d似流蘇貝母蘭,已種半年,唔生唔死,唔知佢想點
B17 發表於 2019-4-8 16:44:39 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-4-8 10:34
又長高咗,我覺得似係花蕾囉!

生生下又變做花,真係三心兩意啊
GP01-Fb 發表於 2019-4-8 15:54:45 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-4-8 15:38
我一路都好擔心我搞到仲衰過之前!超級唔好意思<span class="emoji emoji1f449"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>
Sumbie 發表於 2019-4-8 15:38:24 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-4-8 15:06
明明係我種唔掂先搵你幫手善後, 講到我好似係高手咁樣

我一路都好擔心我搞到仲衰過之前!超級唔好意思但係我覺得係棵嘢有問題囉
GP01-Fb 發表於 2019-4-8 15:06:15 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-4-8 10:38
GP大大送的Epidendrum polybulbon,成大半年都冇乜氣色,最近生了個小球⋯⋯

明明係我種唔掂先搵你幫手善後, 講到我好似係高手咁樣
Sumbie 發表於 2019-4-8 10:38:02 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-4-8 10:34:25 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-28 12:31
葉嚟囉

又長高咗,我覺得似係花蕾囉!
Sumbie 發表於 2019-4-8 10:32:53 來自手機 |顯示全部樓層
鐵皮石斛
Sumbie 發表於 2019-4-4 01:04:58 來自手機 |顯示全部樓層
似唔似熱帶雨林?

評分

查看全部評分

Sumbie 發表於 2019-4-1 19:19:59 來自手機 |顯示全部樓層
早幾星期入手的白花石斛

Sumbie 發表於 2019-4-1 11:52:48 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-1 11:18
蘭花對你冇哂難度,唔好再叫新手啦

好嘢!用咗一年時間,真係學到好多嘢!雖然算係脫離新手行列,過去一年都冇乜點做過殺手,但係蘭花種植學問咁多,真係一世學唔完!我諗下一步係繼續令到花園嘅小苗開花,因為好多都係小苖買返來,從來未見過花嘅樣貌!如果我可以令三棵拖鞋蘭開花咁就好啦!等我同自己講加油先!
B17 發表於 2019-4-1 11:18:02 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-4-1 10:48
花友分享的檀香石斛終於開花了!

蘭花對你冇哂難度,唔好再叫新手啦
Sumbie 發表於 2019-4-1 10:50:13 來自手機 |顯示全部樓層
早幾個星期買的火鳥石斛,啲花都開到7788

評分

查看全部評分

Sumbie 發表於 2019-4-1 10:48:13 來自手機 |顯示全部樓層
花友分享的檀香石斛終於開花了!

「張如蘭」小姐復花了!呢個真係又易種又靚!
Sumbie 發表於 2019-3-30 16:31:57 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-30 13:59
天宮石斛,只開了幾朵,仲有好多花蕾

點解變形結果叫做兜唇石斛
又俾人昆左