花香四溢

作者: Ada- 发表于 2018-4-8 22:29:35
1480 9
日本玫瑰“真宙”,吉池貞藏以孫女的名字命名的品種,表現非常出色——春花杏粉色,夏花檸檬粉色;強水果或橘皮酸甜香;花徑8~10cm;花瓣100~150枚,杯狀、古典花型;小簇成群,四季開花~
Ada- 發表於 2018-5-21 16:43:09 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-5-20 08:19
師姐:我想請教買的時候(如無帶花),如何可知是那品種及花香唔香呢? ...

部分品種可以通過葉片辨認,不過還是帶花辨認準確性更高些
Martina 發表於 2018-5-20 08:19:31 |顯示全部樓層
師姐:我想請教買的時候(如無帶花),如何可知是那品種及花香唔香呢?
summerhk123 發表於 2018-4-18 09:25:06 |顯示全部樓層
so beautiful!!
Ada- 發表於 2018-4-17 22:58:45 來自手機 |顯示全部樓層
Irish 發表於 2018-4-17 09:48
Ada
你用幾號的青山盆? 好想買白色的青山盆

1、2、3、5、7號都用過,幼苗用細盆,中苗用中盆,大苗用口徑40cm嘅7號盆
Irish 發表於 2018-4-17 09:48:04 |顯示全部樓層
Ada
你用幾號的青山盆? 好想買白色的青山盆
Ada- 發表於 2018-4-9 20:44:05 來自手機 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2018-4-9 09:04
好靚,玫瑰高手!

佢已經屬於你

[emoji]270c[/emoji][emoji]1f3fc[/emoji][emoji]270c[/emoji][emoji]1f3fc[/emoji]  發表於 2018-4-10 00:06
Ada- 發表於 2018-4-9 20:39:28 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-4-8 23:37
真係好靚啊!而且又香添!真係好吸引!

多謝欣賞
doncheng 發表於 2018-4-9 09:04:26 來自手機 |顯示全部樓層
好靚,玫瑰高手!
Martina 發表於 2018-4-8 23:37:15 |顯示全部樓層
真係好靚啊!而且又香添!真係好吸引!