冷氣機底下的小天地

作者: GP01-Fb 發表于 2018-4-4 08:46:06
11000 139

由於地方所限,只能在冷氣機底下種蘭, 很羨慕有花棚或天台的師兄師姐呢~
這裏空氣尚算流通,但夏天實在太熱了,而且光照不足, 所以石斛我一直都種得不好。 春石斛只有四個冧,昨天還要消了兩個,真係失禮

幸好蝴蝶蘭在我這個地方好像生長得不錯, 總算有花可種

這是我暫時做得最好的蝴蝶蘭, 今年又復花,沒有抄下名字, 但我看應該大概是螢光蝴蝶,到時開了花再向大家請教。

西蕾麗蝴蝶剛剛曬傷失去了一塊葉, 幸好還算健康, 在激烈地長根。

由於地方有限, 最喜歡細細盆的蘭花。這應該是姬蝴蝶,希望過兩年能開花。

這是剛剛新買的, 希望能把它種好

我把家裏唯一最光猛的位置給了這盆聖誕玫瑰,今年長得不錯
GP01-Fb 發表於 2019-6-3 21:19:46 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-6-3 21:03
咁點先可以把花種得越來越大棵呀?
禾都好想知有咩方法,GP大不如開班啦!<span class="emoji emoji1f604"></span> ...

我真係唔識呀,我都想知。 就係見到其他人做到,但係我做唔到

W大唔好整蠱我啦, 其實我種咗唔係好耐,邊識吖?我只係成日把口唔收,想同大家多啲交流啫。
回復

W88 發表於 2019-6-3 21:03:34 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-6-3 16:58
我的理解是,老葉正常老化的其中一個原因,是要從老葉中抽取營養給植株使用。 以我的少少經驗,老葉消耗 ...

咁點先可以把花種得越來越大棵呀?
禾都好想知有咩方法,GP大不如開班啦!
回復

GP01-Fb 發表於 2019-6-3 16:58:57 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-6-3 16:48
老葉變黃是長新葉和根的先兆嗎?我買新的蝴蝶蘭很常會枯掉一兩片老葉,常在想是否我照顧得不好。

我只試過開花前落水肥,開花後勁出新葉!XD  發表於 2019-6-5 11:49
回復

nekotoro 發表於 2019-6-3 16:48:56 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-6-3 16:38
沒有了,印像中大概一個月前已經謝了。 然後剛剛一片老葉開始變黃, 希望是長葉長根的先兆。 因為買回來 ...

老葉變黃是長新葉和根的先兆嗎?我買新的蝴蝶蘭很常會枯掉一兩片老葉,常在想是否我照顧得不好。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-6-3 16:38:34 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-6-3 11:38
大大你隻super zebra 仍然開花中嗎?<span class="emoji emoji1f60a"></span>
很喜歡她的形態,你的小花園很熱鬧,羨慕![em ...

沒有了,印像中大概一個月前已經謝了。 然後剛剛一片老葉開始變黃, 希望是長葉長根的先兆。 因為買回來之後一直開花,一朵接一朵,這樣消耗養分, 而且有沒有生長跡象,我其實比較擔心, 不知道是否在花場時受了激素影響。
回復

nekotoro 發表於 2019-6-3 11:38:30 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-4-12 13:08
這是超級斑馬, 我是從台灣買回來的 ,在香港的靜x園也曾經見過。

這花我其實有點擔心,從去年8月買回來 ...

大大你隻super zebra 仍然開花中嗎?
很喜歡她的形態,你的小花園很熱鬧,羨慕!
回復

LONGLIFE 發表於 2019-6-1 23:02:09 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-6-1 13:14
大大專注種高難度品種, 而我就捨難取易, 雖然也很努力,但花開得好不好,我的功勞相對來說不是最大因數 ...

其實每種蘭花都有難度,放低自在,自然種得輕鬆,不急於求成,多看蘭友成果,亦是樂趣。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-6-1 13:14:56 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2019-6-1 11:01
其實是技術增進的結果,有時自己未必察覺,回看自己的種植經歷就會知啦。 ...

大大專注種高難度品種, 而我就捨難取易, 雖然也很努力,但花開得好不好,我的功勞相對來說不是最大因數。
生活壓力很大,暫時沒有勇氣挑戰高難度
回復

LONGLIFE 發表於 2019-6-1 11:01:32 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-6-1 10:47
是的,感恩啦

其實是技術增進的結果,有時自己未必察覺,回看自己的種植經歷就會知啦。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-6-1 10:47:07 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2019-6-1 10:13
大大今年花期大豐收。

是的,感恩啦
回復

LONGLIFE 發表於 2019-6-1 10:13:19 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-6-1 09:59
Weekend update一下進度

大大今年花期大豐收。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-6-1 09:59:34 來自手機 |顯示全部樓層
Weekend update一下進度

評分

查看全部評分

回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-26 11:16:00 來自手機 |顯示全部樓層

26/5: 種了大半年的螢光蝴蝶初次來花

白麝香石斛準備開花。 雖然係粗生品種,但係我都花咗好多心機, 粒粒皆辛苦。

這是去年D2蘭展買的花, 珍寶蘭園出品的phal gigantea x javanica。 係咪都有少少象耳蝴蝶的風味?
花很細,還未完全打開先偷看一下。

評分

查看全部評分

回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-16 11:47:53 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-16 08:31
GP大, 不用羨慕。<span class="emoji emoji1f604"></span>
其實蘭科植物版好似已經比香草版同水生植物版熱鬧少少,其實不用 ...

呢排算其熱鬧, 我都想參與多啲,不過冇咩花開。 今年暫時麻麻地

有老花梗黃了,失望
回復

W88 發表於 2019-5-16 08:31:26 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-13 19:21
係嘅,而且花友之間可以分享交流都好開心。 你睇呢排苦苣苔版多熱鬧呢?真係羨慕。 ...

GP大, 不用羨慕。
其實蘭科植物版好似已經比香草版同水生植物版熱鬧少少,其實不用比較。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-13 19:21:56 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-13 14:41
多咗D空位,可以再買過,大家都開心!<span class="emoji emoji1f44d"></span>

係嘅,而且花友之間可以分享交流都好開心。 你睇呢排苦苣苔版多熱鬧呢?真係羨慕。
回復

W88 發表於 2019-5-13 14:41:47 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-13 12:17
多謝指教!我已經將佢交咗畀更適合種佢嘅花友。 祝佢健康快樂 <span class="emoji emoji1f622"></span> ...

多咗D空位,可以再買過,大家都開心!
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-13 12:17:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-13 11:28
試下將枝條屈向盆中,讓高芽生根入植料中,枝條會更壯,下年開花有望
http://hkplants.com/forum.php?mod ...

多謝指教!我已經將佢交咗畀更適合種佢嘅花友。 祝佢健康快樂
回復

B17 發表於 2019-5-13 11:28:51 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-4-29 16:06
29/4: 今年美花石斛仍然得兩朵, 我真係冇鬼用

試下將枝條屈向盆中,讓高芽生根入植料中,枝條會更壯,下年開花有望
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=189123&pid=2621156&fromuid=66917
回復