求討論!大家用甚麼盆來種肉?

作者: Elizalyt 發表于 2018-5-6 16:27:24
4031 36
想八卦吓大家都用甚麼花盆來種多肉?陶盆、膠盆、水泥、玻璃、鐵罐或是雞蛋?

大盆子,中盆子,小盆子,那種比較多人使用?

我先拋磚引玉,說說我的用盆偏好,希望花友們也來分享在香港種肉的用盆心得。

我現在的窗台多肉多數使用紫砂盆和水泥盆,多肉們都住得狀態良好。這種材質都透氣度高,特別是紫砂盆用了很久,從未悶到多肉,反而是有時透氣太好,多肉缺水哈哈。好比說是寛口扁身的盆子,試過種下的多肉太少,結果乾得過分快,害新玉綴差點兒仙去也。
2018-05-06-15-24-14.jpg 2018-05-06-15-24-46.jpg 2018-05-06-15-24-53.jpg 2018-05-06-15-25-25.jpg

以前試過用汽水罐大小的玻璃器皿種多肉,但太深太焗了。那怕全用顆粒土,底層也超快有水氣,所以放棄了。最近在Daiso看到有竹製的彩色花盆,寛8cm高7cm底6cm,12蚊3個。未用過這個材質,但應該足夠透氣,尺寸和我平常用的差不多。
2018-05-06-11-20-56.jpg 2018-05-06-11-21-08.jpg

我現有的花盆盆口寛5cm - 8cm不等,平均高5cm。尺寸不大,特點是乾得快,不用擔心出現果凍死。

另外,我心思思諗緊好唔好買某寶9蚊幾個既6cm拇指盆,小小的很可愛很想要!大小和我用宜記多肉附上的小膠盆拼盤差不多,管理應該不會太難吧?(說服自己去買買買~)
1109425133.jpg 2018-05-06-15-25-59.jpg
little_stone 發表於 2018-5-22 22:12:18 來自手機 |顯示全部樓層
Elizalyt 發表於 2018-5-22 22:05
罐頭做花盆都係第一次,睇網上既人做得好靚,諗住室內用應該鏽得慢啲吧?不知是不是表面被我塗了塑膠彩的 ...

咁幾好喎!
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-22 22:05:27 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-5-22 12:08
<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>
祝渡夏順利~
水泥 ...

罐頭做花盆都係第一次,睇網上既人做得好靚,諗住室內用應該鏽得慢啲吧?不知是不是表面被我塗了塑膠彩的關係?所以在陽光下也沒有滾熱的情況。

比較直曬時的表面盆溫(用手感覺):最高紫砂,竹,鐵罐水泥。原因不確定,也許…也許是水泥比較透氣?
回復

little_stone 發表於 2018-5-22 12:08:16 來自手機 |顯示全部樓層
Elizalyt 發表於 2018-5-22 10:45
謝謝大家分享用盆心得 就用更新來祝大家佛誕快樂,渡夏順利。

今年5月中入了新肉肉,所以順 ...

祝渡夏順利~
水泥盆真係唔錯!
鐵罐唔易生銹咩?同埋會唔會曬到好熱?

好多肥葉苗
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-22 10:45:38 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝大家分享用盆心得 就用更新來祝大家佛誕快樂,渡夏順利。

今年5月中入了新肉肉,所以順便把幾顆多肉都一起換了盆。新盆既有daiso彩色竹盆,也有午餐肉罐頭。多肉在30度高溫下狀況良好,隔幾晚吹吹usb風扇便可,顏色暫時沒有大變化。

新鮮肉罐頭 新成員:艾倫、姬秋麗、老臣子:新玉綴及隱藏在角落的黃麗小苗

全家幅。鹿角海棠正嘗試多水養肥,解決皺紋問題;特玉蓮不知是缺水還是曬到了?下葉枯了好幾片;一堆葉孵正分散在不同盆中,期待曝盆!

近期用盆小發現:陽光直曬下,紫砂摸起來最熱,白水泥涼涼的,有點兒出乎意料。
回復

BenLau 發表於 2018-5-21 22:16:59 |顯示全部樓層
pringgy 發表於 2018-5-19 12:03
我用膠盆,最底放墊底石,普通種植土溝顆粒,有時開下usb風扇仔,有時就開風扇吹自己戈時吹埋佢地,夜晚會 ...

歡迎新花友
回復

BenLau 發表於 2018-5-21 22:14:59 |顯示全部樓層
s011143011997 發表於 2018-5-6 20:01
個人都係環保,膠樽膠盒乜都cut左佢黎用

Btw你啲鹿角海棠幾靚!  ...

歡迎新花友

鼓勵支持環保
回復

BenLau 發表於 2018-5-21 22:13:34 |顯示全部樓層
石胡 發表於 2018-5-6 17:13
手頭有乜就用,循環再用。

歡迎新花友
回復

BenLau 發表於 2018-5-21 22:12:48 |顯示全部樓層
歡迎新花友。
多謝發起有趣問题討論
回復

pringgy 發表於 2018-5-19 12:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
我用膠盆,最底放墊底石,普通種植土溝顆粒,有時開下usb風扇仔,有時就開風扇吹自己戈時吹埋佢地,夜晚會開陣冷氣。放係窗台養,冇陽光射入黎,但就係好光猛,朝早起身會搬入房曬陣早上既陽光冇咁熱。另外得兩棵係用小白瓷盆 F0D4E736-6E54-493C-95D2-04B282CAB8A3.jpeg

評分

查看全部評分

回復

菜妹 發表於 2018-5-17 10:15:38 |顯示全部樓層
迷你就用用完既試飲杯,大左用屋企舊左餐具咩野都
用。
淘返幾個靚盆仔種肉睇落係美觀好多,我淘左十幾個,盆太細泥好快乾,某D多肉品種我用100%靚泥都要一星期淋三次水,考慮下樓主種植品種作決定有冇需要。
回復

icesea 發表於 2018-5-9 11:34:55 |顯示全部樓層
Elizalyt 發表於 2018-5-8 10:53
咁細都冇地方放,icesea你朋友屋企係蚊居嗎?

睇相似乎你啲泥入面顆粒比較少?我屋企用既 ...

因為朋友的公司有一些園藝班,多了兩三盆植物就沒位放了!

我的多肉,泥下只有陶粒及火山石!
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-8 10:53:43 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-5-8 00:50
環保一點是吃完的啫喱膠杯子,只有2cm,當時我朋友說想種,又沒有空間放,所以我弄了一些最最最小有根的 ...

咁細都冇地方放,icesea你朋友屋企係蚊居嗎?

睇相似乎你啲泥入面顆粒比較少?我屋企用既係顆粒為主既多肉土,適合用於潮濕地區。(我家近海邊,又身處香港,唔算潮濕都難)
回復

icesea 發表於 2018-5-8 00:50:07 |顯示全部樓層
Elizalyt 發表於 2018-5-7 16:36
迷你肉我鍾意哈哈!我家既多肉都係小小肉(除左千佛手係大大肉)icesea你有拇指盆種肉既相嗎?我都想下次 ...

環保一點是吃完的啫喱膠杯子,只有2cm,當時我朋友說想種,又沒有空間放,所以我弄了一些最最最小有根的多肉,但最後她都是說沒位放!
另外有好幾盆像這樣只有高3cm,實深度2.5cm的!其他的是水培(水種)!

評分

查看全部評分

回復

little_stone 發表於 2018-5-7 23:03:18 來自手機 |顯示全部樓層
Elizalyt 發表於 2018-5-7 22:44
哇!好cute呀!連包紙巾都大過佢地,名符其實既拇指盆呀 (星星眼)。

多肉水種我暫時未試過,未夠膽挑 ...

謝謝欣賞
水種其實麻麻,好易徒。
拇指盆純粹貪得意,後來都攞去土種lu
有關我嘅水種多肉小心得,可以光臨我舊post: 水耕肉肉
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=190309&mobile=2
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-7 22:44:31 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-5-7 21:09
我啲拇指盆~~ 陶瓷黎,所以係用水種~

個人覺得咩盆都好,唔好用陶瓷土種就得啦,好易爛根<span class="emoji emoji1f648 ...

哇!好cute呀!連包紙巾都大過佢地,名符其實既拇指盆呀 (星星眼)。

多肉水種我暫時未試過,未夠膽挑戰
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-7 22:36:59 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-5-7 21:05
好羡慕有紫砂盆用! 好靚呀,我一直都好想要但冇錢錢,肉肉太多啦。都係用膠盆多,紅陶都嫌貴<span class="emoji emoji1f648[/ ...

多謝讚賞  紫砂係阿媽傳俾我用既,以前一直塞櫃底差啲唔記得佢地存在,見我要養多肉才拎出黎用
回復

little_stone 發表於 2018-5-7 21:09:25 來自手機 |顯示全部樓層
我啲拇指盆~~ 陶瓷黎,所以係用水種~

個人覺得咩盆都好,唔好用陶瓷土種就得啦,好易爛根
回復

little_stone 發表於 2018-5-7 21:05:20 來自手機 |顯示全部樓層
好羡慕有紫砂盆用! 好靚呀,我一直都好想要但冇錢錢,肉肉太多啦。都係用膠盆多,紅陶都嫌貴
膠盆露養成效唔錯呀
有試過環保啲重用膠盆膠盒,但爆曬下唔係頂到好耐
用過姆指盆,基本要成日淋水/坐盆先夠水,室內養還好啦,用黎控型其實唔錯
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-7 16:36:03 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-5-7 16:15
我用迷你花盆(拇指盆),或者環保一點的一次性食物膠盒(迷你的啫哩膠杯)!
因為我的多肉植物全部都是迷 ...

迷你肉我鍾意哈哈!我家既多肉都係小小肉(除左千佛手係大大肉)icesea你有拇指盆種肉既相嗎?我都想下次換盆時改成拇指盆呀~ 想參考參考
回復

12下一頁