第一次種花貓

作者: Lavendercandy 發表于 2018-5-11 16:58:57
3811 31
2017年10月開始種.... 而家三隻貓開花   在我來講種花貓算係幾有滿足感(暫時) 點解咁易開花既植物, 我而家先發現呢...

K. Tropical Night
呢隻小貓好乖架, 上次2月開完花, 相隔唔夠三個月再開, 今次仲多幾粒花冧
但有無發現第一次同第二次既斑紋唔同左喎 ~

K. Strawberry Fields
花夠大, 火辣辣紅色

K. Susan the cat
黃色貓

三小貓合照

Lavendercandy 發表於 2018-9-30 21:13:41 |顯示全部樓層
呢兩棵由4月開到9月
K. Susan the cat 最後一朵,快休眠了,蟲蟲都陸續長出小苗

K. Tropical Night 還有花蕾啊,母株生到成尺高,都變得不迷你
回復

新手小麗 發表於 2018-7-1 16:51:52 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-7-1 16:29
新增一隻粉紅貓
K. Clown Prince

呢隻粉紅偏紫配埋啲斑點嘅貓貓好靚呀

謝謝賞花 ^ ^  發表於 2018-7-1 19:46
回復

Lavendercandy 發表於 2018-7-1 16:29:38 |顯示全部樓層
新增一隻粉紅貓
K. Clown Prince
回復

rumer 發表於 2018-6-18 11:17:51 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-6-17 22:07
因為你的苗仔夠強壯,加上超強的包裝,7日郵寄時間都無問題   ...

要讓妳親自跑去郵局一趟我才不好意思呢~ / \
不過幸好Candy 有雙巧手能救回小苖~小苖在妳那邊就完全安心~花花有個好主子能湊大佢了~^ ^
回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-17 22:07:45 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-17 19:26
好耶~苖仔比妳救返了~!!
新葉仲好靚無晒斑斑~》3《

因為你的苗仔夠強壯,加上超強的包裝,7日郵寄時間都無問題
回復

rumer 發表於 2018-6-17 19:26:54 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-6-17 18:55
感謝 Rumer 贈送的 Berry Valley, 開始長葉葉啦!

好耶~苖仔比妳救返了~!!
新葉仲好靚無晒斑斑~》3《
回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-17 19:02:00 |顯示全部樓層
感謝 WaiWai 分享 HCY’s Venus 鱗莖,水浸出芽後入泥,每隻都好多芽 @.@

回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-17 18:55:12 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-11 18:35
好開心有人鍾意呀~因為我都係由蟲蟲啱啱種起但佢好強壯已經出了第二粒小芽~(我地方也不多沒能好好分盆 ...

感謝 Rumer 贈送的 Berry Valley, 開始長葉葉啦!

回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-23 00:48:45 來自手機 |顯示全部樓層
Pinkyleung 發表於 2018-5-22 23:53
其實我不是特意掘貓B,只是想換盆才知道有貓BB呢樣野,即是説唔會知道有冇貓B,除非是它強壯到自己突出泥 ...

對呀!
又或者棵花貓需要掙扎求存時都會大量生出蟲蟲(甚至生在葉腋位)就容易見到囉,否則好似無咩其他特徵會知佢在泥裡面靜靜雞出蟲既⋯
回復

Pinkyleung 發表於 2018-5-22 23:53:00 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-5-22 22:57
你好,我都係新手,大家交流下
鱗莖正常係生長系泥度,唔洗理佢架,你的仲係細條,如果養耐少少可能會更 ...

其實我不是特意掘貓B,只是想換盆才知道有貓BB呢樣野,即是説唔會知道有冇貓B,除非是它強壯到自己突出泥面,又或刻意挖開D泥,對嗎?
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-22 22:57:29 來自手機 |顯示全部樓層
Pinkyleung 發表於 2018-5-22 21:28
樓主你好,我第一次種花貓,今日換盆時先知有貓B呢樣嘢,因為貓B藏於泥中,其實要點樣先至知道有貓B呢? ...

你好,我都係新手,大家交流下
鱗莖正常係生長系泥度,唔洗理佢架,你的仲係細條,如果養耐少少可能會更加肥壯同埋越生越多,到時先挖出來可以另外分盆種多幾棵!又或者蟲蟲夠壯可能自己會爬出泥面自動長出小苗添!
回復

Pinkyleung 發表於 2018-5-22 21:28:56 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-5-14 23:21
右邊係條尾

樓主你好,我第一次種花貓,今日換盆時先知有貓B呢樣嘢,因為貓B藏於泥中,其實要點樣先至知道有貓B呢?
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-14 23:56:05 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-14 23:09
原來你有種迷岩~~party dress 有根小苗你有無興趣??有既話我寄比你玩下~

靚呀
回復

Scar 發表於 2018-5-14 23:23:54 |顯示全部樓層

差不多圍到一個圈...真係好長....
你試下輕輕力挑佢出黎~~順奇自然咁唔好勉強
2-3cm都可以架啦

師姐, 請睇 pm ^^  發表於 2018-8-24 11:19
Ok, 我分出來後再話你知^^  發表於 2018-5-14 23:31
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-14 23:21:04 |顯示全部樓層
右邊係條尾
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-14 23:19:20 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-14 22:54
嘩!!!!整個泥胆稱上來睇........太感動啦  
即刻pm你~~~
thousands of thanks ...

哈哈,不要客氣!我都好多謝你之前分享過比我既大岩桐修葉。
不過呢~ 其實我唔識,係咪就咁剪出黎就可以,大約剪幾長先夠呢?
回復

Scar 發表於 2018-5-14 23:09:57 |顯示全部樓層

原來你有種迷岩~~party dress 有根小苗你有無興趣??有既話我寄比你玩下~

張相好奇....轉唔返直, 可以去下邊睇
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 4%E5%A5%97%E7%AD%92

回復

Scar 發表於 2018-5-14 22:54:38 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-5-14 22:11
之前見師姐對呢隻花貓有興趣,我剛剛偷偷地將整個泥胆稱上來睇下有無蟲蟲~ 然後發現有條長長青綠色既似 ...

嘩!!!!整個泥胆稱上來睇........太感動啦
即刻pm你~~~
thousands of thanks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-14 22:11:39 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-11 20:14
我只係係淘寶見過....但淘唔到返黎香港....

之前見師姐對呢隻花貓有興趣,我剛剛偷偷地將整個泥胆稱上來睇下有無蟲蟲~ 然後發現有條長長青綠色既似係啦~ 如果師姐想種的可以隨時奉上(如果唔介意蟲蟲瘦瘦的)

對不起...蟲蟲c了…TT  發表於 2018-7-3 11:49
回復

12下一頁