鹿角海棠起皺問題

作者: s011143011997 发表于 2018-4-9 00:28:45
1763 7
早幾日係花墟買左盆$5鹿角海棠,返黎將佢地移盆,修左少少根同一分為二棵。重新入盆因為土係全乾所以澆左啲水,跟住呢幾日都係快係窗口有日照位置,但今日發現起皺

上網睇左有幾個原因,未適應新盆/太少水/太多水/太大陽光。但我唔係幾清楚邊樣先係主因,有乜師兄估計到/有經驗幫到我? Thank!

s011143011997 發表於 2018-4-12 23:20:22 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-4-11 15:36
正常架,幾日都唔乾就太悶熱啦!
每次澆水至底孔有水流出就夠。
土幾耐會乾要睇配土、日照時間、溫度、濕 ...

有原來係咁! 我仲驚太密所以乾都唔敢淋 多謝指教!
little_stone 發表於 2018-4-11 15:36:59 來自手機 |顯示全部樓層
s011143011997 發表於 2018-4-11 14:26
其實唔係好知點先叫多,乾曬時我澆到盆底滴水,但都好似幾日又乾曬。

正常架,幾日都唔乾就太悶熱啦!
每次澆水至底孔有水流出就夠。
土幾耐會乾要睇配土、日照時間、溫度、濕度、空氣有幾流通。
我用顆粒土露養鹿角海棠,係日日淋水架。
所以我個人見解係:土乾就淋水啦,唔駛理中間隔咗幾日。
s011143011997 發表於 2018-4-11 14:26:15 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-4-11 13:20
土乾就澆水啦,澆水要澆透。鹿角海棠好粗生,無事嘅。加油<span class="emoji emoji1f4aa"></span> ...

其實唔係好知點先叫多,乾曬時我澆到盆底滴水,但都好似幾日又乾曬。
little_stone 發表於 2018-4-11 13:20:03 來自手機 |顯示全部樓層
土乾就澆水啦,澆水要澆透。鹿角海棠好粗生,無事嘅。加油
leoleo 發表於 2018-4-11 00:33:24 |顯示全部樓層
s011143011997 發表於 2018-4-10 22:14
咁請問係咪唔需要加/減水,過一排就無事?謝謝!

盆邊澆水,隔日滴少少就夠,散光,最後就祈下禱
s011143011997 發表於 2018-4-10 22:14:25 來自手機 |顯示全部樓層
leoleo 發表於 2018-4-10 21:42
我之前都試過,睇你的新葉仲肥,應該係未服盆。

咁請問係咪唔需要加/減水,過一排就無事?謝謝!
leoleo 發表於 2018-4-10 21:42:13 |顯示全部樓層
我之前都試過,睇你的新葉仲肥,應該係未服盆。