求 食蟲植物 霧化器 水冷用法?

作者: Dtwfung 发表于 2018-5-16 17:11:08
2412 6
已經尋找舊文 但冇相片!
求  c 兄 霧化器 及 水冷 在 食蟲植物 用法?
例如: 日間 还 晚間開,開幾耐?

先謝!
Dtwfung 發表於 2018-5-28 17:27:20 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-5-26 16:17
部份蝕既原生環境,響凌晨時份都會有冷霧,直至陽光曬走為止。
我都試過SET 00:00~0630 長噴, 好似係靚D ...

我上星期由早上噴霧 改為19:00 - 23:00 噴(每2小時噴半小時) 期間有小風扇! 氣溫由日間 35度 降到2至3度! 再觀察下,睇下效果如何!再調教!  
P.s. 致冷片已 standby 計畫進一步增加温差!
Victor9394 發表於 2018-5-26 16:17:51 |顯示全部樓層
部份蝕既原生環境,響凌晨時份都會有冷霧,直至陽光曬走為止。
我都試過SET 00:00~0630 長噴, 好似係靚D
Dtwfung 發表於 2018-5-25 22:34:08 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-5-24 01:51
響唔係夏天既季節, 我會每半個鐘噴5分鐘霧,或者每一個鐘噴15分鐘霧
D土瓶草同毛系都生得好靚 ...

明白!
我爬文話夜間噴霧有助降溫!c 兄 有冇經驗?
Victor9394 發表於 2018-5-24 01:51:52 |顯示全部樓層
響唔係夏天既季節, 我會每半個鐘噴5分鐘霧,或者每一個鐘噴15分鐘霧
D土瓶草同毛系都生得好靚
Dtwfung 發表於 2018-5-23 11:11:12 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-5-19 01:52
我諗未必咁易搵到 『一個』答案比你
除左唔係個個都擁有呢D器材之外,亦都要因應唔同種類既蝕都有所不同

係吖!明白到找不到ㄧ个答案!
純粹睇吓香港 D C hing 佢哋点做 ! 參考吓啫!
Victor9394 發表於 2018-5-19 01:52:41 |顯示全部樓層
我諗未必咁易搵到 『一個』答案比你
除左唔係個個都擁有呢D器材之外,亦都要因應唔同種類既蝕都有所不同

例如室外種豬,有師兄每半個鐘就噴5分鐘水。
我之前都係自己摸下個方法,爬文(外國網)研究下佢原生環境,從而盡力去提供相同既生長條件