AV插花菖實驗

作者: 小雷子 發表于 2018-5-7 21:33:23
3373 33
今日拎左Tiyuan's rin rin sport花菖做試驗,插花菖是為了保留母株的十字紋,試吓成唔成功! 20180429_074228.jpg 20180429_074238.jpg
今次試2種方法:
1.插水
2.插泥
睇吓2種方法,邊樣容易成功出苗!
遲啲再有新進展再匯報!
taxitang 發表於 2018-5-15 23:33:13 |顯示全部樓層
繼續努力,更有機會成功。
回復

小雷子 發表於 2018-5-15 22:51:13 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 22:44
試試下就摸到架啦
<span class="emoji emoji1f602"></span>記得一定要入温室,我用凍飲杯連蓋就得,你支sugar frost有芽啦[e ...

真係唔讚下你都唔得!咁專業!小雷子封你為<插花皇后>!

皇后響皇后像廣場架,甘熱五好搞我,哈哈哈  發表於 2018-5-16 09:29
回復

小雷子 發表於 2018-5-15 22:50:59 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 22:44
試試下就摸到架啦
<span class="emoji emoji1f602"></span>記得一定要入温室,我用凍飲杯連蓋就得,你支sugar frost有芽啦[e ...

真係唔讚下你都唔得!咁專業
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 22:44:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-15 22:24
做實驗,好好玩!但唔係次次成功囉!谷唔谷得,真係睇彩數!<span class="emoji emoji1f602"></span> ...

試試下就摸到架啦
記得一定要入温室,我用凍飲杯連蓋就得,你支sugar frost有芽啦
回復

小雷子 發表於 2018-5-15 22:24:05 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 22:17
丫仲有,我自己係會俾佢開花欣賞下,直接朵花有疲態先剪個花菖,因為試過太早就cut就谷左另有個冧出泥,哈 ...

做實驗,好好玩!但唔係次次成功囉!谷唔谷得,真係睇彩數!
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 22:17:54 來自手機 |顯示全部樓層
丫仲有,我自己係會俾佢開花欣賞下,直接朵花有疲態先剪個花菖,因為試過太早就cut就谷左另有個冧出泥,哈哈,都有試過d前輩教剪左朵花後等佢谷大塊葉仔,但每次谷五到之餘仲梅鬼哂成支花菖哈哈
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 22:02:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-15 21:20
我D花菖太瘦弱!有難度!不過又有花冧生緊,遲D再試过!哈哈!<span class="emoji emoji1f601"></span>
都話你係隱形高手!  ...

我係隱型低手呀,不過鐘意做實驗姐
回復

小雷子 發表於 2018-5-15 21:20:23 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 21:11
係呀我朋友都有插花菖但放公司窗邊有太陽囇都係死哂,我自己感覺係如果支花菖比較弱小但全用淨珠石同水, ...

我D花菖太瘦弱!有難度!不過又有花冧生緊,遲D再試过!哈哈!
都話你係隱形高手! 仲唔認!
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 21:11:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-15 20:58
你好成功喎!冇冷氣真係唔多掂!

係呀我朋友都有插花菖但放公司窗邊有太陽囇都係死哂,我自己感覺係如果支花菖比較弱小就全用淨珠石同水,如果壯同葉大少少就兩份珠一份泥,到出芽後大小小就堆泥,堆完泥好快大架,大家交流下炸,有更好方法記得話我知,多謝多謝

激讚  發表於 2018-5-15 21:48
回復

小雷子 發表於 2018-5-15 20:58:56 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 20:54
Olenka插左個半月

你好成功喎!冇冷氣真係唔多掂!
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 20:54:00 來自手機 |顯示全部樓層
Olenka插左個半月
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 20:53:17 來自手機 |顯示全部樓層
花菖插嘅Kukako已經可以分苗
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-15 20:51:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-15 20:41
Oh No!今次全軍覆沒!<span class="emoji emoji1f613"></span>
點解呢?莫非太熱!

係太熱呀,試下放office有冷氣,温度穩定,放響LED燈下高光位,花菖我係新鮮剪即插,之前試過好多前輩嘅方法,得出自己一套

可否分享方法  發表於 2018-5-15 21:12
回復

小雷子 發表於 2018-5-15 20:41:48 來自手機 |顯示全部樓層
Oh No!今次全軍覆沒!
點解呢?莫非太熱!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-9 22:04:11 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-5-9 21:53
整甩左D喜蔭葉我都試插過,但每次都霉左,貓葉也試插過出到根,但放入泥沒幾天也謝了! ...

插葉不可太濕。之前以為要濕才生長,原來不是。太濕會爛葉的。其實插在原本種緊的喜蔭盆都生的。而且不可用老葉,老葉只長根不生苗。
貓葉插出的是幼苗和幼蟲,種好久才長大。無畏浪費時間。
回復

tarepanda817 發表於 2018-5-9 21:53:29 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-9 21:37
真是很容易。一星期出根,一個月出芽,三個月變小苗~夏天。

整甩左D喜蔭葉我都試插過,但每次都霉左,貓葉也試插過出到根,但放入泥沒幾天也謝了!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-9 21:37:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-9 21:17
喜蔭插葉,我都未試過,真係咁容易?等我試下插!
喜蔭有咁多走莖,繁殖力強!所以冇人諗過用葉啦![emoj ...

真是很容易。一星期出根,一個月出芽,三個月變小苗~夏天。
回復

小雷子 發表於 2018-5-9 21:17:38 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-9 21:08
都唔明。AV修葉有人分享,喜蔭修葉又無人分享。都好容易繁殖的。

喜蔭插葉,我都未試過,真係咁容易?等我試下插!
喜蔭有咁多走莖,繁殖力強!所以冇人諗過用葉啦!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-9 21:08:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-9 20:50
唔洗改架!有愛心!唔係個個都有架!<span class="emoji emoji1f601"></span>

都唔明。AV修葉有人分享,喜蔭修葉又無人分享。都好容易繁殖的。
回復

12下一頁