(長文 有圖)想問下咁樣係唔係多肉黑腐?

作者: Michael_chu1 发表于 2018-5-3 01:59:01
1932 3

hi咁多位 小弟屋企有一盆多肉
都係度住左1年 一直相安無事
但係自從入夏之後 佢d葉開始有黑斑 會枯 桿唔夠力撐 要搵野頂住佢
佢由最底開始已經甩左2塊葉
我懷疑佢係黑腐病 所以就買左枝野尼噴佢
之前噴噴下還可以 睇到佢未甩d葉係會復原返

上星期見到佢又開始軟就噴多一次
但係而家開始有第二樣徵兆 就係連無黑點ge葉都開始下垂 但係我摸過佢枝桿仲係硬淨,不過就企唔穩
我有諗過可能係而家夏天+噴藥水都會整到佢軟
但係無理由連葉都出事嘛

本來我諗都差唔多,索性幫佢洗根換盆 一了百了
不過查返原來夏天而家幫佢換盆仲會更容易感染

所以想問咁多位可以點做?見到佢一日一日無力 d葉一日一日下垂又做唔到野真係好無奈
下面有幾張圖 大概就係見到有d葉已經捲左 仲有盆上面有一舊野+2枝水,都係用尼撐住枝桿用,如果無左就會跌到好低
感謝各位師兄師姐
Aking 發表於 2018-5-6 19:27:05 |顯示全部樓層
Michael_chu1 發表於 2018-5-6 16:31
哦..好彩只係徒長
唔該曬師兄!

我去年種了一棵小苗,見佢徒長就cut,
現在已經有5棵,都係就咁插番落盆咋,
好彩未有葉邊的小芽
Michael_chu1 發表於 2018-5-6 16:31:13 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-5-3 19:00
不死鳥要好曬的,唔夠光會徒長,嫌太高可以砍頭再插枝,葉子旁邊的小芽也可以摘下來繁殖,只担心繁殖太多很 ...

哦..好彩只係徒長
唔該曬師兄!

呢兩日太陽幾好,擺返係窗口佢就識企返起身
不過屋企無乜位可以直接照到太陽 就算有都要等夏天
再開盆種睇怕要爭太陽
Aking 發表於 2018-5-3 19:00:15 |顯示全部樓層
不死鳥要好曬的,唔夠光會徒長,嫌太高可以砍頭再插枝,葉子旁邊的小芽也可以摘下來繁殖,只担心繁殖太多很頭痛