各种植物交換淨化空氣植物

作者: hiatus 發表于 2018-4-21 10:40:45
5165 31

下午2點返來處理大家既回覆,請花友等等,唔該哂大家

我有以下一d室內植物,想交換一d普通綠植,可淨化空氣個d,
比如吊蘭,虎尾蘭,紅掌,常春藤,龟背竹,袖珍椰子,富貴竹等等。
綠蘿/黄金葛,蘆薈我已有夠多,唔需要啦。
花友也可提出其他,種植泥土亦可。

仲有d室外植物,遲d貼相上來。

交收:今晚6:00-6:15係旺角MTR。

規則:一盆換一盆,一換多,多換一,都可以。種定成盆交收優先。
有心花友請講明用咩野換或貼相說明。我回复同意之後會pm電話比花友,請pm留電話比我,方便交收。

雜交岩桐1,2,3

E. Jim’s Canadian Sunset

报报春苦苣,可能係黃花

Kohleria ly’s Single eyelid boy
Sinn. Isa’s Murmur
Sinn. HCY’s Hello Melody
dick 發表於 2018-4-22 14:28:12 來自手機 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2018-4-21 21:37
師姐我有甘吊蘭,富貴竹還可交換嗎?

昨天完結了

謝謝師姐  發表於 2018-4-22 20:24
回復

芝士寶寶 發表於 2018-4-21 21:37:37 來自手機 |顯示全部樓層

師姐我有甘吊蘭,富貴竹還可交換嗎?如完可取我的植物
回復

pekklewin 發表於 2018-4-21 18:06:47 來自手機 |顯示全部樓層
dick 發表於 2018-4-21 13:32
金魚大,這些都可以換

最下面那盆的葉很美呀!
回復

carriez 發表於 2018-4-21 17:28:48 來自手機 |顯示全部樓層
有油點百合同多肉換雜交岩桐1,3
回復

Scar 發表於 2018-4-21 16:46:42 來自手機 |顯示全部樓層
金魚大大、我有虎尾蘭, 但岩岩返到屋企, 今晚出唔到黎, 如果你想要隨時歡迎你pm我約時間
p.s. 實物比較黃
回復

hiatus 發表於 2018-4-21 16:45:46 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-4-21 16:06
請問常春藤或羅漢松可唔可以換?

唔好意思,已經上車,下次出來再同你約呀。
回復

KatKichi 發表於 2018-4-21 16:29:32 |顯示全部樓層
除左常春藤同羅漢松,我仲有鹿角蕨可換
回復

hiatus 發表於 2018-4-21 16:11:59 來自手機 |顯示全部樓層
Sofie11 發表於 2018-4-21 15:25
請問可唔可以用5號珠石換canadian sunset 同Sinn. Isa’s Murmur呀?

Sofie,多謝你回复。AV泥我已經有好多。今次只想換d綠植同普通植料就好。

Ok~^.^  發表於 2018-4-21 16:18
回復

hiatus 發表於 2018-4-21 16:09:03 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-4-21 15:38
金魚,這些有興趣嗎?可以分株給你。
想換這些,可以今晚旺角,謝謝。

Whatsapp 傾呀
回復

KatKichi 發表於 2018-4-21 16:06:32 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-4-21 14:54
KatKichi你好,依個我已經有一大盆。想換d有白邊既。
因為我本身已經有很多植物,想再換d唔同樣既。
可 ...

請問常春藤或羅漢松可唔可以換?
回復

powergun 發表於 2018-4-21 15:42:51 |顯示全部樓層
樓主可以唔使換都得, 基本上所有植物都有淨化空氣的功能的, 其實我地動物都有此一功能的, 植物係白天吸二氧化碳放氧氣(多肉植物係晚上至做此動作), 對動物黎講係淨化空氣的, 而我們動物就吸氧氣放二氧化碳, 對植物來講也是淨化空氣的

以物易物都幾好,將自己多左嘅野換自己想要嘅野,唔會浪費空間同金錢  發表於 2018-4-21 15:47
回復

kinkitotoro 發表於 2018-4-21 15:38:55 |顯示全部樓層
金魚,這些有興趣嗎?可以分株給你。
想換這些,可以今晚旺角,謝謝。
Sinn. HCY’s Hello Melody
粉色麻点大岩
Sinn Stone's Yulia
回復

Sofie11 發表於 2018-4-21 15:25:59 來自手機 |顯示全部樓層
請問可唔可以用5號珠石換canadian sunset 同Sinn. Isa’s Murmur呀?
回復

karisv3v 發表於 2018-4-21 15:20:24 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-4-21 14:51
唔好意思,Karis,依d植物我全部都有呀^^

福娘係咪佢?我有一盆。其他個d我花槽多到太多呀 ...

好厲害呀你種到咁多野
係呀!呢個係福娘
回復

Pogonahk 發表於 2018-4-21 15:11:25 來自手機 |顯示全部樓層
是的,明白,Thanks
回復

hiatus 發表於 2018-4-21 15:04:16 |顯示全部樓層
Pogonahk 發表於 2018-4-21 11:53
Hi : 我想要Sinn. Isa’s Murmur(好靚).及 Sinn. HCY’s Hello Melody
我有
1."Sinn. Sky High Spot 頂 ...

Pogonahk你好,謝謝你的回覆,不過依次主要換綠植,唔換苦科呀
回復

hiatus 發表於 2018-4-21 14:54:32 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-4-21 13:03
這種吊蘭有興趣嗎?想換喜蔭

KatKichi你好,依個我已經有一大盆。想換d有白邊既。
因為我本身已經有很多植物,想再換d唔同樣既。
可能我寫得唔係甘清楚,唔好意思呀。
回復

hiatus 發表於 2018-4-21 14:51:53 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-4-21 12:55
我有水竹一枝多根、薄荷枝條、多肉達摩福娘枝條、多肉佛甲草枝條,
想交換迷岩Sinn. Isa’s Murmur Sinn. H ...

唔好意思,Karis,依d植物我全部都有呀^^

福娘係咪佢?我有一盆。其他個d我花槽多到太多呀
2018-04-12 16.23.08.jpg
回復

hiatus 發表於 2018-4-21 14:49:15 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-4-21 12:03
大大你好!我對迷岩 Sinn. Isa’s Murmur 和 Sinn. HCY’s Hello Melody 有興趣!
我有吊蘭、常春藤、白掌( ...

Candy你好,我好少出得來,今日唔啱時間就算啦。
多謝你寫甘多字說明呀
回復

12下一頁