殺手學種蘭花

作者: 小雷子 发表于 2018-4-29 23:39:59
38095 601
上次去花墟睇中一盆蘭花,但怕自己唔識種,最后冇買到!但它的香味令我念念不忘!
昨天剛好有時間,去左花墟行左一圈!又比我遇到佢,最後決定比一次機會自己,再試下認真地種好佢!
大家知唔知佢叫咩品種蘭花?
現盆係用水苔種的,請問大家,我需要換植料嗎?次次帶蘭花返去,好快就落花,好擔心今次又再發生,究竟要點樣照顧才是合適呢?
20180429_230248.jpg 20180429_230323.jpg 20180429_230350.jpg
taxitang 發表於 1 小時前 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-3-28 14:44
我的黃金斑馬初開,顏色好sharp香味清香,真係好滿意!

師姐好叻,色艷花靚。
我盆黃金斑馬一向是放在窗外,生長這麼長,一朵也開不成,再來枝較短的花梗,現在兩枝了,但還是開不成!

小雷子 發表於 4 小時前 來自手機 |顯示全部樓層
我的黃金斑馬初開,顏色好sharp香味清香,真係好滿意!
小雷子 發表於 7 天前 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-3-16 16:10
師姐要改標題,小雷子不再是蘭花殺手

我由小苗種到有花冧出,好開心!

taxitang 發表於 2024-3-16 16:10:26 |顯示全部樓層
師姐要改標題,小雷子不再是蘭花殺手
小雷子 發表於 2024-3-15 10:43:03 來自手機 |顯示全部樓層
春天真好,我的蘭花都開始發功,先來睇吓嘅盆全水培的黄金色的花,非常吸睛,襯埋灰銀的根一個字<正>呀!
還有白色情人節的浪漫的 <檳榔西施>感覺好sweet!
小雷子 發表於 2023-7-9 17:24:31 來自手機 |顯示全部樓層
大熱天時,要去花墟真係好大考驗!
大汗搭細汗,唔買盆花真係對唔住自己!
手痕又發作,紫色點點清純可愛,帶住淡淡花香,一於帶你返屋企!
20230707_090205.jpg 20230707_090216.jpg 20230707_090108.jpg
小雷子 發表於 2023-7-5 22:06:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-7-5 20:55
我見過花友介紹用香蕉皮水抹/射葉,好似功效差唔多?
但我覺得好肉酸,感覺會好臭咁,所以沒有這樣做。
...

香蕉皮水見到都唔開胃,外貌好似屎屎咁,好難接受!
Ming36 發表於 2023-7-5 20:55:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-7-5 16:34
大約唧10滴檸檬汁落半杯清水,然後抹葉!
我跟外國的花友學的,因為好耐之前睇條片介紹,內容唔太記得, ...

我見過花友介紹用香蕉皮水抹/噴葉,好似功效差唔多?
但我覺得好肉酸,感覺會好臭咁,所以沒有這樣做。
檸檬汁加水,容易接受好多
小雷子 發表於 2023-7-5 16:36:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-7-5 15:08
葉面葉底都可以抹?

面及底都抹,順道檢查下有冇紅蜘蛛或其他蟲子!
小雷子 發表於 2023-7-5 16:34:56 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-7-5 15:08
檸檬水點整㗎?

大約唧10滴檸檬汁落半杯清水,然後抹葉!
我跟外國的花友學的,因為好耐之前睇條片介紹,內容唔太記得,好似話可以令葉片變厚變壯!
我又試下用!
Ming36 發表於 2023-7-5 15:08:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-7-4 20:29
上次比紅蜘蛛侵襲後,一直處於命命懸一線,用左幾年時間康復,等我比佢曬下太陽燈,睇下有冇改變先!
我 ...

葉面葉底都可以抹?
Ming36 發表於 2023-7-5 15:08:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-7-4 20:29
上次比紅蜘蛛侵襲後,一直處於命命懸一線,用左幾年時間康復,等我比佢曬下太陽燈,睇下有冇改變先!
我 ...

檸檬水點整㗎?
小雷子 發表於 2023-7-4 20:29:42 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-7-4 00:20
都有可能。亦有可能,之前開花,好耐都冇剪花梗,未能回復元氣?
又有可能,買入時的花店,俾咗啲勁嘢谷 ...

我今日好勤力,幫啲蘭花用檸檬水抹葉,啲葉好乾淨又令立立,好有滿足感!
Ming36 發表於 2023-7-4 00:20:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-7-3 20:09
朵花明顯細左好多,係咪唔夠光所以咁呢?
我冇幾盆都係咁情況,中型花變左迷你朵麗花! ...

都有可能。亦有可能,之前開花,好耐都冇剪花梗,未能回復元氣?
又有可能,買入時的花店,俾咗啲勁嘢谷佢
小雷子 發表於 2023-7-3 20:09:51 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-7-3 20:01
真係好艷呀!
有大大教全開後,剪花梗插水觀賞,植株快啲恢復,好快,出年又會開返俾妳睇 ...

朵花明顯細左好多,係咪唔夠光所以咁呢?
我冇幾盆都係咁情況,中型花變左迷你朵麗花!
Ming36 發表於 2023-7-3 20:01:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-7-3 17:34
幾年都冇開花,終於今年開啦!
呢隻花颜色冇咁鮮架,但影相出來好艷麗!
...

真係好艷呀!
有大大教全開後,剪花梗插水觀賞,植株快啲恢復,好快,出年又會開返俾妳睇
小雷子 發表於 2023-7-3 17:34:00 來自手機 |顯示全部樓層
幾年都冇開花,終於今年開啦!
呢隻花颜色冇咁鮮架,但影相出來好艷麗!
小雷子 發表於 2022-3-3 12:20:33 來自手機 |顯示全部樓層
一個蘭花花球!咁嘅造型都幾可愛,佢嘅香味都好勁, 掩蓋曬所有蘭花嘅香味!
小雷子 發表於 2022-2-6 15:59:42 來自手機 |顯示全部樓層
簡約.清新.顯得更美!