古怪蕃茄!!! 請教專家指點迷津

查看數: 5526 | 評論數: 27 | 收藏 1
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2018-4-16 11:43

正文摘要:

小弟第一次種植蕃茄,由種子開始種,每日淋水 (用山水 ), 用過綠精靈嘅開花肥同黃三興龍獅牌綠肥 (好似係 15:15:15,記得嘅話每星期一次,唔記得就可能一個月都冇),用發泡箱種,泥就天然泥+蔬菜泥+珍珠岩,乜都 ...

回復

iceman97 發表於 2018-4-20 08:33:33
sblam 發表於 2018-4-19 10:34
哈哈!我啲番茄無諗住比雀仔食,但佢哋非常聰明,用網袋包住都偷食到。 ...

好可惜!
D番茄好靚仔ar!!!
加鐵網圍住
iceman97 發表於 2018-4-20 08:32:26
sblam 發表於 2018-4-19 10:03
我大小番茄都有包,天氣開始熱,果蠅都活躍起來。我用不織布袋包住啲番茄,比果蠅針既機會細啲。
不織布 ...

等我試下先, Thx!!!
fat1980 發表於 2018-4-19 11:49:36
sblam 發表於 2018-4-19 10:34
哈哈!我啲番茄無諗住比雀仔食,但佢哋非常聰明,用網袋包住都偷食到。 ...

我用12蚊店綠色隻網擋住
fat1980 發表於 2018-4-19 11:48:15
sblam 發表於 2018-4-19 10:03
我大小番茄都有包,天氣開始熱,果蠅都活躍起來。我用不織布袋包住啲番茄,比果蠅針既機會細啲。
不織布 ...

淘記兩蚊個
sblam 發表於 2018-4-19 10:34:16
iceman97 發表於 2018-4-19 08:03
多謝你嘅提議,等我下次試下有機先,
原本係種俾d雀仔食,點知甘耐連老鼠都冇隻嚟咬下, 一定有古怪   ...

哈哈!我啲番茄無諗住比雀仔食,但佢哋非常聰明,用網袋包住都偷食到。
sblam 發表於 2018-4-19 10:03:50
iceman97 發表於 2018-4-19 08:00
尋晚切開睇,入面有多條蛆蟲,不過冇影相,掉左喇,  
下一次熟左再影俾大家睇
想問下蕃茄出果要 ...

不織布袋12蚊店有售,應該是廚房用品果行。
ic3b34r 發表於 2018-4-19 08:46:19
iceman97 發表於 2018-4-19 08:00
下一次熟左再影俾大家睇
想問下蕃茄出果要 ...

如果係咁大隻要包不織布袋
ic3b34r 發表於 2018-4-19 08:45:17
sblam 發表於 2018-4-19 06:52
海帶水除了開稀淋落泥土之外,仲可以施噴葉子,目的是增加植物既抵抗力。種瓜果類植物,當見到有花冧時,可 ...

謝謝您,白熊有空去買D來DIY先
iceman97 發表於 2018-4-19 08:03:43
sblam 發表於 2018-4-18 14:56
同埋你用既肥料係化肥,自己食既最好用下有機肥,如骨粉、雞屎肥、海藻肥等 ...

多謝你嘅提議,等我下次試下有機先,
原本係種俾d雀仔食,點知甘耐連老鼠都冇隻嚟咬下, 一定有古怪
iceman97 發表於 2018-4-19 08:00:19
sblam 發表於 2018-4-18 14:39
我種既黑番茄都係pat pat唔靚,但係好好食。自己種既肉肉酸酸架喇...

下一次熟左再影俾大家睇
想問下蕃茄出果要唔要包個袋防虫呢?
sblam 發表於 2018-4-19 06:52:56
海帶水除了開稀淋落泥土之外,仲可以施噴葉子,目的是增加植物既抵抗力。種瓜果類植物,當見到有花冧時,可以噴下海帶水係葉子,谷下棵植物。
sblam 發表於 2018-4-19 06:42:04
ic3b34r 發表於 2018-4-18 22:38
去吽要吽多久﹖謝謝,因白熊可以學下去做

其實無話要吽幾耐,吽得越耐,濃度越高。有些人話吽一星期就用得,我自己吽三個月,濃度高啲,要落肥的時候咪加多啲水去開稀佢。用完又加番啲水再浸過,浸多幾次把海帶埋落泥土裏做肥料。
ic3b34r 發表於 2018-4-18 22:38:57
sblam 發表於 2018-4-18 20:23
我無用高檔X合一既肥料,我講的海藻肥(鉀)即是自己浸海帶水。係雜貨舖買1-2両乾海帶,浸一晚洗乾淨後剪 ...

去吽要吽多久﹖謝謝,因白熊可以學下去做
sblam 發表於 2018-4-18 20:23:55
ic3b34r 發表於 2018-4-18 17:39
海藻肥 您有什麼建議? 白熊一向用賓賓個隻6 IN 1有機肥(當中有肉、菇、魚肥、海藻肥等),但好似唔太集中 ...

我無用高檔X合一既肥料,我講的海藻肥(鉀)即是自己浸海帶水。係雜貨舖買1-2両乾海帶,浸一晚洗乾淨後剪成條狀,放入膠樽加水去吽。
如果嫌麻煩,直接買紅牛鉀,乾淨又方便,但價錢比較貴。

謝謝  發表於 2018-4-18 22:39
sblam 發表於 2018-4-18 20:14:57
ic3b34r 發表於 2018-4-18 17:39
海藻肥 您有什麼建議? 白熊一向用賓賓個隻6 IN 1有機肥(當中有肉、菇、魚肥、海藻肥等),但好似唔太集中 ...

我用肥主要以氮、磷、鉀,少量鈣。
基肥落花生麩粉(氮)、骨粉(磷鈣)、雞蛋殼碎(鈣)、橙皮等堆肥。
之後追肥輪流落花生麩水、骨粉、海帶水(鉀)、紅牛鉀肥。
ic3b34r 發表於 2018-4-18 17:39:59
sblam 發表於 2018-4-18 14:56
同埋你用既肥料係化肥,自己食既最好用下有機肥,如骨粉、雞屎肥、海藻肥等 ...

海藻肥 您有什麼建議? 白熊一向用賓賓個隻6 IN 1有機肥(當中有肉、菇、魚肥、海藻肥等),但好似唔太集中,怕唔夠
sblam 發表於 2018-4-18 14:56:25
同埋你用既肥料係化肥,自己食既最好用下有機肥,如骨粉、雞屎肥、海藻肥等
sblam 發表於 2018-4-18 14:39:15
我種既黑番茄都係pat pat唔靚,但係好好食。自己種既肉肉酸酸架喇...
xx_Luca 發表於 2018-4-18 14:13:11
哈個樣又真係好唔同喎 ....

pat pat 不用太擔心,我以前種既相:

呢個係孖茄所以特別留相,其他好多都有肚臍甚至大洞洞,唔爛就 ok,一種特式吧。

聯絡園藝館|手機版|HKplants